Τελευταία Νέα
Διεθνή

Abe (Ιαπωνία): Χωρίς τη νομισματική χαλάρωση της Bank of Japan, η χώρα θα βρισκόταν ακόμα σε αποπληθωρισμό

Abe (Ιαπωνία): Χωρίς τη νομισματική χαλάρωση της Bank of Japan, η χώρα θα βρισκόταν ακόμα σε αποπληθωρισμό
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας τόνισε ότι έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του Haruhiko Kuroda να καθοδηγήσει τη νομισματική πολιτική
Την εμπιστοσύνη του απέναντι στις ικανότητες του επικεφαλής της Bank of Japan Haruhiko Kuroda εξέφρασε σήμερα (4/3) ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Shinzo Abe, κατά τη διάρκεια ομιλία τους στην επιτροπή προϋπολογισμού του κοινοβουλίου.
Ειδικότερα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητες του Haruhiko Kuroda να καθοδηγήσει τη νομισματική πολιτική της τράπεζας, προσθέτοντας μάλιστα ότι θα αφήσει ορισμένα βήματα που σχετίζονται με την νομισματική πολιτική αποκλειστικά στον ίδιο.
«Χωρίς τολμηρή νομισματική χαλάρωση, η Ιαπωνία θα βρισκόταν σε αποπληωθρισμό ακόμη και τώρα», επεσήμανε ο κ. Abe, αναφερόμενος στη νομισματική πολιτική που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα της χώρας τα τελευταία χρόνια.
Νωρίτερα, ο Haruhiko Kuroda δήλωσε ότι «προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η αγορά θα παραμείνει σταθερή, είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε μία στρατηγική και μία καθοδήγηση σε ένα κατάλληλο χρονικό σημείο αναφορικά με το πώς θα προχωρήσουμε με μία έξοδο», προσθέτοντας ότι «όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, θα συζητήσουμε τη στρατηγική εξόδου και την καθοδήγηση και θα τις κοινοποιήσουμε κατάλληλα».
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Bank of Japan θα διατηρήσει «υπομονετικά» το μαζικό πρόγραμμα τόνωσης για να εξασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός επιταχύνεται προς τον στόχο του 2%, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η οικονομία διατηρεί τη δυναμική για την επίτευξη του στόχου τιμών της BoJ».
«Υπάρχει μία ανησυχία ότι το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και ο ανταγωνισμός θα παρατείνει την καθοδική πίεση στα κέρδη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», ανέφερε ο επικεφαλής της Bank of Japan, προσθέτοντας ότι «ως εκ τούτου, γνωρίζω τους κινδύνους που σχετίζονται με τη στασιμότητα της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης και της αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».
«Δεν πιστεύω ότι τέτοιοι κίνδυνοι είναι μεγάλοι αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι εξοπλισμένα με επαρκή κεφάλαια, αλλά πρέπει να δώδω αρκετή προσχοή στις μελλοντικές εξελίξεις», καταλήγει ο κ. Kuroda.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης