Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα περιθώρια της διόρθωσης, η δημιουργία καλού κλίματος και ποιους ωφελεί και η αδιαφορία των short να κλείσουν θέσεις

Τα περιθώρια της διόρθωσης, η δημιουργία καλού κλίματος και ποιους ωφελεί και η αδιαφορία των short να κλείσουν θέσεις
Πολιτικά θα μπορούσε η κυβέρνηση, και ήδη το κάνει, να εκμεταλλευτεί την αναβάθμιση και την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, αλλά στην πραγματική οικονομία δεν υπάρχει βελτίωση
Έχοντας προεξοφλήσει αρκετές θετικές ειδήσεις η αγορά χθες (4/3) πραγματοποίησε μία καλή διόρθωση παρά την αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες από τη Moody’s και την ετοιμασία για έξοδο στις αγορές με δεκαετές ομόλογο.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως ήδη έχουν προεξοφληθεί πολλά θετικά για την οικονομία που ίσως να μην τα έχουμε δει ακόμα και σε συνδυασμό με τα τεχνικά υπεραγοραστμένα επίπεδα η διόρθωση ήταν μία λογική εξέλιξη.
Όσοι κοιτούν την πραγματική οικονομία σημειώνουν πως δημιουργείται μία θετική εικόνα για την οικονομία χωρίς ωστόσο να υπάρχουν σημάδια βελτίωσης.
Σημειώνουν για παράδειγμα την αύξηση του χρέους και το γεγονός ότι όταν το χρέος ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα η αγορά δεν αντιδρούσε, ενώ τώρα που είναι σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα θεωρείται από πολλούς βιώσιμο και η αγορά καταγράφει ράλι.
Όπως τονίζουν θεωρούν ότι η αγορά μπορεί να διορθώσει μέχρι τον κινητό των 200 ημερών που πλέον αποτελεί μία καλή στήριξη αλλά χρειάζεται προσοχή.
Γιατί όπως λένε μπορεί η έξοδος στις αγορές να είναι θετική και να μειώνει το ρίσκο της χώρας, αλλά είναι μία μικρή έκδοση και σχεδόν μηδενική μπροστά στις φετινές ευρωπαϊκές ανάγκες αναχρημάτοδότησης.
Πολιτικά θα μπορούσε η κυβέρνηση, και ήδη το κάνει, να εκμεταλλευτεί την αναβάθμιση και την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, αλλά στην πραγματικότητα λίγα αλλάζουν.
Οι τράπεζες έχουν κάνει ένα μεγάλο ράλι από τα χαμηλά χωρίς ωστόσο να έχουν λυθεί ή έστω να έχουν αποσαφηνιστεί σημαντικά θέματα, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Σε επίπεδο γενικού δείκτη μία διόρθωση μέχρι τις 685 μονάδες ή και λίγο πιο κάτω θεωρείται απολύτως λογική.
Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης η διόρθωση θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τις 1.800 μονάδες.
Αντιστοίχως η διόρθωση στην Πειραιώς θα μπορούσε να είναι μέχρι το 1 ευρώ, της Εθνικής στα 1,25 ευρώ, της Eurobank στα 0,62-0,60 ευρώ και της Alpha Bank θα μπορούσε να είναι μικρότερη λόγω της υποαπόδοσης έναντι των άλλων τραπεζών.
Αυτό που κάποια στελέχη της αγοράς σημειώνουν με νόημα είναι η αδιαφορία των μεγάλων fund που έχουν σορτάρει την αγορά απέναντι στο τραπεζικό ράλι.
Ενώ δηλαδή οι τράπεζες έχουν άνοδο από τα χαμηλά ακόμη και πάνω από 100% καμία αλλαγή στις ανοικτές θέσεις δεν έχει υπάρξει από 21 Φεβρουαρίου.
Οι θέσεις που δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δείχνουν πως η Oceanwood Capital διατηρεί short θέση 0,89% στη Eurobank, 0,63% στην Alpha Bank και 1,40% στη Eurobank.
Η Marshall Wace διατηρεί ανοικτή θέση 0,52% στην Τράπεζα Πειραιώς και η Lansdowne 1,81% στην Eurobank, 0,83% στην Alpha Bank, 2,74% στην Τράπεζα Πειραιώς και 1,51% στη ΔΕΗ.
Μάλιστα οι θέσεις σε ΔΕΗ και Πειραιώς δεν έχουν μεταβλητή από τον Οκτώβριο του 2018.
Από το ποσοστό που έχει στην Πειραιώς το 2% το έχει από τον Αύγουστο του 2018 όταν η μετοχή ήταν πάνω από τα 2 ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος από αυτό από τον Απρίλιο όταν η μετοχή ήταν ακόμη υψηλότερα.
Αντιστοίχως το μεγάλο μέρος στη θέση της ΔΕΗ είναι επίσης από τον Απρίλιο όταν η μετοχή ήταν πάνω από τα 2,5 ευρώ.
Θα μπορούσε επομένως κάποιος να ισχυριστεί ότι τα κέρδη είναι τεράστια και δικαιολογούν κλείσιμο θέσεων.
Όμως φαίνεται να μην έχουν κάποιο άγχος από την πρόσφατη άνοδο.
Από την άλλη αυτό που δείχνει ο πίνακας με τις short θέσεις είναι πως η άνοδος είναι με λεφτά long επενδυτών που προφανώς εκμεταλλεύονται και την καλή συγκυρία στο εξωτερικό και την θετική ειδησεογραφία στο εσωτερικό.
Η εκτίμηση των παραγόντων της αγοράς πάντως είναι πως η αγορά θα μπορούσε να παραμείνει καλή τουλάχιστον μέχρι τις Ευρωεκλογές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης