Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας: Οι τράπεζες ήταν τα θύματα της κρίσης - Συστημικές προτάσεις για το πρόβλημα των NPLs

Στουρνάρας: Οι τράπεζες ήταν τα θύματα της κρίσης - Συστημικές προτάσεις για το πρόβλημα των NPLs
Η Ελλάδα έχει το πλέον γενναιόδωρο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας στην Ευρώπη
Οι τράπεζες ήταν τα μεγάλα θύματα της κρίσης, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 
Από το βήμα του Φόρουμ απέδωσε το πρόβλημα των NPLs στα προβλήματα, που προκάλεσε η παρατεταμένη ύφεση ενώ στάθηκε στην ανάγκη περισσότερο συστημικών λύσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι τράπεζες, σημείωσε, πως ήταν τα θύματα της κρίσης.
Σήμερα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, έχουν αναδιαρθρωθεί και έχουν γίνει συγχωνεύσεις.
Υπάρχει η κληρονομιά των «κόκκινων» δανείων, η οποία σε βαθμό 70% οφείλεται στα προβλήματα που δημιούργησε η ύφεση επισήμανε και υπογράμμισε ότι υπάρχει και ένα ποσοστό 20-25% το οποίο οφείλεται σε «ανεύθυνες πολιτικές» για να προστατευθούν «στρατηγικοί κακοπληρωτές» που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν.
Τόνισε πάντως ότι οι τράπεζες κάνουν ότι καλύτερο μπορούν και από την κορύφωση του προβλήματος τα προβληματικά δάνεια έχουν μειωθεί κατά περίπου 25 δισ. ευρώ.
Σημείωσε ότι ο κλάδος δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει γρήγορα το πρόβλημα, αν δεν βοηθηθεί από περισσότερο «συστημικές προτάσεις».
Έχουμε αυτή του ΤΧΣ και αυτή της Τράπεζας της Ελλάδας που έχουν σταλθεί στην DG Comp για έγκριση.
Ελπίζω ότι θα βοηθήσουν τις τράπεζες.
Ο Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει το πλέον γενναιόδωρο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας στην Ευρώπη.
Παρά την κρίση η χώρα κράτησε καλά, δεν έχασε ο κόσμος της κατοικία του και σε αυτό βοήθησε και η οικογενειακή κουλτούρα.
Παράλληλα και για τη γενικότερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας υπερτόνισε την αναγκαιότητα ξένων επενδύσεων.
Για να αντιμετωπιστεί η φτώχεια χρειάζεται ανάπτυξη και για να έχει ανάπτυξη απαιτείται ανάπτυξη της παραγωγικότητας και μεταρρυθμίσεις, σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση.
Πρέπει να συνεχίσουμε την απελευθέρωση των αγορών και να υιοθετήσουμε νέες τεχνολογίες, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε:
«Απαιτείται το σωστό μείγμα πολιτικών για να γίνει ο δημόσιος τομέας πιο αποδοτικός και να προσελκυστεί ξένο κεφάλαιο που είναι απαραίτητο για να υπάρξουν υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης».
Γενικότερα ο κεντρικός τραπεζίτης παρατήρησε ότι, χάρη «σε πολλές κυβερνήσεις από το 2010 καταφέραμε να γυρίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη χώρα» προσθέτοντας πως η συνέχεια εξαρτάται από εμάς, να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και να μην γυρίσουμε πίσω.
Πάνω από το 80% του κοινοβουλίου όχι μόνο στηρίζει το ευρώ και έκανε προσπάθειες.
«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο ελέφαντας στο δωμάτιο για την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.
Πάντως σημείωσε με νόημα, ότι αν και με μεγάλη προσπάθεια η Ελλάδα διαχειρίστηκε και αντέστρεψε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, «δεν βρίσκεται στο τέλος του δρόμου αλλά στην αρχή του».
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση ξένου δημοσιογράφου για το τηλεφώνημα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ο κεντρικός τραπεζίτης σχολίασε ότι, με αυτό  ο κ. Πολάκης παραβίασε την ευρωπαϊκή συνθήκη για την ανεξαρτησία των τραπεζών, τον Ποινικό Κώδικα αλλά και την κοινή λογική.
Ωστόσο ξεκαθάρισε, πως δεν τον επηρεάζει στη δουλειά του, αν και όπως είπε, δεν είναι φυσιολογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο. 
«Είναι καθήκον μου να υπηρετώ την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν διαφωνώ με την κυβέρνηση», διευκρίνισε ο διοικητής της ΤτΕ σε ερώτηση για τις σχέσεις του με την ελληνική κυβέρνηση.
«Γι' αυτό συμπεριφερόμαι με αυτόν τον τρόπο, βάσει λογικής και νόμου, καθώς και της εντολής που έχω.
Δεν είναι μόνο δικές μου ιδέες όσες εκφράζω, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.
Σε ερώτηση για τον διάδοχο του Mario Draghi στο «τιμόνι» της ΕΚΤ ο κ. Στουρνάρας τόνισε: 
«Ο Mario άφησε μια πολύ σημαντική κληρονομιά, χρειαζόμαστε έναν με τις ιδιότητές του, ο χαρακτήρας να είναι γενναίος και να διατηρήσουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, την ακαδημαϊκή γνώση, την πολιτική και διπλωματική ικανότητα».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης