Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στην Moody’s τα εύσημα για το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 3,90%....το Eurogroup 11/3 μεταθέτει τα ANFA για 5 Απριλίου

tags :
Στην Moody’s τα εύσημα για το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 3,90%....το Eurogroup 11/3 μεταθέτει τα ANFA για 5 Απριλίου
Η έκδοση 10ετούς θα φανεί….στο χειροκρότημα…των οίκων αξιολόγησης
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η έκδοση 10ετούς ομολόγου από την Ελλάδα όπου αντλήθηκαν 2,5 δισ ευρώ στο 3,90% με προσφορές στα 11,8 δισεκ. από 419 επενδυτές είναι ένα θετικό βήμα.
Μετά από 10 χρόνια αδυναμίας έκδοσης μακροπρόθεσμου ομολόγου και ειδικά τίτλου αναφοράς – benchmark – όπως του 10ετούς η Ελλάδα κατάφερε να δανειστεί με λογικά επιτόκια για….τα δεδομένα της Ελλάδος.
Βέβαια συγκρινόμενα τα επιτόκια με Πορτογαλία, Κύπρο, Ιρλανδία η Ελλάδα δανείστηκε πολύ ακριβά αλλά εάν δει κανείς την πορεία των αποδόσεων…σίγουρα υπάρχει πρόοδος.
Βέβαια μια σημαντική λεπτομέρεια γιατί επιλέγει ο χρόνος στις 5 Μαρτίου και όχι 12 Μαρτίου 2019 για την έκδοση του 10ετούς;
Γιατί η Moody’s σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση με την αναβάθμιση κατά 2 κλίμακες μείωσε το χάσμα των βαθμολογικών διαφορών στην πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος, μείωσε το ρίσκο χώρας π.χ. το CDS στις 366 μονάδες βάσης και επέτρεψε σε funds να τοποθετηθούν στο νέο 10ετές ομόλογο.
Τα εύσημα στην Moody's και βεβαίως και στους αναδόχους όπως J P Morgan, Goldman Sachs, HSBC, Credit Suisse, BNP Paribas που συνέβαλλαν στις υψηλές προσφορές 12 δισεκ. και στο επικοινωνιακό επιτόκιο 3,90% κάτω από 4%.
Η κυβέρνηση φοβούμενη ότι οι αποφάσεις για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες – τα κέρδη από τα ANFA ανέρχονται σε 940 εκατ ευρώ – δεν θα παρθούν στο Eurogroup 11 Μαρτίου και μάλλον θα μετατεθούν για τις 5 Απριλίου επίσπευσε την έκδοση για λόγους ασφαλείας και προφανώς για να εκμεταλλευτεί την αναβάθμιση έκπληξη της Moody’s.

Η έκδοση 10ετούς θα φανεί….στο χειροκρότημα…των οίκων αξιολόγησης

Εάν η έκδοση 10ετούς ομολόγου από την Ελλάδα αποτελεί πραγματικά αλλαγή σελίδας θα πρέπει να δούμε λίαν συντόμως από τους οίκους αξιολόγησης, Fitch, Standard and Poor’s και Moody’s ότι αποτελεί credit positive και ότι αποτελεί αφετηρία για νέο κύκλο αναβαθμίσεων.
Θα μπορούσαμε να δούμε και επίσπευση αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης αντί δηλαδή η Fitch να περιμένει έως τις 2 Μαρτίου την αξιολόγηση της να την επισπεύσει ή η Standard and Poor’s στις 26 Απριλίου θα μπορούσε να επισπεύσει την αξιολόγηση της Ελλάδος.
Εάν αυτό συμβεί τότε όντως η έκδοση του 10ετούς ομολόγου θα αποτελεί πραγματικά αλλαγή σελίδας εάν δεν συμβεί...απλά πρέπει να κάνουμε υπομονή.....
Για την ώρα το συμπέρασμα είναι ότι η έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου είναι θετικό βήμα αλλά όχι η ικανή συνθήκη που θα καταστήσει την Ελλάδα επενδύσιμη αγορά.
Ακόμη απέχουμε πολύ από αυτό το σημείο.
Στα ομόλογα τα περιθώρια βελτίωσης οριοθετούνται από την πιστοληπτική διαβάθμιση ΒΒ- και από το spread έναντι της Ιταλίας.
Π.χ. το 10ετές ελληνικό ομόλογο θα μπορούσε να υποχωρήσει έως το 3,50% με 3,40% το μέγιστο.
Στο χρηματιστήριο, το τραπεζικό πρόβλημα ακόμη δεν επιτρέπει ενθουσιασμούς.
Οι τράπεζες ακόμη δεν είναι επενδύσιμες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης