Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BIS: Προειδοποιεί για επικείμενο κραχ στην αγορά ομολόγων λόγω υποβαθμίσεων

tags :
BIS: Προειδοποιεί για επικείμενο κραχ στην αγορά ομολόγων λόγω υποβαθμίσεων
Φόβους για ομαδικές ρευστοποιήσεις εταιρικών ομολόγων με αξιολόγηση ΒΒΒ εκφράζει η BIS
Κατά τη διάρκεια του 2018 μία από τις βασικές ανησυχίες ήταν τα ομόλογα με αξιολόγηση ΒΒΒ, η αξία των οποίων έφθανε στα 6,4 τρις. δολάρια και το τι θα μπορούσε να συμβεί στις αγορές εάν ξεκινούσε υποβάθμισή τους.
Το 60% αυτών των ομολόγων είναι αμερικανικά και μία υποβάθμισή τους θα μπορούσε να προκαλέσει νέα κρίση.

Τον κώδωνα του κινδύνου έχουν κρούσει αρκετοί χρηματοπιστωτικοί όμιλοι αλλά  και κορυφαίοι θεσμοί όπως Fed, BoE, ΔΝΤ.

Έφθασε λοιπόν η στιγμή να προειδοποιήσει γι’ αυτό το πρόβλημα και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), η οποία τονίζει ότι οι αγορές θα βρεθούν αντιμέτωπες με μία τεράστια κρίση, σε περίπτωση που έστω και ένα μικρό μέρος –αξίας ενός τρισ. δολ.- των εταιρικών ομολόγων ΒΒΒ υποβαθμιστεί.

Σύμφωνα με τη BIS το 2018 τα ομόλογα με αξιολόγηση ΒΒΒ αντιστοιχούσαν στο 45% των χαρτοφυλακίων αμερικανικών και ευρωπαϊκών αμοιβαίων κεφαλαίων, ενώ το 2010 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 20%.
Μόλις η υποχώρηση της ανάπτυξης ανοίξει τον δρόμο για υποβαθμίσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κραχ την αγορά και τους επενδυτές σε ομαδικές ρευστοποιήσεις, έστω και εάν αυτές γίνουν με ζημίες.

 Η BIS προειδοποιεί: υποβαθμίσεις σημαίνει «φωτιά» ρευστοποιήσεων, η οποία θα αφήσει στην αγορά πραγματικά καμένη γη!
«Εάν υπό τον φόβο οικονομικής αδυναμίας, αρκετά ομόλογα υποβαθμιστούν χαμηλότερα από το επίπεδο ΒΒΒ (junk), τόσο τα αμοιβαία κεφάλαια όσο και άλλοι παράγοντες των αγορών θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις», τονίζει η τράπεζα.
Δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά που η BIS προειδοποιεί τους επενδυτές.
Το είχε πράξει και στο παρελθόν για τον μοχλευμένο δανεισμό επιχειρήσεων.
Την προηγούμενη εβδομάδα, επίσης, η Bank of America υπογράμμισε, αναφερόμενη στη Verizon, μία από τις εταιρείες που τα ομόλογά τους έχουν αξιολόγηση ΒΒΒ ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υποβαθμίσεων γι’ αυτήν την κατηγορία του εταιρικού χρέους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης