Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

"Αγόραζε στην φήμη, πούλα στην είδηση" - Moody’s και 10ετές ομόλογο οδηγούν στις 750 μον. εκεί θα δώσουν την μάχη οι short

tags :
Η χρηματιστηριακή αγορά θα φθάσει στις 750 μονάδες από τις 593 μονάδες που ήταν στις 20 Νοεμβρίου 2018 πρόκειται για μια άνοδο +26% για τον Γενικό Δείκτη και έως 130% για τις τράπεζες
Το επενδυτικό ρητό αγόραζε στην φήμη και πούλα στην είδηση είναι πολύ πιθανό να επιβεβαιωθεί προσεχώς στην χρηματιστηριακή αγορά μετά την ισχυρή άνοδο του τελευταίου διαστήματος που έφθασε στα όρια της υπερβολής.
Μπορεί να ειπωθεί ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα φθάσει στις 750 μονάδες από τις 593 μονάδες που ήταν στις 20 Νοεμβρίου 2018 πρόκειται για μια άνοδο +26% για τον Γενικό Δείκτη και έως 130% για τις τράπεζες.
Η άνοδος στις τράπεζες ήταν ο διάδοχος νόμος Κατσέλη, ο νέος νόμος θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα των τραπεζών έως 600 εκατ ευρώ για τα επόμενα 20 χρόνια ετησίως ενώ περιλαμβάνει μέτρα τα οποία είναι ξεκάθαρα φιλικότερα προς τις τράπεζες.
Εκτιμάται ότι 100.000 θα ενταχθούν στον διάδοχο νόμο Κατσέλη έναντι δυνητικών υποψηφίων 175 με 180 χιλιάδες.
Η αγορά σημείωσε ράλι και επειδή βλέπει ότι εξετάζονται συλλογικές λύσεις για τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα τα οποία δίνουν περαιτέρω ώθηση.
Εν τω μεταξύ η αναβάθμιση της Moody’s κατά 2 κλίμακες σε Β1 από Β3 – υπολείπεται της υψηλότερης βαθμολογίας ΒΒ- της Fitch αλλά σε γενικές γραμμές βελτιώνει το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδος.
Η Moody’s δεν θα αναβαθμίσει μέσα στο 2019 την Ελλάδα το Β1 φαίνεται ότι αποτέλεσε το μέγιστο της «στήριξης»…
Με βάση όλες αυτές τις παραμέτρους, το χρηματιστήριο οδεύει προς τις 750 μονάδες εκεί θα δοθεί η μεγάλη μάχη των short χαρτοφυλακίων καθώς συνεχίζουν να κατέχουν 114 με 115 εκατ short θέσεις στις τράπεζες.
Ταυτόχρονα οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, όπως υποχωρεί και το CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας που από τις 482 μονάδες έχει υποχωρήσει στις 372 μονάδες εσχάτως.
Με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου στην δευτερογενή αγορά το 10ετές ομόλογο θα μπορούσε να υποχωρήσει έως το 3,5% παρασύροντας πτωτικά και το CDS…
Έχει αποδειχθεί κάποιας μορφής συσχέτιση μεταξύ CDS ομολόγων και χρηματιστηρίου, οι 350 μονάδες CDS αντιστοιχούν σε 750 μονάδες Γενικό Δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο με βάση την παρελθούσα εμπειρία.
Βέβαια υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα τα ελληνικά ομόλογα δεν μπορούν να βελτιωθούν θεαματικά αφενός γιατί οριοθετούνται από την βαθμολογία ΒΒ- Fitch αφετέρου από την Ιταλία.
Το spread Ιταλίας με την Ελλάδα έχει μειωθεί στις 90 μονάδες βάσης τα περιθώρια βελτίωσης – χωρίς παράλληλη βελτίωση της Ιταλίας – είναι περιορισμένα.

Πόσα νέα κεφάλαια έχουν επενδυθεί;

Υπολογίζεται ότι επενδύθηκαν 350 εκατ νέα κεφάλαια τα οποία έδωσαν ώθηση στις τραπεζικές μετοχές με ενδεικτικότερη περίπτωση την Πειραιώς όπου σημειώνει ράλι 135%.
Η τράπεζα έχει προθεσμία για να ενισχύσει τα κεφάλαια της έως το Καλοκαίρι του 2020 και όχι μέχρι τον Οκτώβριο του 2019 και ταυτόχρονα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Intrum για την διαχείριση προβληματικών δανείων.
Στην Eurobank το RWC Asset Advisors ήδη έχει φθάσει στο 6,5% ενώ στο νέο σχήμα Eurobank – Grivalia το Fairfax θα ελέγχει το 32,9% περίπου.
Στόχος είναι το Fairfax να μην ξεπεράσει το 33% για να μην υποβάλλει δημόσια πρόταση στην Eurobank.
Η Εθνική επίσης ανέκαμψε σημαντικά και σε αυτό ρόλο διαδραμάτισαν και τα έσοδα 113 εκατ ευρώ από τόκους που θα κερδίζει η τράπεζα έως το 2026 από την μετατροπή του swap TITLOS σε 3 κρατικά ελληνικά ομόλογα.
Το ράλι στις τράπεζες ήταν ο καταλύτης για να ξεκολλήσει η χρηματιστηριακή αγορά.
Οι τράπεζες χρειάστηκαν έναν ισχυρό καταλύτη που ήταν ο διάδοχος νόμος Κατσέλη.
Θα χρειαστεί χρόνος όμως για να εφαρμοστεί, όπως χρόνο θα χρειαστούν και οι συλλογικές λύσεις τύπου Ιταλικό μοντέλο ή APS το οποίο θα αξιολογηθεί από την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Ο καταλύτης για την αλλαγή κλίματος στις τράπεζες ήταν ο διάδοχος νόμος Κατσέλη.
Η αγορά όμως έχει σημειώσει σημάδια έντονης υπερβολής.
Το ράλι μετά την έκδοση ου 10ετούς ομολόγου στις 6 Μαρτίου 2019 θα ολοκληρωθεί και η αγορά θα σταθεροποιηθεί στην ζώνη των 750 μονάδων ή άνοδος 5% από τα τρέχοντα επίπεδα σε όρους Γενικού Δείκτη.  
Οπότε το ράλι στην αγορά πλησιάζει στο τέλος του.
Οι δίκαιες νέες τιμές στις τράπεζες εκτιμάται ότι θα είναι το επόμενο διάστημα
Εθνική 1,70 ευρώ, Πειραιώς 1,40 ευρώ, Alpha bank 1,40 ευρώ και Eurobank 0,70 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι τα 114 εκατ short θέσεις στις ελληνικές τράπεζες από Lansdowne και Oceanwood παραμένουν ανέπαφες.    
Η βασική αιτία για το ράλι στα ελληνικά ομόλογα είναι προφανώς τόσο η έκδοση 5ετούς στο 3,60% με την απόδοση στην δευτερογενή αγορά να έχει υποχωρήσει στο 2,80% και βεβαίως η έκδοση 10ετούς ομολόγου στο 3,90% στις 6 Μαρτίου 2019.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο στην πρωτογενή αγορά θα εκδοθεί στο 3,95% με 3,90% κάτω από 4% για να υποχωρήσει στο 3,5% το επόμενο διάστημα.
Έχει αναλυθεί από το bankingnews η συσχέτιση μεταξύ CDS και ελληνικού χρηματιστηρίου.
Η πορεία του ελληνικού CDS στα 5 χρόνια φαίνεται ότι αποτελεί πρόδρομο δείκτη για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Πρωτίστως να αναφέρουμε τι είναι το CDS ή Credit Default Swaps ή ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια ανέρχεται στις 372 μονάδες βάσης ή 3,72% που σημαίνει ότι για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικά ομόλογα ένας επενδυτής για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο των κρατικών ομολόγων αγοράζει CDS ένα παράγωγο – swap 372 χιλιάδων δολαρίων.
Η πορεία του ελληνικού CDS στα 5 χρόνια που είναι και το swap αναφοράς φαίνεται ότι σχετίζεται με την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Ας δώσουμε ορισμένα παραδείγματα.
Το CDS την τρέχουσα περίοδο 4 Μαρτίου 2019 βρίσκεται στις 372 μονάδες βάσης και το χρηματιστήριο στις 712 μονάδες.
Την 1η Οκτωβρίου 2018 το ελληνικό CDS είχε βρεθεί στις ξανά στις 372 μονάδες βάσης και κατά μια σύμπτωση το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν τότε στις 710 μονάδες – το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 712 μονάδες την 1η Μαρτίου 2019 -
Στις 29 Ιανουαρίου 2018 το ελληνικό CDS βρέθηκε στις 292 μονάδες βάσης το χαμηλότερο επίπεδο πολλών ετών.
Εκείνη την περίοδο το ελληνικό χρηματιστήριο είχε φθάσει στο αποκορύφωμα του στις 892 μονάδες.
Στις 30 Δεκεμβρίου 2018 το ελληνικό χρηματιστήριο σημείωσε χαμηλό ετών 595 μονάδες και το CDS είχε εκτιναχθεί στις 455 μονάδες βάσης.
Το CDS φαίνεται ότι αποτελεί και πρόδρομο δείκτη τάσης όχι μόνο στα ομόλογα αλλά και στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Υπάρχουν ενδείξεις που θέλουν το ελληνικό CDS να υποχωρεί έως τις 350 μονάδες όπερ σημαίνει ότι αντίστοιχα το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να φθάσει στις 750 μονάδες.
Όμως η πορεία του CDS σχετίζεται και με ένα άλλο εξωγενή παράγοντα το ρίσκο χώρας της Ιταλίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης