Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Η Ιταλία εισάγει το «βασικό εισόδημα του πολίτη»

tags :
Deutsche Welle: Η Ιταλία εισάγει το «βασικό εισόδημα του πολίτη»
Από σήμερα 6/3 στην Ιταλία άρχισαν να κατατίθενται οι αιτήσεις για το «εισόδημα του πολίτη» - Είναι ένα μέτρο με το οποίο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θέλει να μειώσει την ανεργία
Στον κάθε άνεργο πολίτη θα καταβάλλονται μέχρι επτακόσια ογδόντα ευρώ, για τις βασικές ανάγκες του μηνός και για την κάλυψη ενός ποσοστού του ενοικίου.
Όσοι καταθέτουν όμως αιτήσεις θα πρέπει να παρακολουθούν μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης.
Παράλληλα ο νόμος αυτός προβλέπει ότι αν ο ενδιαφερόμενος αρνηθεί μέχρι και τρεις προτάσεις εργασίας, το «εισόδημα» θα σταματά να χορηγείται.
Υπολογίζεται ότι μπορεί να κάνουν αίτηση περίπου πέντε εκατομμύρια πολίτες.
Πρόκειται για Ιταλούς αλλά και μετανάστες οι οποίοι ζουν μόνιμα στη χώρα.
Ωστόσο όσοι προέρχονται από κράτη που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να καταθέτουν και βεβαίωση, η οποία να πιστοποιεί την ακριβή περιουσιακή κατάσταση στον τόπο καταγωγής τους.  
Πρόκειται αναμφίβολα για ένα μέτρο που απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στην Νότια Ιταλία, όπου η ανεργία σε πολλές περιοχές αγγίζει το 20%. Την ίδια ώρα όμως έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Φόβοι για αύξηση μαύρης εργασίας

Βέβαια δεν λείπουν και τα προβλήματα.
Πολλοί σχολιαστές γράφουν ότι ο μηχανισμός για την υποδοχή των αιτήσεων στα ταχυδρομεία και σε γραφεία των συνδικάτων δεν είναι έτοιμος.
Ενώ υπάρχει και ο φόβος ότι στο Νότο μπορεί να αυξηθεί η μαύρη εργασία εάν κάποιοι κάτοικοι που λαμβάνουν το βοήθημα προσπαθήσουν ταυτόχρονα να εξασφαλίσουν ένα δεύτερο, αδήλωτο εισόδημα.
Δεν είναι εύκολο να υπάρξουν ξαφνικά τόσες προτάσεις εργασίας για εκατομμύρια ανέργους, από τη στιγμή που δεν έχει γίνει μια πραγματική αναδιοργάνωση των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.
Ας σημειωθεί ωστόσο ότι στην Ευρώπη όλες οι χώρες έχουν ένα δικό τους «εισόδημα του πολίτη».
Οι μόνες εξαιρέσεις, μέχρι τώρα, ήταν η Ιταλία και η Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης