Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η αγορά ανεβαίνει, ξέχασαν τους short και το… «κακό» που έκαναν

tags :
Η αγορά ανεβαίνει, ξέχασαν τους short και το… «κακό» που έκαναν
Η αγορά συνεχίζει να έχει short θέσεις οι οποίες όχι μόνο δεν έκλεισαν στη διάρκεια της ανόδου, αλλά ενισχύθηκαν
Τελικά η αγορά μπορεί και ανεβαίνει παρά τις short θέσεις που υπάρχουν!
Δεν είναι νέο, δεν είναι και η πρώτη φορά που έχουν κατηγορηθεί οι short για την κατάντια του ΧΑ.
Όταν όμως το ΧΑ ανεβαίνει, όλα ξεχνιούνται.
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το ΧΑ έπεφτε και έφταιγαν οι short.
Έφταιγε δηλαδή αυτό το εργαλείο που παρέχει τις δυνατότητες σε κάποιους είτε να κερδίσουν από την πτώση των μετοχών και των δεικτών ή να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο που έχουν από κάποια άλλη επένδυση.
Φσικά και αναφερόμαστε σε όσους χρησιμοποιούν με νόμιμα μέσα τα εργαλεία που παρέχει η αγορά και όχι σε αυτούς που πουλάνε ανοικτά χωρίς να έχουν τις μετοχές ή χειραγωγούν με άλλους τρόπους την αγορά.
Η αλήθεια είναι πως τότε το ΧΑ δεν έπεφτε γιατί κάποιοι πουλούσαν, αλλά γιατί δεν είχε θετικές ειδήσεις και δεν υπήρχαν αγοραστές.
Αυτό πλέον είναι ξεκάθαρο, αφού το ΧΑ δείχνει αξιόλογη δυναμική και στέκεται πάνω από τις 700 μονάδες με τους αγοραστές να είναι περισσότεροι από τους πωλητές και να έχουν διαθέσεις να αγοράσουν μετοχές που έχουν καταγράψει άνοδο ακόμα και 100% από τα χαμηλά τους.
Η αγορά συνεχίζει να έχει short θέσεις οι οποίες όχι μόνο δεν έκλεισαν στη διάρκεια της ανόδου, αλλά ενισχύθηκαν.
Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις επίσημες ανακοινώσεις από αυτούς που έχουν υποχρέωση λόγω του μεγέθους της θέσης να δημοσιεύσουν.
Μάλιστα κάποιοι λένε πως αν αποφασίσουν να κλείσουν τις θέσεις σε καλή αγορά τότε αυτή θα φέρουν νέα ανοδική κίνηση.
Το γενικό συμπέρασμα είναι πως όταν πέφτει μία αγορά ή ανεβαίνει δεν τις φταίει κάποιος αλλά το γενικότερο περιβάλλον και στην προκειμένη περίπτωση έπεφτε γιατί δεν είχε λόγους να ανέβει και γιατί υπήρχε φόβος για τις τράπεζες.
Σήμερα ανεβαίνει γιατί η οικονομία αναβαθμίστηκε, γιατί με την έκδοση του ομολόγου ανακτά μέρος της εμπιστοσύνης των ξένων και γιατί μειώνεται το ρίσκο της χώρας.
Επίσης οι ξένοι βλέπουν πως αν προχωρήσουν και οι τράπεζες στις κινήσεις που πρέπει να κάνουν για τον περιορισμό των κόκκινων δανείων, τότε η ανακεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να πάει πιο μετά και να μην είναι αναγκαστική αλλά να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης