Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στο 3,9% το επιτόκιο στο νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο, αντλήθηκαν 2,5 δισ. με προσφορές 11,8 δισ. - Τα «εύσημα» στη ΝΔ έδωσε ο Τσακαλώτος

tags :
Στο 3,9% το επιτόκιο στο νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο, αντλήθηκαν 2,5 δισ. με προσφορές 11,8 δισ. - Τα «εύσημα» στη ΝΔ έδωσε ο Τσακαλώτος
Μεγάλη η συμμετοχή των επενδυτών στο νέο 10ετές ομόλογο, έφτασαν τους 419, αλλά πιεσμένο το επιτόκιο
(upd7) Στο 3,90% κλείδωσε το επιτόκιο στο νέο 10ετές ομόλογο, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, από 2 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος.
Οι προσφορές στο βιβλίο διαμορφώθηκαν τα 11,8 δισ. ευρώ από 419 διεθνείς επενδυτές, έναντι 290 επενδυτών που ήταν στο 5ετές.
Ωστόσο από τα 11,8 δισ. ευρώ σχεδόν το 30% είναι "αέρας" δηλαδή προσφορές που έχουν τοποθετηθεί για να διαμορφώσουν τάση...
Το bankingnews πολύ έγκαιρα είχε αναφέρει ότι το επιτόκιο θα κινηθεί μεταξύ 3,90% στο βασικό σενάριο και έως 4% το μέγιστο και όπως όλα δείχνουν διαμορφώνεται στο 3,90%.
Να σημειωθεί ότι το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα 5 Μαρτίου 2019 με αρχικό επιτόκιο στο 10ετές στο 4,125%.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πρώην 10ετές ομόλογο, νυν 9ετές εμφανίζει απόδοση στην δευτερογενή αγορά 3,69%.
Το επιτόκιο 3,90% είναι σημειολογικό γιατί κινείται κάτω του ψυχολογικού ορίου 4%, ωστόσο η Πορτογαλία δανείζεται στο 1,45% και η Κύπρος στο 1,87%.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, υποχωρεί στις 366 μονάδες βάσης από 372 μονάδες βάσης εσαχάτως...προφανώς η τάση βελτίωσης αποδίδεται στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου.
Το επιτόκιο 3,90% μπορεί να βοηθάει την ελληνική κυβέρνηση στο κλίμα εντυπώσεων αλλά τα περιθώρια βελτίωσης στην δευτερογενή αγορά δεν θα είναι σημαντικά, το μέγιστο 3,50% με 3,40%.

Τα χαρακτηριστικά της έκδοσης



Μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό, ειδικά από επενδυτικά ταμεία που εδρεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, προσέλκυσε η έκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που ολοκληρώθηκε με επιτυχία σήμερα (5/3).
Το 37,5% των επενδυτών προέρχονται από την Βρετανία, ακόμα 19% έχει βάση την Γερμανία, την Γαλλία ή την Αυστρία, ενώ στο 8% διαμορφώθηκε η συμμετοχή επενδυτών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως σχεδόν τα δύο τρίτα του τίτλου καλύφθηκαν από τον οικονομικό πυρήνα της Ευρώπης και τις ΗΠΑ, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές ήταν υπεύθυνοι για το 12%.
Σημειώνεται πως τα πιο επιθετικά επενδυτικά οχήματα, τα hedge funds, είχαν σχετικά περιορισμένο ρόλο, καλύπτοντας το 11% του ομολόγου.
Ο κυριότερος αγοραστής, σε ποσοστό 67%, ήταν διαχειριστές επενδυτικών ταμείων.
Αξιόλογη συμμετοχή (14,5%) είχε ο τραπεζικός κλάδος, ενώ με μερίδιο 4% έλαβαν μέρος ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, που παραδοσιακά θεωρούνται πολύ σταθεροί θεσμικοί επενδυτές.




www.bankingnews.gr 7777777777777777777777777777777777777777777777


Η πορεία του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου - νυν 9ετούς - το τελευταίο 6μηνο





Τσακαλώτος: Ευχαριστούμε τη ΝΔ για τη σημαντική συνεισφορά της στην επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου

Για «επιτυχή έκδοση» κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με 10ετές ομόλογο, το πρώτο μετά το 2010.
Όπως δήλωσε σε δημοσιογραφικούς κύκλους, «πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές.
Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, αλλά όχι με 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια.
Είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη με το 5ετές ομόλογο.
Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.
Επίσης, o κ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε την επιτυχία της έκδοσης και με ένα ιδιαίτερα δηκτικό tweet, όπου αφήνει αιχμές κατά της ΝΔ και των επιχειρημάτων της κατά της κυβέρνησης.
«Ευχαριστούμε τη ΝΔ για τη σημαντική συνεισφορά της στην επιτυχή έκδοση του 10ετούς ομολόγου.
Αφού η οικονομία βελτιώνεται και έχουμε πρόσβαση στις αγορές με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αντιπολίτευση ΝΔ, έχουμε ένα επιτυχημένο σχήμα που πρέπει να διατηρηθεί και μετά τις εκλογές» υποστηρίζει ο κ. Τσακαλώτος.
 



Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews
 
Μεταξύ 3,90% και 4% θα διαμορφωθεί το επιτόκιο στο νέο 10ετές ομόλογο αναφοράς με τις προσφορές να αγγίζουν τα 10 δισεκ. ευρώ σήμερα 5 Μαρτίου που ανοίγει το βιβλίο προσφορών.
Συν τοις άλλοις όσο πιο ρεαλιστικό είναι το επιτόκιο τόσο πιο καλής ποιότητας επενδυτές θα τοποθετηθούν στην αγορά ίσως όχι αυτοί της 5ετίας...λίγο χαμηλότερης ποιοτικής στάθμης...δηλαδή hedge funds.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο - 9ετές για την ακρίβεια - σημειώνει απόδοση στην δευτερογενή αγορά 3,67%, με την Ιταλία στο 2,74%.
Τα ελληνικά ομόλογα οριοθετούνται και από το spread με την Ιταλία που έχει μειωθεί στις 93 μονάδες βάσης, από την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος – η μόνη που βρίσκεται στην κατηγορία junk bond – καθώς και από το γεγονός ότι ακόμη παραμένει δέσμια του τραπεζικού προβλήματος.
Σήμερα 5 Μαρτίου 2019 θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ελληνικό ομόλογο λήξης Μαρτίου 2029 με στόχο να αντληθούν 2 δισεκ. με επιτόκιο 4% με τις προσφορές να προσεγγίζουν τα 10 δισεκ.
Οι ανάδοχοι της έκδοσης είναι η J P Morgan, Citigroup, Goldman Sachs, BNP Paribas, Credit Suisse, και HSBC
Αξίζει να αναφερθεί ότι το ελληνικό δημόσιο πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια που θα εκδώσει 10ετές ομόλογο αναφοράς - benchmark - και σίγουρα αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός.
Εάν και άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία δανείζονται με πολύ καλύτερους όρους από την Ελλάδα π.χ. το Πορτογαλικό 10ετές βρίσκεται στο 1,48% και το Κυπριακό 10ετές στο 1,86%...ωστόσο εκτιμάται ότι προσεχώς το ελληνικό 10ετές θα υποχωρήσει προς την ζώνη των 3,50% με 3,40%...

Το ύψος των προσφορών στο νέο 10ετές ομόλογο θα έχει ενδιαφέρον.
Οι εκτιμώμενες προσφορές θα μπορούσαν να φθάσουν στα 8 με 10 δισεκ. ευρώ αλλά η ποιότητα των επενδυτών θα είναι το ζητούμενο, οι ενδείξεις δεν είναι και οι καλύτερες.  
Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν υποχωρήσει αισθητά στην Ελλάδα με το 10ετές (9ετές) στο 3,67% και το νέο 5ετές στο 2,83% από 3,60% που εκδόθηκε πρόσφατα.
Το ελληνικό CDS το Credit Default Swaps έχει υποχωρήσει στις 372 μονάδες βάσης…
Η αγορά έχει επανατιμολογήσει τον ελληνικό κρατικό κίνδυνο και έτσι εξηγείται η πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα.
Αντίστοιχα και στο χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες σημειώθηκε ένα ράλι που συνοδεύτηκε και από πωλήσεις, μπορεί να ειπωθεί ότι ο διάδοχος νόμος Κατσέλη ήδη έχει τιμολογηθεί στις τραπεζικές μετοχές.
Παρά το veto της ΕΚΤ…οι τελικές τροποποιήσεις θα κάμψουν τις σοβαρές ενστάσεις της εποπτικής αρχής και οι τράπεζες δυνητικά θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα έσοδα τους κατά 600 εκατ ευρώ (200 εκατ η επιδότηση για το 1/3 της δόσης σε ετήσια βάση και 2/3 η συμμετοχή των δανειοληπτών συνολικά 600 εκατ ευρώ).
Τα 600 εκατ ευρώ επιπλέον έσοδα αυξάνουν τα κέρδη κατά 400 εκατ σε ετήσια βάση όπερ σημαίνει βελτιώνεται η εικόνα των τραπεζών με βάση τις αποτιμήσεις.
Όλα αυτά επανατιμολογούνται οπότε η αγορά αναζητάει νέες ισορροπίες σε προφανώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το χάος του προηγούμενου διαστήματος.
Η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Moody’s την 1η Μαρτίου 2019 στην κλίμακα Β1 από Β3 βοηθάει το σχέδιο έκδοσης του 10ετούς ομολόγου αλλά ακόμη και χωρίς αναβάθμιση η έκδοση θα πραγματοποιείτο.
Όμως φαίνεται ότι η αγορά σε κάποιο βαθμό έχει αυτονομηθεί…και έτσι η έξοδος με 10ετές ομόλογο είναι ρεαλιστική.
Θα μπορούσε το ελληνικό δημόσιο να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια αυτά είτε για επαναγορά παλαιών εκδόσεων του PSI+ ή για αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ….
Ως προς την συμπεριφορά τιμών και αποδόσεων…το πιθανότερο σενάριο είναι εφόσον η έκδοση βγει στο 4% να υποχωρήσει στην δευτερογενή αγορά προς το 3,5% με 3,4% σε εύλογο διάστημα.

(πρώτη ενημέρωση 5 Μαρτίου 2019, 00:07)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης