Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα και οριακή υποχώρηση στη Wall Street, με τα «βλέμματα» σε εταιρικά και εμπορικές συνομιλίες

Νευρικότητα και οριακή υποχώρηση στη Wall Street, με τα «βλέμματα» σε εταιρικά και εμπορικές συνομιλίες
Πιέσεις στις αγορές μετά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στην Κίνα
(upd) Νευρικότητα εμφάνισαν σήμερα (5/3/2019) οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις συνεχιζόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας, καθώς και εταιρικά αποτελέσματα.
Ο Dow Jones υποχώρησε μόλις 0,05% στις 25.807 μονάδες, ο S&P 500 αποδυναμώθηκε 0,1% στις 2.790 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε 0,02% χαμηλότερα στις 7.576 μονάδες .

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, δήλωσε σήμερα πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, θα απορρίψει οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο, αν αυτή δεν είναι τέλεια, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να εργάζονται σε μια συμφωνία.
Χθες, ο Pompeo είχε αναφέρει πως οι δύο χώρες βρίσκονται «μια ανάσα» από την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να τερματίσει την εμπορική τους διαμάχη.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της Target Group είχε άλμα σχεδόν 5%, στον απόηχο των ισχυρότερων από ό,τι αναμενόταν αποτελεσμάτων της.
Από την άλλη, «βουτιά» 4,7% σημείωσε η μετοχή της General Electric, μετά την πρόβλεψη του CEO για προβλήματα στην ενεργειακή μονάδα.


Οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα, καθώς θέλουν να αξιολογήσουν πώς μια συμφωνία -ή η απουσία μιας συμφωνίας- θα μπορούσε να επηρεάσει τα εταιρικά κέρδη.
Επίσης, στο επίκεντρο βρέθηκε και η υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στην Κίνα.
Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου στο κινεζικό κοινοβούλιο, ο πρωθυπουργός της χώρας, Li Keqiang, υποβάθμισε τον στόχο ανάπτυξης για το 2019 στο 6 με 6,5%, προειδοποιώντας για περαιτέρω κινδύνους για την οικονομία, τονίζοντας πως το Πεκίνο πρέπει να προετοιμαστεί.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές παρακολουθούν πάντα με ενδιαφέρον δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), προκειμένου να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής.
Ο πρόεδρος της Fed της Βοστώνης, Eric Rosengren, δήλωσε σήμερα πως μπορεί να χρειαστούν αρκετές συναντήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας πριν γίνει σαφής μια εικόνα για την αμερικανική οικονομία, σε μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι το «διάλειμμα» της κεντρικής τράπεζας από τις αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να διαρκέσει για κάποιο χρονικό διάστημα.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, ανέφερε σε δοκίμιό του ότι το χρέος, ύψους 5,7 τρισ. δολ., των αμερικανικών εταιρειών θα μπορούσε να καταστήσει την επιβράδυνση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ακόμα πιο επώδυνη και είναι ένας ακόμα λόγος που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε σοφά να «παγώσει» τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Οι δείκτες δεν έδειξαν να επηρεάζονται και από μια σειρά θετικών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών των ΗΠΑ κατέγραψε τον Φεβρουάριο τον καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Ιούλιο του 2018, με τον τελικό δείκτη ΡΜΙ της IHS Markit να διαμορφώνεται στις 56,0 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 54,2 τον Ιανουάριο.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ ανήλθαν τον Δεκέμβριο σε υψηλό επτά μηνών.
Ειδικότερα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,7%, στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 621.000 κατοικιών -το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2018.

Ήπια κέρδη στις ευρωαγορές, με Κίνα και ΗΠΑ στο επίκεντρο 


Με ήπια κέρδη έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καταφέρνοντας να κλείσουν σε θετικό έδαφος μετά από μια νευρική συνεδρίαση, κατά την οποία τον τόνο έδωσαν η υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στην Κίνα και οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,15% κι έκλεισε στις 375,64 μονάδες.
Πιέσεις δέχτηκαν οι κλάδοι αυτοκινήτων και τραπεζών, με τους σχετικούς δείκτες να σημειώνουν πτώση 0,5% και 0,4% αντίστοιχα, ενώ, αντίθετα, άνοδο 0,6% κατέγραψε ο κλάδος τηλεπικοινωνιών.
Ώθηση στις τηλεπικοινωνίες προσέφερε η είδηση ότι η Vodafone θα αντλήσει περίπου 4 δισ. ευρώ με την έκδοση υποχρεωτικών μετατρέψιμων ομολόγων.
Η μετοχή της Vodafone σημείωσε άνοδο σχεδόν κατά 2%.
Τα «βλέμματα» παραμένουν, εν τω μεταξύ, στραμμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με Βρετανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους να αναμένεται συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να «γεφυρώσουν» τις διαφορές τους πριν από την προγραμματισμένη έξοδο της χώρας από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,24% κι έκλεισε στις 11.620,74 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,69% στις 7.183,43 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,21% στις 5.297,52 μονάδες.


Ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με οριακή πτώση 0,01% στις 20.715,97 μονάδες.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες εν μέρει πιέσεις από τις απώλειες που σημειώθηκαν χθες στη Wall Street.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση 0,44% στις 21.726,28 μονάδες, παρά το γεγονός ότι ο κλάδος υπηρεσιών της χώρας επεκτάθηκε με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων έξι ετών κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου 2019.
Παράλληλα, ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά 0,52% στις 2.179,23 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, κλείνοντας στο +0,01% και τις 28.961,60 μονάδες, παρά το γεγονός ότι η μετοχή της Tencent ενισχύθηκε περισσότερο από 4%.
Όσον αφορά την ηπειρωτική περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη 0,88% στις 3.054,25 μονάδες, ενώ ο δείκτης SZSE Component σημείωσε «άλμα» 2,25% στις 9.595,74 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης