Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Stevo Pendarovski υποψήφιος του Zaev για τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία (21/4)

Ο  Stevo Pendarovski υποψήφιος του Zaev για τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία (21/4)
Στην υποψηφιότητα του Stevo Pendarovski κατέληξαν οι Zoran Zaev και Ali Ahmeti
Ο εθνικός συντονιστής της Βόρειας Μακεδονίας για το ΝΑΤΟ, Stevo Pendarovski, θα είναι ο κοινός υποψήφιος των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα, που θα διεξαχθούν στις 21 Απριλίου (α΄ γύρος) και 5 Μαΐου (β΄ γύρος).
Στην υποψηφιότητα του Stevo Pendarovski κατέληξαν οι αρχηγοί της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) Zoran Zaev και του αλβανικού DUI, Ali Ahmeti.
Την υποψηφιότητα του Stevo Pendarovski αναμένεται να στηρίξουν και δύο μικρότερα αλβανικά κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο 56χρονος Stevo Pendarovski ήταν ο υποψήφιος του κόμματος του Zaev  στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στη χώρα, που διεξήχθησαν την άνοιξη του 2014, στις οποίες είχε ηττηθεί από τον υποψήφιο του VMRO-DPMNE και νυν Πρόεδρο της χώρας, Georgi Ivanov.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE έχει επιλέξει ως υποψήφιο του στις εκλογές αυτές την καθηγήτρια συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων,  Gordana Siljanovska.
Τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης - το κίνημα BESA και την «Συμμαχία για τους Αλβανούς» θα στηρίξουν στις εκλογές αυτές τον καθηγητή Πανεπιστημίου, Blerim Reka.
Ο νικητής των εκλογών θα διαδεχθεί στο ύπατο πολιτικό αξίωμα της χώρας τον Ivanov, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 12 Μαΐου.
Η θητεία του προέδρου της χώρας διαρκεί πέντε χρόνια.
Οι εξουσίες του πρόεδρου της χώρας, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης