Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Πέντε ερωτήματα για την ΕΚΤ - Επιβραδύνεται η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

tags :
Reuters: Πέντε ερωτήματα για την ΕΚΤ - Επιβραδύνεται η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη
Πέντε ερωτήματα για τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εν όψει της συνεδρίασης την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, θέτει το Reuters.
Δύο μήνες μετά τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων, η ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενες πιέσεις, ώστε να δώσει απαντήσεις για τον τρόπο προστασίας της οικονομίας από την παρατεταμένη επιβράδυνση.
Πρώτο ερώτημα είναι αν οι αγορές πρέπει να περιμένουν λεπτομέρειες για ένα νέο γύρο LTROs προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης.
Η Barclays εκτιμά ότι το νέο πακέτο φθηνού δανεισμού θα περιέχει λιγότερο γενναιόδωρους όρους σε σχέση με το προηγούμενη.
Κάποιοι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενος ο νέος γύρος TLTROs να ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα.
Δεύτερο ερώτημα είναι κατά πόσο η ΕΚΤ θα υποβαθμίσει τις οικονομικές της προβλέψεις.
Με το momentum να παραμένει στάσιμο στη Γερμανία που είναι η ατμομηχανή της οικονομίας της Ευρωζώνης και την Ιταλία σε ύφεση, είναι βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές της ABN AMRO, οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για τον δομικό πληθωρισμό είναι πολύ υψηλές.
Ο δείκτης αναμένεται στο 1,5%, πολύ μακριά από τον στόχο του 2%.
Τρίτο ερώτημα, αν η ΕΚΤ θα τροποποιήσει το guidance για τα επιτόκια.
Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης έχει δηλώσει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα τουλάχιστον και το καλοκαίρι του 2019 και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Το τέταρτο ερώτημα αφορά το μέγεθος της ανησυχίας της ΕΚΤ για την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - ΕΕ.
Οι εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν κύρια ανησυχία για την ΕΚΤ.
Ο Draghi προειδοποίησε ότι οι μονομερείς αποφάσεις για την εμπορική πολιτική είναι επικίνδυνες και απειλούν την οικονομική εμπιστοσύνη.
Tο πέμπτο ερώτημα αφορά τον διάδοχο του Draghi στην προεδρία της ΕΚΤ και κατά πόσο η αβεβαιότητα θα επηρεάσει τη νομισματική πολιτική.
Η ανανέωση της θητείας του Jens Weidmann στην Bundesbank για τα επόμενα οκτώ χρόνια ενισχύει τις πιθανότητες να αναλάβει το τιμόνι της ΕΚΤ ο Γάλλος Francois Villeroy de Galhau, γεγονός που προκάλεσε ράλι στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης