Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Αναβαθμίζεται σε «Ba2», από «Β1», ο ΟΤΕ - Σταθερό το outlook - Ανθεκτικός στην κρίση

Moody's: Αναβαθμίζεται σε «Ba2», από «Β1», ο ΟΤΕ - Σταθερό το outlook - Ανθεκτικός στην κρίση
Αναβάθμιση του ΟΤΕ από τη Moody’s
Σε «Ba2» -από «Β1»- αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ η Moody's Investors Service, στον απόηχο της αναβάθμισης για το αξιόχρεο της Ελλάδας (περισσότερα εδώ).
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η απόφαση αντικατοπτρίζει κατά πολύ την αναβάθμιση της χώρας την περασμένη Παρασκευή (1/3), αλλά και την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει η εταιρεία κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
«Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει κυρίως τη συνεχή βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της Ελλλάδας και τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, ένα θετικό γεγονός για τον ΟΤΕ, που παράγει τα περισσότερα έσοδα στην εγχώρια αγορά».,
Επίσης, αντικατοπτρίζει «το ισχυρό πιστωτικό προφίλ της εταιρείας και την προσδοκία ότι οι λειτουργικές επιδόσεις θα βελτιωθούν με την ενίσχυση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στη ρουμανική αγορά», σχολιάζεται.
«Ο ΟΤΕ έχει επιδείξει υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας στις μακροοικονομικές προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει ενισχύσει σημαντικά τον ισολογισμό του».
Η μόχλευση του ΟΤΕ, όπως μετράται από τον δείκτη χρέους/EBITDA, μειώθηκε σε 2x στο τέλος του 2018 σε σύγκριση με 3,5x το 2012.
Η Moody's αναμένει ότι η πιστωτική εικόνα του ΟΤΕ να βελτιωθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 2019-2020, καθώς το ταμειακό υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση του χρέους.
Αυτό πιθανόν να μεταφραστεί σε μόχλευση 1,5x το 2019-2020.
Πρόσθετες βελτιώσεις κάτω από αυτό το επίπεδο κρίνονται απίθανες, δεδομένου ότι η τρέχουσα πολιτική αμοιβών των μετόχων αποσκοπεί στη διανομή του 100% της ελεύθερης ταμειακής ροής μέσω ενός συνδυασμού κοινών μερισμάτων και εξαγορών μετοχών.
Θετικά επιδρά για την εταιρεία και η σιωπηρή υποστήριξη από τον βασικό μέτοχο, Deutsche Telekom (Baa1, αρνητικό outlook), αλλά και η σημαντική και αποδεδειγμένη πρόσβαση σε μη εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αγορές κεφαλαίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης