Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της Trastor – Θετικές οι προοπτικές για τα ελληνικά ακίνητα

tags :
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της Trastor – Θετικές οι προοπτικές για τα ελληνικά ακίνητα
Η αποτίμηση της εισηγμένης είναι χαμηλότερη από την καθαρή θέση ή την αξία των ακινήτων μείον το δανεισμό
Ακίνητα αξίας 113 εκατ. ευρώ περίπου διέθετε η Trastor στο τέλος του 2018 ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ήταν στα 82,6 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 34,8 εκατ. ευρώ.
Το σημαντικό από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είναι πως οι προοπτικές των εμπορικών ακινήτων είναι καλές και προσελκύουν επενδυτικά βλέμματα.
Αυτό έχει αναφερθεί στα αποτελέσματα και άλλων ομοειδών εταιρειών, και έτσι αναμένεται λόγω της αυξημένης ζήτησης να υποχωρήσουν οι αποδόσεις οι οποίες είναι τώρα υψηλές, αλλά να στραφεί το ενδιαφέρον και σε άλλα ακίνητα.
Η εταιρεία έχοντας προσθέσει και άλλα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιό της το 2019 περιμένει στη νέα χρήση πως ο κύκλος εργασιών θα παρουσιάσει περαιτέρω αύξηση κυρίως λόγω των νέων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν και των επενδύσεων που αναμένεται να υλοποιηθούν εντός του 2019.
Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως τα κέρδη οφείλονται στην αποτίμηση των ακινήτων και γι΄ αυτό δεν θα δοθεί μέρισμα.
Τα έσοδα από μισθώματα κατά το 2018 ανήλθαν σε 5,578 εκατ. ευρώ έναντι 4,169 εκατ. ευρώ του έτους 2017, αυξημένα κατά 34% λόγω των νέων μισθώσεων των αγορασθέντων ακινήτων.
Τα αποτελέσματα της Εταιρείας μετά από φόρους για το 2018 ανήλθαν σε κέρδη ύψους 2,738 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 3 χιλ. ευρώ της χρήσης 2017.
Κατά την 31.12.2018 προέκυψε κέρδος από την αποτίμηση των επενδυτικών ακινήτων της Εταιρείας ύψους 3,255 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 269 χιλ. ευρώ της χρήσης 2017.
Στις 31.12.2018, το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της Εταιρείας περιελάμβανε 43 ακίνητα συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 87.699,63 τ.μ. με εύλογη αξία 113,251 εκατ. ευρώ όπως αποτιμήθηκε από τους ανεξάρτητους εκτιμητές της εταιρείας CBRE Aξίες ΑΕ.
Στη χρήση η Εταιρεία προέβη στην αγορά 12 νέων ακινήτων συνολικής αξίας κτήσης 30,390 εκατ. ευρώ αξιοποιώντας κεφάλαια που προήλθαν κυρίως από τη σύναψη δανειακών συμβάσεων και τα υπολλειπόμενα κεφάλαια από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας στο 2017.
Τα ταμειακά διαθέσιμα της Εταιρείας την 31.12.2018, ανήλθαν σε 3,587 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων και δεσμευμένων καταθέσεων) έναντι 5,762 εκατ. ευρώ της 31.12.2017.
Οι δανειακές υποχρεώσεις της Εταιρείας την 31.12.2018 (προ εξόδων εκδόσεως δανείων) ανήλθαν σε 33,216 εκατ. ευρώ έναντι 5,061 εκατ. ευρώ της 31.12.2017 λόγω της σύναψης ενός τραπεζικού δανείου με την Τράπεζα Πειραιώς Φραγκφούρτης ποσού έως και 20 εκατ. ευρώ και ενός ομολογιακού δανείου με την Τράπεζα Πειραιώς και την Πειραιώς Leasing συνολικής ονομαστικής αξίας έως και 24 εκατ. ευρώ, από τo οποίo έχουν αντληθεί 10 εκατ. ευρώ.
Η αποτίμηση στο ταμπλό της εισηγμένης είναι στα 68,5 εκατ. ευρώ επομένως υπάρχει ένα discount έναντι της καθαρής θέσης ή της αξίας των ακινήτων μείον τα δάνεια.
Ο κλάδος του επαγγελματικού ακινήτου, στον οποίο η Εταιρεία συγκεντρώνει το επενδυτικό της ενδιαφέρον, παρουσίασε ανοδικές τάσεις τόσο σε ρυθμούς αύξησης ενοικίων όσο και τιμών, τάσεις που γίνονται ολοένα και ισχυρότερες στα ποιοτικά και πρώτης προβολής ακίνητα που αποτελούν άλλωστε και τον πυρήνα εμπλουτισμού του χαρτοφυλακίου της Εταιρείας.
Κυρίαρχη τάση και διαμορφωτής της παρατηρούμενης αποκλιμάκωσης των ζητούμενων αποδόσεων αποτελεί η συγκέντρωση αυξανόμενων ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων που στοχεύουν στο ίδιο επενδυτικό προϊόν με τις Α.Ε.Ε.Α.Π. καθιστώντας το απόθεμα ακινήτων με θεσμικά επενδυτικά χαρακτηριστικά (investment grade ακίνητα) σταθερά μειούμενο.
Ως αποτέλεσμα είναι η διάχυση της επενδυτικής ζήτησης και σε ακίνητα τα οποία απαιτούν κεφαλαιακές δαπάνες που ωστόσο προσφέρουν αξιόλογες βραχυχρόνιες υπεραξίες λόγω και της έλλειψης κατασκευής νέου προϊόντος.
Ο κλάδος των Α.Ε.Ε.Α.Π. τόσο λόγω της ρευστότητάς του όσο και λόγω της ενίσχυσής του με τη σύσταση νέων εταιρειών αναμένεται να συνεχίσει να αποτελεί το βασικό πυλώνα του επενδυτικού όγκου της εγχώριας αγοράς. Ωστόσο ισχυρή αναμένεται και η αύξηση της δραστηριότητας από άλλα επενδυτικά σχήματα με πιο ευέλικτο νομικό ή κανονιστικό πλαίσιο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης