Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σήμερα στην ΤτΕ η εκτίμηση των τραπεζών για τις επιπτώσεις του νέου νόμου Κατσέλη - Μηδενική κεφαλαιακή επίδραση και έως 400 εκατ προβλέψεις

Σήμερα στην ΤτΕ η εκτίμηση των τραπεζών για τις επιπτώσεις του νέου νόμου Κατσέλη - Μηδενική κεφαλαιακή επίδραση και έως 400 εκατ προβλέψεις
Οι τράπεζες εκτιμούν ότι η κεφαλαιακή επίδραση του νέου νόμου Κατσέλη θα είναι μηδέν και οι επιπτώσεις από νέες προβλέψεις θα κινηθούν από μηδέν έως 300 εκατ ή το πολύ 400-500 εκατ ευρώ για το σύνολο του κλάδου.
Σήμερα 6 Μαρτίου οι ελληνικές τράπεζες θα υποβάλλουν στην ΤτΕ τις εκτιμήσεις τους για τις επιπτώσεις που δυνητικά θα έχει ο διάδοχος νόμος Κατσέλη στους ισολογισμούς και στα κεφάλαια τους.
Οι τράπεζες εκτιμούν ότι η κεφαλαιακή επίδραση θα είναι μηδέν και οι επιπτώσεις από νέες προβλέψεις θα κινηθούν από μηδέν έως 300 εκατ ή το πολύ 400-500 εκατ ευρώ για το σύνολο του κλάδου.
Η ΤτΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει τις 4 εκτιμήσεις επιπτώσεων των 4 συστημικών τραπεζών Εθνικής, Alpha, Eurobank και Πειραιώς στην ΕΚΤ με την υποσημείωση ότι και οι 4 τράπεζες συμφωνούν με τον νέο διάδοχο νόμο Κατσέλη.
Η ΤτΕ θέλει περίπου ένα μήνα για να εκπονήσει σοβαρή και διεξοδική εκτίμηση επιπτώσεων στους τραπεζικούς ισολογισμούς και στα κεφάλαια.
Προφανώς έως το Eurogroup στις 11 Μαρτίου τέτοιος χρόνος δεν υπάρχει.
Οι σχεδιασμοί είναι οι εξής.
Να ψηφιστεί ο νόμος 8 ή 9 Μαρτίου 2019 από την ελληνική βουλή, να σταλεί στην ΕΚΤ η εκτίμηση επιπτώσεων του νέου νόμου Κατσέλη που έχουν συντάξει οι τράπεζες στην ΕΚΤ και εάν γίνει δεκτή έχει καλώς…
Εάν δεν γίνει δεκτή ο νόμος θα έχει ψηφιστεί, η ΤτΕ θα παραδώσει διεξοδική εκτίμηση στην ΕΚΤ και στο Eurogroup στις 5 Απριλίου 2019 θα δοθεί το πράσινο φως για τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ANFA που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες ύψους 945 εκατ ευρώ.

Στις 8 ή 9 Μαρτίου το σχέδιο νόμου Κατσέλη στην Βουλή ή μετάθεση;  

Στόχος παραμένει  το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή έως τις 8 Μαρτίου και εάν δυνατό να ψηφιστεί στις 9 Μαρτίου.
Ωστόσο δεν είναι απίθανο να υπάρξει καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου.
Αν τα ANFA μετατεθούν για το Eurogroup στις 5 Απριλίου υπάρχει χρόνος για να γίνουν όλα με την δέουσα προσοχή.
Οι θεσμοί πάντως αντιμετωπίζουν αρνητικά να συμπεριληφθούν μέσα στην περίμετρο της προστασίας της πρώτης κατοικίας τα επιχειρηματικά δάνεια..
Η κυβέρνηση το επιθυμεί διακαώς ενώ οι τράπεζες δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα.
Πρόκειται ουσιαστικά για μικρά επαγγελματικά δάνεια με προσημείωση στην πρώτη κατοικία των επαγγελματιών ύψους 2 δισεκ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης