Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ρευστοποιήσεις σε τράπεζες -6% και ΧΑ -1,18% στις 704 μον. "αγόραζε στην φήμη, πούλα στην είδηση" – Πιέσεις στα ομόλογα, το νέο 10ετές 6/3 στο 3,90%

tags :
Ρευστοποιήσεις σε τράπεζες -6% και ΧΑ -1,18% στις 704 μον.
Τραπεζικές πιέσεις επέδρασαν στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά το πρόσφατο ράλι...
(upd18)Τραπεζικές πιέσεις καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο την Πειραιώς -5,88% μετά το υπερβολικό ράλι του τελευταίου διαστήματος ενώ με απώλειες έκλεισαν και δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 όπως ΔΕΗ -4,37%, ΟΠΑΠ -1,95%, ΟΤΕ -1,83% .....
Οι τράπεζες γενικότερα δέχθηκαν πιέσεις, στα ομόλογα σημειώθηκαν πωλήσεις ενώ οι short θέσεις των ξένων funds όχι μόνο διατηρούνται αλλά και επίκειται και νέα αύξηση των short θέσεων ....
Επιβεβαιώνεται το χρηματιστηριακό γνωμικό αγόραζε στην φήμη και πούλα στην είδηση.
Ειδικότερα, ενώ στην έναρξη της συνεδρίασης τα τραπεζικά κέρδη κυμάνθηκαν μεταξύ +5% έως +9% στην πορεία, το κλίμα άλλαξε άρδην ώσπου οι τράπεζες τελικά έκλεισαν με απώλειες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Πειραιώς -5,88% και Εθνική -3,89% και ακολούθησαν Alpha Bank -2,71% και Eurobank -5,88%
Από την άλλη, κέρδη κατέγραψε για τρίτη συνεδρίαση η Attica Bank +8,47% με υψηλό ημέρας +18,26% ενώ και η Τρ. Κύπρου ενισχύθηκε +9,49% με ενδοσυνεδριακά κέρδη +16% λόγω της ανακάλυψης μεγάλου κοιτάσματος υδρογονανθράκων στην Κύπρο. 
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται και στην ανακοίνωση έκδοσης του 10ετους ομολόγου στις 5 Μαρτίου ενώ στις 6 Μαρτίου θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών με στόχο να αντληθούν 2 δισεκ. με επιτόκιο 3,90% και με τις προσφορές να φθάνουν τα 10 δισεκ.
Σήμερα, οριακή επιδείνωση καταγράφεται  στην ελληνική αγορά ομολόγων, με το 10ετές ελληνικό στο 3,67% με χαμηλό ημέρας 3,60% και το ιταλικό 10ετές στο 2,77% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 90 μονάδες βάσης.

Στο απόηχο της πολιτικά χειραγωγούμενης αναβάθμισης του αμερικάνικου οίκου Moody’s κατά δύο κλίμακες σε Β1 από Β3  της Ελλάδος την 1η Μαρτίου 2019 που παρά το γεγονός ότι θεωρείται non event καθώς η βαθμολογία Β1 είναι χαμηλότερη από την βαθμολογία ΒΒ- της Fitch σίγουρα αποτελεί θετική εξέλιξη για την οικονομία.
Οι βαθμολογίες των οίκων αξιολόγησης έχουν τεράστια σημασία για την οικονομία και τους επενδυτές, τις τράπεζες, τα ομόλογα και το χρηματιστήριο.
Μπορεί να ειπωθεί ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα φθάσει στις 750 μονάδες από τις 593 μονάδες που ήταν στις 20 Νοεμβρίου 2018 πρόκειται για μια άνοδο +26% για τον Γενικό Δείκτη και έως 130% για τις τράπεζες καθώς εξετάζονται συλλογικές λύσεις για τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα την αισιοδοξία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 704 μονάδες με στήριξη τις 660-680 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 625-635 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 720- 730 μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 750 μονάδες που είναι ο βασικός στόχος και εκεί θα δοθεί η μάχη με τους short.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 531 μονάδες με ισχυρή στήριξη τις την ζώνη των 470-490 μονάδων και  τις πρώτες αντιστάσεις στην ζώνη των 575-585 μονάδων και ακολουθεί ισχυρή αντίσταση στις 625 μονάδες
Με αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις κυβέρνηση και θεσμοί επιχειρούν να γεφυρώσουν και τις τελευταίες διαφορές που υπάρχουν σε μείζονα ζητήματα, όπως είναι οι ασφαλιστικές δικλίδες του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας έτσι ώστε να αποκλείονται από τις ευεργετικές διατάξεις του οι συστηματικοί κακοπληρωτές.
Eπίσης σε εξέλιξη είναι η έκτακτη συνάντηση μεταξύ τραπεζιτών και Γ. Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, με επίκεντρο την έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων από το νέο νόμο Κατσέλη.
Με βάση τον τελευταίο προγραμματισμό στόχος είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο μέχρι την Παρασκευή, έτσι ώστε το Eurogroup της 11ης Μαρτίου να έχει υλοποιηθεί το σχετικό προαπαιτούμενο και να υπάρξει θετική απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (ANFA’s-άρση επιτοκιακού πέναλτι για τα δάνεια από τον EFSF).
Επίσης έως τα μέσα Απριλίου αναμένεται η αξιολόγηση του ιταλικού μοντέλου ή APS για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού DGComp  
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν πτωτικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με μέτριες συναλλαγές, με την μεγαλύτερη πτώση ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Grivalia, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ ενώ ανοδικά έκλεισαν ΟΛΠ, Τιτάν, ΕΧΑΕ.
Το επιτόκιο στο επταετές ομολογιακό ύψους έως 200 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί μέσω δημόσιας προσφοράς, η οποία θα ξεκινήσει αύριο 5 Μαρτίου και μέχρι τις 7 Μαρτίου…αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 3,50% με 3,60%.
Με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, εν μέσω προσδοκιών για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας με τον δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία στο +1,04% ενώ ήπια ανοδικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον Dax στην Γερμανία +0,20% και τον FTSE MIB στην Ιταλία +0,30%.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,18% στις 704 μονάδες έχοντας υψηλό στις 723,37 μονάδες και χαμηλό στις 701,97 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στο τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 34,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 22,7 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 390 χιλ. ευρώ και όγκου 18 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Motor oil

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  


Με κέρδη ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζοντας την έντονη ανοδική κίνηση, με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +2,25% και τον Γενικό Δείκτη +0,33%
Στα πρώτα είκοσι λεπτά της συνεδρίασης, με έντονες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με επίκεντρο Πειραιώς +8,78% και οι υπόλοιπες με κέρδη κοντά στο +5% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +4,86% δίνοντας ώθηση και στον Γενικό Δείκτη στο +1,51%
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, με έντονες κινήσεις καταχύρωσης κερδών στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,53% επιδρώντας αρνητικά και στον Γενικό Δείκτη στο -1,49%.
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 531,52 μονάδες, κοντά στα χαμηλά της ημέρας,  με υψηλό ημέρας τις 575,44 μονάδες και χαμηλό τις 529,39 μονάδες


Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Συνετή δημοσιονομική πορεία και ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής δυναμικής συνέστησε για την Ελλάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΕSM, Rolf Strauch, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Όπως σημείωση υπάρχει  υψηλή κληρονομιά ιδιωτικού και δημόσιου χρέους και αδυναμίες στον τραπεζικό τομέα και πρόσθεσε, πως για τον ESM που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδα, πρέπει η κυβέρνηση να μην εγκαταλείψει τις μεταρρυθμίσεις των προγραμμάτων διάσωσης.  
Πάντως υπερτόνισε, πως η έξοδος της Ελλάδας από τα προγράμματα διάσωσης μετά από οκτώ χρόνια αποτελεί για τον ESM ένα συμβολισμό για τον τερματισμό της κρίσης.
Επίσης, πολύ καλό νέο και θετικό σημάδι χαρακτήρισε την αναβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της Ελλάδας από τη Moody΄s ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem, ο οποίος υποστήριξε πως η ελληνική οικονομία είναι σε σωστή κατεύθυνση, ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες αλλά χρειάζεται ακόμα σκληρή δουλειά.
Η κυβέρνηση επιδιώκει τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας στη Βουλή επί της συμφωνίας για το Brexit μέχρι τις 12 Μαρτίου 2019, δήλωσε σήμερα (4/3/2019) ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May, ενώ επεσήμανε πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε μια κρίσιμη φάση.
Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση παραμένει επικεντρωμένη στην επίτευξη της εξόδου από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου.
«Σίγουρα έχουμε σημειώσει πρόοδο με την ΕΕ, αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, έχει σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες με την Κίνα, δήλωσε σήμερα (4/3/2019) ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Kevin Hassett, τονίζοντας ότι μια συμφωνία είναι δυνατόν να τερματίσει μια διαμάχη που έχει οδηγήσει στην επιβολή δασμών σε προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μάλιστα δημοσίευμα της Wall Street Journal μετέδωσε ότι είναι πιθανό στις 27/3 να πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων Trump – Xi Jinping προκειμένου να υπογράψουν τη μεταξύ τους εμπορική συμφωνία.
Το ενδεχόμενο επείγουσας βοήθειας για τη Βενεζουέλα σε περίπτωση πτώσης του καθεστώτος του Nicolαs Maduro, συμπεριλαμβανομένης πιθανής οικονομικής βοήθειας παράλληλα με επίσημα προγράμματα δανείων από το ΔΝΤ και άλλα θεσμικά όργανα εξετάζουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Financial Times.
Πηγές εξοικειωμένες με το θέμα, υποστηρίζουν πως μπορεί να χρειαστεί επείγουσα βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων τους πρώτους μήνες για να ξεπεράσουν μια ανθρωπιστική κρίση που έχει οδηγήσει ήδη σε 3,5 εκατομμύρια πολίτες να εγκαταλείψουν  τη Βενεζουέλα.
Η ικανότητα των ΗΠΑ να συγκεντρώνουν παγκόσμια στήριξη για ένα πακέτο διάσωσης τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα θα είναι κρίσιμη για τη μοίρα της χώρας σε μια δημοκρατική μετάβαση.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +1,04%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε ανοδικά +1,12% στις 3027,58 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο +0,41% στις 28931,50 μονάδες

Ανοδικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,20%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,65%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με άνοδο +0,30%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,05% ενώ ο FTSE 100 κινείται στο +0,50%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,15%, ο S&P καταγράφει κέρδη +0,20%, ο Nasdaq κινείται ανοδικά +0,30% ενώ το ETF GREC κινείται πτωτικά στο -1,44% (7,84 δολ.)

Πιέσεις στις τράπεζες, με έντονες τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισαν οι τράπεζες με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Με την μεγαλύτερη πτώση Πειραιώς και Εθνική και ακολούθησαν Alpha Bank και Eurobank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,5090 ευρώ με πτώση -3,89% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,22 ευρώ με πτώση -2,71% με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,20 ευρώ με πτώση -5,88% με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 524 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,65 ευρώ με πτώση -2,55% με όγκο 7,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,42 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3380 ευρώ με άνοδο +9,49% και κεφαλαιοποίηση 597 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1972 ευρώ με άνοδο +8,47% με όγκο 3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 91 κατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,70 ευρώ με άνοδο +2,21% και κεφαλαιοποίηση 272 εκατ. ευρώ

Με πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, Grivalia, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν ΟΛΠ,Τιτάν, ΕΧΑΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,13 ευρώ με άνοδο +0,03% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,20 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,75 ευρώ με πτώση -1,83% και αποτίμηση 5,16 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,5090 ευρώ με πτώση -4,37% και αποτίμηση 350 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,7540 ευρώ με πτώση -0,34% και κεφαλαιοποίηση 407 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,07 ευρώ με πτώση -1,95% και αποτίμηση 2,89 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,46 με άνοδο +1,04 ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,24 ευρώ με πτώση -0,84% και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,70 ευρώ με άνοδο +0,23% και κεφαλαιοποίηση 2,40 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,00 ευρώ με πτώση -1,53% και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,44 ευρώ με άνοδο +0,56% και κεφαλαιοποίηση 1,96 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 9,98 ευρώ με πτώση -1,96% και κεφαλαιοποίηση 962 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,87 ευρώ με πτώση -0,41% και με την κεφαλαιοποίηση στα 252 εκατ. ευρώ
Η MIG  που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0864 ευρώ με άνοδο +0,47% με την κεφαλαιοποίηση 81 εκατ. ευρώ

Οριακή επιδείνωση στην αγορά ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές ομόλογοστο 3,67% και στην Ιταλία 2,77% με διαφορά spread 90 μ.β.

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το 10ετές ελληνικό ομόλογο να βρίσκεται στην ζώνη του 3,67% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,77%..
Τα ελληνικά ομόλογα υπεραποδίδουν καθώς στις 6 Μαρτίου επίκειται η έκδοση 10ετούς ομολόγου με στόχο επιτόκιο κάτω από 4% στο 3,90%.  
Η ιταλική κυβέρνηση μετά τον ευέλικτο τρόπο που χειρίστηκε την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% και παρά τα σημάδια ύφεσης έχει καταφέρει να σταθεροποιήσεις τις αποδόσεις των ομολόγων της.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 100 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 90 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,52 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,26%...
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,59 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,04% με απόδοση αγοράς 2,05% και απόδοση πώλησης 2,03%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 105,13 μονάδες βάσης και απόδοση 2,12%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 103,39 μονάδες βάσης και απόδοση 2,73% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 101,49 μονάδες βάσης και απόδοση 3,10% που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό  3,10%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 101,23 μονάδες βάσης και απόδοση 3,66% με απόδοση αγοράς 3,67% και απόδοση πώλησης 3,62%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 96,93 μονάδες βάσης και απόδοση 4,20%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 94,10 μονάδες βάσης και απόδοση 4,49%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 94,09 μονάδες βάσης και απόδοση 4,62%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 350 μονάδες βάσης από 346 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 372 μονάδες βάσης από 378 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,72% ή 372 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή επιδείνωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,77%

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,77%.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
 Η ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι το Πορτογαλικό 10ετές και το Ιρλανδικό 10ετές σημείωσαν ιστορικά χαμηλά πρόσφατα…
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 4/3/2019 στο 0,17% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,82% με το ιστορικό χαμηλό 0,79% σημειώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 2019. 
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,48% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,43% που  σημειώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,20% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,77% με χαμηλό 2,73% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης