Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε αρνητική πορεία η Wall Street λόγω απογοητευτικών μάκρο, στο -0,78% ο Dow - Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Σε αρνητική πορεία η Wall Street λόγω απογοητευτικών μάκρο, στο -0,78% ο Dow - Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Aπογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία αντιστάθμισαν την αισιοδοξία για μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας
(upd) Απώλειες εμφάνισαν σήμερα (4/3/2019) οι δείκτες της Wall Street, «σβήνοντας» τα κέρδη που σημείωναν στο άνοιγμα, καθώς ορισμένα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία αντιστάθμισαν την αισιοδοξία για μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας.
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,78% στις 25.822 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,37% στις 2.793 μονάδες , ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,23% χαμηλότερα στις 7.577 μονάδες.


Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες των ΗΠΑ κατέγραψαν απροσδόκητη πτώση 0,6% τον Δεκέμβριο, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι η αμερικανική οικονομία έχασε momentum στα τέλη του 2018, ενώ, από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση 0,2% για τον Δεκέμβριο.
Στο σύνολο του 2018, οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 4,1% -ο μικρότερος ρυθμός αύξησης από το 2011.
Στο αρνητικό γύρισμα των αγορών συνέβαλαν και οι πιέσεις από τον τεχνολογικό κλάδο, με τη Salesforce να «βουλιάζει» κατά 3,6%, εν αναμονή των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της και τη Netflix να καταγράφει απώλειες 1,7%.
Ισχυρές πιέσεις στον Dow άσκησε η μετοχή της Boeing, που είχε απώλειες άνω του 1,7%.
Νωρίτερα, οι αμερικανικοί δείκτες κατέγραφαν άνοδο, εν μέσω της αισιοδοξίας ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται πολύ κοντά σε μια επίτευξη συμφωνίας, με το «CNBC» να μεταδίδει συγκεκριμένα ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στα «τελικά στάδια».
Δημοσίευμα της «Wall Street Journal» ανέφερε μάλιστα ότι είναι πιθανό στις 27/3 να πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων Trump – Xi Jinping, προκειμένου να υπογράψουν τη μεταξύ τους εμπορική συμφωνία.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Κίνα έχει προτείνει μείωση των δασμών στις εισαγωγές ορισμένων αμερικανικών προϊόντων, ζητώντας παράλληλα από την Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε μία αντίστοιχη κίνηση.
Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Kevin Hassett, δήλωσε σήμερα πως ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, έχει σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες με την Κίνα, τονίζοντας ότι μια συμφωνία είναι δυνατόν να τερματίσει μια διαμάχη που έχει οδηγήσει στην επιβολή δασμών σε προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Kraft Heinz Co. σημειώνει άνοδο άνω του 2,6%, καθώς η Morgan Stanley την αναβάθμισε σε «equal weight» από «underweight».

Νευρικότητα στις ευρωαγορές 

Με μεικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι πιέσεις στη Wall Street αντιστάθμισαν τις προσδοκίες για μια εμπορική συμφωνία ΗΠΑ - Κίνας έως τα τέλη Μαρτίου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,23% στις 375,09 μονάδες.
Με κέρδη 0,5% έκλεισε ο κλάδος πρώτων υλών, λόγω της έκθεσής του στην Κίνα.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,08% κι έκλεισε στις 11.592,66 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,39% στις 7.134,39 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,51% στις 5.286,57 μονάδες.


Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 0,11% κι έκλεισε στις 20.718,30 μονάδες.
Τα κέρδη στο ιταλικό χρηματιστήριο πίεσε η μετοχή της Brembo (-4,1%), στον απόηχο των αποτελεσμάτων της για το 2018, τα οποία αποδείχτηκαν κατώτερα των προσδοκιών.
Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, εν όψει της έκδοσης 10ετούς ομολόγου από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με αναλυτή της UniCredit, ότι οι επενδυτές χρησιμοποιούν τα futures των ιταλικών κρατικών ομολόγων ως μέσο αντιστάθμισης κινδύνου, καθώς προετοιμάζονται να επενδύσουν στο νέο ελληνικό ομόλογο.
«Η μόνη πραγματική ρευστή αγορά για αντιστάθμιση του περιφερειακού ρίσκου είναι τα Futures των BTP, οπότε πιστεύω ότι αυτό προκαλεί κάποια αποδυνάμωση στην Ιταλία σήμερα», δήλωσε ο Luca Cazzulani, αναλυτής της UniCredit.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ανήλθε στο 2,75%, από 2,73% στο προηγούμενο κλείσιμο.


Στα οικονομικά νέα, άνοδο 0,4% σημείωσαν τον Ιανουάριο οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη, ανακάμπτοντας από την πτώση που σημειώθηκε τους προηγούμενους μήνες.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένουν οι εξελίξεις γύρω από το Brexit, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία της προγραμματισμένης εξόδου, στις 29 Μαρτίου 2019, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο εάν η Βρετανία θα αποχωρήσει με ή χωρίς συμφωνία.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχής της Daily Mail & General Trust σημείωσε άνοδο άνω του 4,4%, στον απόηχο της είδησης ότι η εταιρεία θα επιστρέψει 896 εκατ. λίρες στους μετόχους της.
Από την άλλη, η μετοχή της Nordea Bank σημείωσε πτώση 3,9%, εν μέσω δημοσιευμάτων ότι ένα φινλανδικό τηλεοπτικό κανάλι θα μεταδώσει μια εκπομπή που θα αναφέρεται στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω της τράπεζας.

Κέρδη στην Ασία

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι περισσότερες αγορές της Ασίας, εν μέσω προσδοκιών των επενδυτών ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται κοντά σε μία εμπορική συμφωνία, η οποία θα δώσει τέλος στη διαμάχη των τελευταίων μηνών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο 1,02% στις 21.822,04 μονάδες.
O δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε κέρδη 0,51% στις 28.959,59 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 1,12% στις 3.027,58 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component κατέγραψε «άλμα» 2,36% στις 9.384,42 μονάδες.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +0,40% και τις 6.217,40 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Rio Tinto και Fortescue Metals ενισχύθηκαν κατά 1,6% και +6,9% αντίστοιχα.
Αντίθετα, ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά 0,22% στις 2.190,66 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -0,38% και τις 10.349,88 μονάδες.
Σημειώνεται ότι η εμπορική διαμάχη των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως έχει προκαλέσει αναταραχές στις αγορές τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
«Οι εικασίες ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται κοντά στην υπογραφή μίας συμφωνίας θα διατηρήσουν θετικό κλίμα στην αγορά», αναφέρουν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της ING, Nicholas Mapa και Prakash Sakpal.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης