Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έκτακτη συνάντηση τραπεζιτών με στελέχη της ΤτΕ με επίκεντρο την έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων από το νέο νόμο Κατσέλη

tags :
Έκτακτη συνάντηση τραπεζιτών με στελέχη της ΤτΕ με επίκεντρο την έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων από το νέο νόμο Κατσέλη
Η ΤτΕ για να ολοκληρώσει την έκθεση αποτίμησης του νέου νόμου Κατσέλη – και για να είναι αξιόπιστη - θα χρειαστεί ένα μήνα προεργασίας, τέτοιος χρόνος δεν υπάρχει
(upd5)Έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα 4 Μαρτίου μεταξύ τραπεζιτών και στελεχών της ΤτΕ , με επίκεντρο την έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων από το νέο νόμο Κατσέλη.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι 4 εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών και ο Θεόδωρος Καλαντώνης, αναπληρωτής CEO της Eurobank, ο οποίος έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση του νέου νόμου.
Μία από τις βασικές ρήτρες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας ήταν ο νόμος Κατσέλη να συνοδεύεται με έκθεση εκτίμησης των επιπτώσεων στις ελληνικές τράπεζες, από τις νέες παραμέτρους που θέτει ο νέος νόμος.
Η ΕΚΤ ανησυχεί ότι θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες .... με ορισμένους να θεωρούν ότι θα φθάσουν στα 2 δισεκ. ευρώ αλλά οι τραπεζίτες θεωρούν ότι οι κεφαλαιακές επιδράσεις θα είναι μηδενικές ενώ οι νέες προβλέψεις θα φθάσουν στα 400 εκατ ευρώ.
Όμως υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο σχετίζεται με το χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί αυτή η έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων.
Η ΤτΕ για να ολοκληρώσει μια τέτοια έκθεση – και για να είναι αξιόπιστη - θα χρειαστεί ένα μήνα προεργασίας τέτοιος χρόνος δεν υπάρχει.
Υπάρχει πιθανότητα η ΤτΕ να ετοιμάσει μια έκθεση επιπτώσεων για τον νέο διάδοχο νόμο Κατσέλη αλλά θα είναι μια "πρόχειρη" προσέγγιση.
Οι τράπεζες πάντως έχουν εκτιμήσει – αλλά χωρίς να έχουν διεξάγει πλήρη έλεγχο - ότι ο νέος νόμος Κατσέλη θα έχει μηδενικές κεφαλαιακές επιπτώσεις και περίπου 400 εκατ νέες προβλέψεις θα απαιτηθούν ή σε ένα εύρος 300 εκατ. ευρώ νέες προβλέψεις το ελάχιστο και 600 εκατ ευρώ το μέγιστο για όλες τις τράπεζες.
Την Τετάρτη 6 Μαρτίου θα κατατεθεί στην Βουλή το σχέδιο νόμου για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη.
Ωστόσο όπως φαίνεται θα υπάρξουν αλλαγές σε δύο παραμέτρους του νέου νόμου
1)στην συνολική αξία των καταθέσεων να μην υπερβαίνει το 50% της οφειλής που είναι να ρυθμιστεί
2)Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει να μην υπερβαίνει το διπλάσιο της συνολικής ρύθμισης.
Φαίνεται ότι τα όρια αυτά θα μειωθούν τουλάχιστον 30%.
Π.χ. εάν ένας οφείλει 100 χιλιάδες ευρώ με βάση την αρχική πρόταση μπορεί να έχει καταθέσεις 50 χιλιάδες.
Με βάση τις αλλαγές που θα σημειωθούν οι 50 χιλιάδες θα μειωθούν τουλάχιστον 30% δηλαδή με αρχική οφειλή 100 χιλιάδες ευρώ οι καταθέσεις του δανειολήπτη δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 35 χιλιάδες ευρώ.
Το ίδιο θα ισχύει και για την ακίνητη περιουσία, με βάση την αρχική πρόταση ένας δανειολήπτης που εντάσσεται στον νέο νόμο Κατσέλη θα μπορεί να έχει ακίνητη περιουσία έως και διπλάσιας αξίας σε σχέση με την ρύθμιση.
Και αυτή η παράμετρος αλλάζει και μειώνεται η αξία των ακινήτων κατά τουλάχιστον 30%.
Π.χ. ένας δανειολήπτης με οφειλές 100 χιλιάδες ευρώ μπορεί να έχει αξία ακινήτων 200 χιλιάδες ευρώ.
Η παράμετρος αυτή αλλάζει και η συνολική αξία των ακινήτων μειώνεται σε 140 χιλιάδες με βάση το παράδειγμα μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης