Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Μεγάλη επιτυχία η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's

Τζανακόπουλος: Μεγάλη επιτυχία η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's
Η χώρα έχει μπει σε πορεία σταθερότητας και τόνωσης της αναπτυξιακής δυναμικής και οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται
Ως μια μεγάλη επιτυχία αντιλαμβάνεται το κυβερνητικό επιτελείο την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Οίκο Moody’s σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο.
«Είναι μια μεγάλη επιτυχία, προδιαγεγραμμένη σε μεγάλο βαθμό» τόνισε μιλώντας στον ρ/σ Real fm.
Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η χώρα έχει μπει σε πορεία σταθερότητας και τόνωσης της αναπτυξιακής δυναμικής, οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται και υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιείται, για πρώτη φορά, επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.
Όπως υπογράμμισε, ο Οργανισμός Δημοσίου Χρέους έχει δημοσιοποιήσει το πρόγραμμά του για την άντληση 9 δισ. ευρώ εντός του 2019 και στη βάση αυτού του προγράμματος θα επιλεγεί ο αρτιότερος τρόπος για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου.
Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι, οι αριθμοί αυτοί δεν είναι αποσυνδεδεμένοι από την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι όλοι οι θεμελιώδεις δείκτες, όχι μόνο οι μακροοικονομικοί, αλλά και αυτοί που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, βρίσκονται σε διαρκή βελτίωση.
Επανέλαβε όσα είπε χθες και ο πρωθυπουργός, ότι η μέση σύνταξη, «μετά από 5 χρόνια σκληρής λιτότητας, από το 2010-2015, φαίνεται να αυξάνεται» και τόνισε ότι ενισχύονται το λιανικό εμπόριο, μετά από πολλά χρόνια, το μέσο διαθέσιμο εισόδημα, ενώ και η αποταμίευση έχει περάσει σε θετικό πρόσημο, έστω και με αργούς ρυθμούς.
«Η ελληνική οικονομία έχει καταφέρει να πατήσει στα πόδια της, βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης και βελτιώνεται και η πραγματική ζωή των πολιτών.
Ωστόσο, έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες» τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι οι ζωές των ανθρώπων και όχι απλά η ευημερία των αριθμών.
Αναφορικά με το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων, είπε ότι ο εξαντλητικός διάλογος που έγινε το προηγούμενο διάστημα "φαίνεται σιγά-σιγά να καταλήγει" και εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις στις απόψεις των εμπλεκομένων.

Μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να μειώσει τα πλεονάσματα 

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση έχει εξηγήσει τις θέσεις της, ωστόσο υπάρχουν ακόμα κάποιες λεπτομέρειες "οι οποίες μένει να διευκρινιστούν με τους εποπτικούς θεσμούς" και πρόσθεσε ότι "το νομοσχέδιο θα προχωρήσει κανονικά, χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα".
Σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2015 έγινε σαφές ότι οι περικοπές του 2012, επί κυβέρνησης Σαμαρά, ήταν αντισυνταγματικές, ωστόσο δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην εφαρμογή της.
Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει προσαρμόσει τη νομοθεσία στην απόφαση του ΣτΕ και πρόσθεσε ότι "οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να γίνονται σεβαστές, ωστόσο υπάρχει και ένα δημοσιονομικό σκέλος σ' αυτή την υπόθεση, το οποίο δεν πρέπει να το υποτιμάμε, ούτε να το υποβαθμίζουμε".
Τόνισε, δε, ότι «για πρώτη φορά φέτος, με το νόμο 4387 έχουμε καταφέρει, όχι απλώς και μόνο να μετατρέψουμε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας σε βιώσιμο, αλλά την ίδια στιγμή να αρχίσουμε να δίνουμε και αυξήσεις στους συνταξιούχους».
Όπως είπε, 620.000 άτομα, εκ των οποίων το 80% χαμηλοσυνταξιούχοι, πήραν αυξήσεις.
Αναφερόμενος στα πλεονάσματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «ια πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα, όχι απλώς να επιτυγχάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά την ίδια στιγμή να μπορούμε να παίρνουμε και μέτρα δημοσιονομική επέκτασης».
Μιλώντας για το ίδιο θέμα και συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «διαστρέβλωση και πολιτική ασυμμετρία από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη» λέγοντας ότι «μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα θα μπορούσε μετά το 2020 να πετύχει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης