Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Αποστολάκης προειδοποιεί για ατύχημα στο Αιγαίο: Στα ύψη οι προκλήσεις της Τουρκίας - Νέες δηλώσεις Erdogan

Ο Αποστολάκης προειδοποιεί για ατύχημα στο Αιγαίο: Στα ύψη οι προκλήσεις της Τουρκίας - Νέες δηλώσεις Erdogan
Ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, αναγνωρίζει τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος στο Αιγαίο
Για κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος στο Αιγαίο κάνει λόγο ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο., την ώρα που και ο Erdogan κλιμακώνει τη ρητορική της έντασης.
«Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα και τα επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης» τόνισε μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των Υπό-επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Συμμαχίας για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Ο ίδιος τόνισε ότι η ελληνική πλευρά καταβάλλει μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης.
«Όσον αφορά στις σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία, αντιδρούμε στις προκλήσεις στο χώρο του Αιγαίου, όπου δυστυχώς ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε και στα Σκόπια, τονίζοντας ότι «η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα συντελέσει στην εμπέδωση και ισχυροποίηση του αισθήματος σταθερότητας και στην ενίσχυση της συνεργασίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή.
Προσβλέπουμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας μας με την Βόρεια Μακεδονία γιατί είναι για το στρατηγικό μας συμφέρον.
Έχουμε σημαντικό ρόλο να παίξουμε, καθώς θα απαιτηθεί από τη χώρα αυτή συστηματικός μετασχηματισμός των Ένοπλων Δυνάμεων της, ώστε να ανταποκρίνεται στα προαπαιτούμενα πρότυπα και στις απαιτήσεις της Συμμαχίας, που αφορούν στη διαλειτουργικότητα και στην τυποποίηση».
Σε άλλο μέρος της ομιλίας του, ο κ. Αποστολάκης υποστήριξε ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι «να καταστεί η χώρα μας, ο κύριος στρατηγικός αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας. Και θα το κάνουμε».

Νέα πρόκληση από Erdogan: Έχουμε τη Μεσόγειο μας, έχουμε το Αιγαίο μας, δεν έχουμε Κουρδιστάν

Σε κλιμάκωση της επιθετικής του ρητορικής προχωρά ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ενόψει και των δημοτικών εκλογών της 31ης Μαρτίου 2019.
Έτσι, μετά την επίθεση του στους Ελληνοκύπριους τους οποίους χαρακτήρισε «εχθρούς της Τουρκίας», ο Erdogan -με αφορμή τη διαμάχη με τους Κούρδους- έβαλε στο στόχαστρο του το Αιγαίο.
Τον τελευταίο καιρό, ο Erdogan έχει αναπτύξει μία αντι-κουρδική ρητορική, κατηγορώντας αντιπολίτευση και κούρδους πολιτικούς ότι χρησιμοποιούν μία λέξη-ταμπού στην Τουρκία, τη λέξη «Κουρδιστάν», για να προσδιορίσουν τις κουρδικές περιοχές στα ΝΑ της χώρας.
«Τι λέει χωρίς να ντρέπεται; Λέει Κουρδιστάν;
Υπάρχει στην Τουρκία περιοχή που να λέγεται “Κουρδιστάν”;
Θα σου πω εγώ ποιες περιοχές έχουμε.
Έχουμε την ανατολική Ανατολία μας, έχουμε τη νοτιο-ανατολική Ανατολία μας, έχουμε τη Μαύρη Θάλασσά μας, έχουμε τη Μεσόγειό μας, έχουμε τη κεντρική Ανατολία μας, έχουμε το Αιγαίο μας, έχουμε τη θάλασσα του Μαρμαρά μας.
Αν θέλεις, πήγαινε στο βόρειο Ιράκ, εκεί υπάρχει “Κουρδιστάν”.
Άντε στο καλό, πήγαινε εκεί να ζήσεις», συμβούλεψε τους Κούρδους ο Τούρκος πρόεδρος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης