Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ψάλτης (Alpha Bank): Απαιτείται ακόμα μεγάλη προσπάθεια για την εξυγίανση των τραπεζών

tags :
Ψάλτης (Alpha Bank): Απαιτείται ακόμα μεγάλη προσπάθεια για την εξυγίανση των τραπεζών
"Το 2019 είναι κρίσιμο έτος για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα", ανέφερε ο Β.  Ε. Ψάλτης
«Το τραπεζικό σύστημα θέλει και μπορεί να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλειος Ε. Ψάλτης, μιλώντας στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
«Απαιτείται ακόμα μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους των τραπεζών για την εξυγίανση των ισολογισμών τους», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η εν λόγω προσπάθεια μπορεί πλέον να στηριχθεί στο ευνοϊκό κλίμα που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία και να επιταχυνθεί με τη βοήθεια νέων εργαλείων που πρόκειται να τεθούν στη διάθεση των τραπεζών.
«Δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον σημαντικών διεθνών επενδυτών για χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πρόκειται για μια τοποθέτηση στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας η οποία επιτρέπει την ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων που τόσο έχει ανάγκη η χώρα», σημείωσε ο ίδιος.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις θετικές εξελίξεις που εδώ και αρκετούς μήνες καταγράφονται στο τραπεζικό σύστημα, ανάλογες με αυτές που παρατηρούνται στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον, αναφέροντας :
-την επιτυχή ολοκλήρωση των σχεδίων αναδιάρθρωσης στο τέλος του 2018
-την εξάλειψη της χρηματοδότησης από τον ELA
- την αύξηση των καταθέσεων και η μείωση του δείκτη δανείων/χορηγήσεις σε ποσοστό
περί το 100%
- τη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης με αύξηση του όγκου των repos και
έκδοση καλυμμένων ομολογιών
-την αύξηση των νέων εκταμιεύσεων προς επιχειρήσεις
-την εξοικείωση των Πελατών με την ψηφιακή τραπεζική
-τον περαιτέρω εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας
-τη διατήρηση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδο υψηλότερο των
ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων, παρά το αυξημένο κόστος πιστωτικού κινδύνου.
Μάλιστα, ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η Ελλάδα εξέρχεται από μία δεκαετή περίοδο οικονομικής αστάθειας καταγράφοντας θετικό ρυθμό ανάπτυξης για εννέα συναπτά τρίμηνα.
Επεσήμανε ότι λίγους μήνες μετά την έξοδο της χώρας από το 3ο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, τον Αύγουστο 2018, είναι ορατή η βελτίωση των συνθηκών η οποία αποτυπώνεται και στη σταδιακή αύξηση της διάθεσης για επενδύσεις στην Ελλάδα από διεθνή χαρτοφυλάκια, προσθέτοντας ότι ήδη η Ελληνική Δημοκρατία επανήλθε στις αγορές στα τέλη του Ιανουαρίου 2018, με την επιτυχημένη έκδοση 5ετούς ομολόγου, ενώ αναμένεται στο επόμενο διάστημα νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου.
«Όλες αυτές οι ευνοϊκές εξελίξεις εκτιμάται ότι θα καταγραφούν και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, τροφοδοτώντας την περαιτέρω ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών», υπογράμμισε.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, «στη βελτιωμένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας συμβάλλουν η αύξηση των τιμών των ακινήτων για πρώτη φορά από το 2009 (+1,3% σε ετήσια βάση),  καθώς και του αριθμού των νέων οικοδομικών αδειών, και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος (+3,4% για το εννεάμηνο 2018) ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μείωσης της ανεργίας (στο 18,5%, μειούμενη κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες από το ιστορικό υψηλό του 2013)».
«Ασφαλώς, η εδραίωση του θετικού κλίματος είναι συνάρτηση μίας σειράς παραγόντων, όπως η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και η σταθερότητα στο διεθνές περιβάλλον», συμπλήρωσε και τόνισε πως «εν τέλει, μία διατηρήσιμη ανάπτυξη απαιτεί αύξηση των επενδύσεων την οποία θα κληθεί να συγχρηματοδοτήσει το τραπεζικό σύστημα από κοινού με ιδιωτικά κεφάλαια».
Το 2019, σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη ,είναι κρίσιμο έτος για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.
«Σταδιακά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε οι τράπεζες να αξιοποιήσουν τη δυναμική που αναπτύσσεται στην ελληνική οικονομία», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «η Alpha Bank έχει όλες τις προϋποθέσεις για να συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη, να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να επιτύχει τους στόχους της».
«Το ισχυρό αποτύπωμα της εταιρικής μας ταυτότητας στην ελληνική αγορά, τα υψηλά κεφάλαιά μας που δίνουν ευελιξία στην ανάληψη πρωτοβουλιών και, κυρίως, το εξαιρετικό Ανθρώπινο Δυναμικό, αποτελούν εχέγγυα της επιτυχίας μας», κατέληξε ο κ. Ψάλτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης