Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο φως κύκλωμα διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη

Στο φως κύκλωμα διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων στη Θεσσαλονίκη
Στο φως κύκλωμα διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων
Κύκλωμα που διακινούσε λαθραία καπνικά προϊόντα εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης τη Δευτέρα (5/3), συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκης τρία μέλη του (Έλληνες), μεταξύ αυτών και το ηγετικό στέλεχος.
Όπως προέκυψε, οι δράστες είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση, που από τον Οκτώβριο του 2016 είχε νοικιάσει δύο αποθηκευτικούς χώρους σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου αποθήκευαν τα λαθραία καπνικά προϊόντα, λαμβάνοντας πολύ αυστηρά μέτρα για την αποφυγή εντοπισμού τους.
Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσαν οχήματα με πινακίδες κυκλοφορίας αμφίβολης γνησιότητας, ενώ διατηρούσαν κρυφούς τους αποθηκευτικούς αυτούς χώρους ακόμα και από άτομα που δραστηριοποιούνταν στο παράνομο εμπόριο λαθραίων προϊόντων καπνού.
Όπως διαπιστώθηκε, ένας από τους συλληφθέντες είχε ηγετικό ρόλο στην οργάνωση, ενώ είχε και τον έλεγχο του «ταμείου» και τη διαχείριση των αποθηκών.
Επιπλέον, φρόντιζε για την προμήθεια και επάρκειά τους σε λαθραία προϊόντα καπνού, ενώ ήταν υπεύθυνος και για τις αμοιβές των υπολοίπων μελών.
Ο δεύτερος των συλληφθέντων ήταν υπεύθυνος για την ανεύρεση αποθηκευτικών χώρων οι οποίοι κάλυπταν τις ανάγκες της οργάνωσης, όπως χώροι σε απομακρυσμένα μέρη, ώστε να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός τους από τις ελεγκτικές αρχές, αλλά με χώρους διαθέσιμους για την απόκρυψη οχημάτων και προϊόντων.
Τέλος, ο τρίτος των συλληφθέντων ήταν υπεύθυνος για τη μεταφορά των λαθραίων προϊόντων από τη μία αποθήκη στην άλλη, τη διανομή στους πελάτες και την είσπραξη των χρημάτων από αυτούς.
Στις έρευνες που έγιναν στο πλαίσιο της επιχείρησης σε δύο αποθηκευτικούς χώρους, επτά οχήματα, καθώς και σε σπίτια βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 184.261 πακέτα τσιγάρων τα οποία δεν έφεραν την ταινία του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, 9.829 συσκευασίες καπνού των 50 γραμμαρίων, 18.910 ευρώ, φορτηγό, δύο VAN, τέσσερα επιβατικά οχήματα και περονοφόρο ανυψωτικό όχημα.
Οι διαφυγόντες δασμοί, τέλη και οι λοιποί φόροι υπολογίζονται συνολικά στις 865.000 ευρώ.
Τα σχετικά με τη λαθρεμπορία καπνικών προϊόντων κατασχεμένα αντικείμενα θα αποσταλούν στο Τελωνείο Ειδικού φόρου κατανάλωσης Θεσσαλονίκης για τον ακριβή προσδιορισμό των δασμών, ενώ τα κατασχεμένα αυτοκίνητα θα αποσταλούν σε Τελωνείο της Θεσσαλονίκης.
Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και λαθρεμπορία κακουργηματικής μορφής κατά παράβαση διατάξεων του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης