Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι λύσεις αντιμετώπισης των NPEs στην Ελλάδα (Κατσέλη, APS και ΤτΕ) είναι «μπαλώματα» οι τράπεζες χρειάζονται 8 δισ νέα κεφάλαια

Οι λύσεις αντιμετώπισης των NPEs στην Ελλάδα (Κατσέλη, APS και ΤτΕ) είναι «μπαλώματα» οι τράπεζες χρειάζονται 8 δισ νέα κεφάλαια
Τα 8 δισεκ. ωστόσο επαρκούν για ένα γενναίο βήμα προς τα εμπρός των ελληνικών τραπεζών, για μια δομική και εμπροσθοβαρή εξυγίανση
Μπαράζ λύσεων που μπορούν να συνδυαστούν προωθούνται το τελευταίο διάστημα για τα NPEs των ελληνικών τραπεζών που φθάνουν τα 83 δισεκ. ευρώ.
Οι λύσεις αυτές είναι 
1)Ο διάδοχος νόμος Κατσέλη που ουσιαστικά μπορεί να δημιουργήσει 600 εκατ ευρώ νέα έσοδα ετησίως από την επιδότηση δόσεων 200 εκατ του κράτους προς τους δανειολήπτες.
Ωστόσο ο διάδοχος νόμος Κατσέλη για το πρώτο έτος θα έχει επίδραση 400 εκατ ευρώ σε νέες προβλέψεις.
Η ΕΚΤ εκτιμάει ότι θα υπάρχουν και κεφαλαιακές συνέπειες αλλά οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι δεν θα προκύψουν κεφαλαιακά ζητήματα.
Η ΕΚΤ έχει ζητήσει έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων από τον διάδοχο νόμο Κατσέλη και το ερώτημα είναι μπορεί να υπάρξει τέτοια έκθεση άμεσα γιατί λογικά θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένας μήνας για να ολοκληρωθεί μια εμπεριστατωμένη έκθεση.
2)Η πρόταση της κυβέρνησης, του ΤΧΣ που εκπόνησε η J P Morgan και προσομοιάζει με το ιταλικό μοντέλο ή APS.
Με βάση αυτό το μοντέλο θα τιτλοποιηθούν έως 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια θα εκδοθούν τραπεζικά ομόλογα και το κράτος θα εγγυηθεί τα senior bond ύψους 6 δισεκ. που θα εκδώσουν οι τράπεζες.
Η λύση αυτή έχει κόστος καθώς για τις εγγυήσεις οι τράπεζες θα πληρώσουν έως 2,8% επιτόκιο ως προμήθεια που στα 6 δισεκ είναι 168 εκατ ευρώ ετησίως.
Υπάρχουν και ζητήματα αποτίμησης χαρτοφυλακίων σε ποια τιμή θα τιτλοποιηθούν 15 με 20 δισεκ. προβληματικά δάνεια ώστε να μην θεωρηθεί η διαδικασία κρατική βοήθεια state aid.
Το ιταλικό μοντέλο έχει μεγάλες πιθανότητες υλοποίησης.
3)Η πρόταση της ΤτΕ στηρίζεται σε επικίνδυνες παροχές καθώς μειώνει τα κεφάλαια των τραπεζών και δημιουργεί δυνητικό κεφαλαιακό έλλειμμα 5 – 6 δισεκ.
Η πρόταση της ΤτΕ στηρίζεται στην παραδοχή ότι θα δημιουργηθεί ένα SPV όπου θα μεταφερθούν 40 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα μαζί με 7,4 δισεκ. κεφάλαια DTC δηλαδή αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
Για να δοθεί μια διάσταση του ζητήματος, από τα 25,5 δισεκ. Tangible book κεφάλαια τα 16 δισεκ. είναι DTC δηλαδή αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
Η πρόταση της ΤτΕ αυξάνει το ρίσκο και ειδικά το κεφαλαιακό ρίσκο στις τράπεζες και με την απομείωση των κεφαλαίων, χρηματιστηριακά οι τράπεζες ακριβαίνουν επικίνδυνα.

Όλες αυτές οι λύσεις όμως είναι μπαλώματα.
Η μόνη καθαρή λύση γιατί προσθέτει κεφάλαιο είναι της Eurobank.
Η Eurobank απορροφάει την Grivalia και από 4,84 δισεκ. tangible book κεφάλαια θα διαθέτει 5,57 δισεκ. συνολικά
Με την Grivalia προσθέτει 900 εκατ ευρώ νέα κεφάλαια.
Από την τιτλοποίηση του Pillar των 2 δισεκ. στεγαστικών NPLs θα πάρει για το mezzanine ομόλογο 100-120 εκατ ευρώ
Από την τιτλοποίηση των 7 δισεκ. το σχέδιο Cairo NPEs αναμένεται να πάρει 300-350 εκατ ευρώ
Από την πώληση έως και του 100% της FPS της εταιρίας διαχείρισης προβληματικών δανείων  θα μπορούσε να πάρει 200 εκατ ευρώ.
Δηλαδή συνολικά 1,5 με 1,6 δισεκ.  ευρώ.
Από αυτά τα 1,6 δισεκ. ευρώ κεφάλαια που θα προσθέσει η Eurobank θα δαπανήσει για την εμπροσθοβαρή εξυγίανση της περί 1,3 δισεκ. άρα θα τις απομείνουν περίπου 200-300 εκατ ευρώ.
Η Eurobank προσθέτει κεφάλαιο για να εξυγιανθεί και αυτή είναι η σωστή λύση.
Πρόσφατα η Standard and Poor’s είχε εκτιμήσει ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα για να εξυγιανθούν θα απαιτήσουν 500 με 600 μονάδες βάσης επιβάρυνση στα κεφάλαια ή 8 δισεκ. ευρώ.
Η μόνη σοβαρή, αξιόπιστη, έντιμη και κυρίως υγιής λύση είναι νέα κεφάλαια.
Το τραπεζικό σύστημα για να εξυγιανθεί θα χρειαστεί 8 δισεκ. νέα κεφάλαια για να μειώσει δραστικά και εμπροσθοβαρώς τα 83 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Όμως για να φθάσει στο 3,5% επί του συνόλου των δανείων τα NPEs θα απαιτηθούν 11-12 δισεκ. κεφάλαια.
Τα 8 δισεκ. ωστόσο επαρκούν για ένα γενναίο βήμα προς τα εμπρός των ελληνικών τραπεζών, για μια δομική και εμπροσθοβαρή εξυγίανση

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης