Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Ελάχιστος ο αντίκτυπος της αύξησης επιτοκίων - Πλήγμα σε Ιταλία, Πορτογαλία

Moody's: Ελάχιστος ο αντίκτυπος της αύξησης επιτοκίων - Πλήγμα σε Ιταλία, Πορτογαλία
Δεν αναμένει ιδιαίτερο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη από την αύξηση επιτοκίων η Moody's Investors Service
Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής (μέσω μεταξύ άλλων της αύξησης των επιτοκίων) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τα κράτη της Ευρωζώνης, αναφέρει σε έκθεσή της η Moody's Investors Service.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, οι χώρες του ευρώ έχουν ήδη επωφεληθεί σημαντικά από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική των τελευταίων δέκα ετών, με την ομαλοποίηση να γίνεται ομαλά και να μην τους «κοστίζει».
Ακόμη και μία ενδεχόμενη απότομη αύξηση των επιτοκίων, δεν θα κριθεί επιβλαβής, υπογραμμίζεραι.
«Οι χώρες στην Ευρωζώνη έχουν εκμεταλλευτεί τις ευνοϊκές συνθήκες ρευστότητας και χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της περιόδου πρωτοφανούς ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής.
Λαμβάνοντας υπόψη τα βελτιωμένα δημοσιονομικά χαρακτηριστικά σε ολόκληρη την περιοχή, πιστεύουμε ότι οι χώρες είναι σε θέση να αντισταθούν στη σταδιακή εξομάλυνση της πολιτικής.
Τα χαμηλά επιτόκια έχουν μειώσει το κόστος δανεισμού για τα κρατικά χρεόγραφα της και οι αποδόσεις τους είναι από τα επίπεδα πριν από την κρίση», σχολιάζεται.
Σύμφωνα με την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Moody's αναμένει η εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής να είναι πολύ προσεκτική, περιορίζοντας τον αντίκτυπο.
Σύμφωνα με αυτό το βασικό σενάριο, η Moody's αναμένει μόνο αύξηση των επιτοκίων στην Ιταλία τα επόμενα δύο χρόνια.
Ωστόσο, ακόμη και σε αυτήν τη χώρα, οι πληρωμές τόκων θα παραμείνουν πολύ κάτω από τα επίπεδα πριν από την κρίση.
Η έκθεση του οίκου εξετάζει επίσης τον υποθετικό αντίκτυπο μίας απότομης επιτάχυνσης του ρυθμού αύξησης επιτοκίων, κατά 350 μονάδες βάσης μεταξύ 2018 και 2022, ένα εξαιρετικά απίθανο σενάριο.
Αν αυτό συνέβαινε, ωστόσο, Ιταλία και Πορτογαλία θα πληγούν περισσότερο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης