Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις - Οι τράπεζες εξακολουθούν να προβληματίζουν

ΔΝΤ: Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις - Οι τράπεζες εξακολουθούν να προβληματίζουν
Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζητά από την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζητά από την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να προβληματίζουν.
Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ συνεδρίασε σήμερα (6/3/2019) -χωρίς την επικεφαλής Christine Lagarde- για να εξετάσει την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες, το εκτελεστικό συμβούλιο επεσήμανε ότι είναι θετικό ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να αποπληρώσει το ΔΝΤ.
Παράλληλα επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου για διατήρηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ το ζήτημα των τραπεζών και σαφέστατα το υψηλό επίπεδο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs), εξακολουθεί να προβληματίζει τους ειδικούς του ΔΝΤ, καθώς εμποδίζει τις τράπεζες από το να επιτελέσουν τον βασικό τους ρόλο, δηλαδή την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι αύριο 7/3 το ΔΝΤ θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.
Αν και το Ταμείο δεν έχει οικονομικό πρόγραμμα με την Ελλάδα, συμμετέχει ως σύμβουλος στις επισκέψεις των θεσμών κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο και σαφώς η άποψη που θα εκφράσει για τη χώρα μας έχει μεγάλη βαρύτητα και στις αγορές.
Στην τελευταία έκθεσή του -World Economic Outlook - το ΔΝΤ έχει προβλέψει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2019 θα διαμορφωθεί με ρυθμό 2,4%, ενώ έχει επιστήσει την προσοχή στους κινδύνους που απορρέουν από το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), αλλά και από τις δικαστικές αποφάσεις κατά των περικοπών που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης.
Στο επίκεντρο της έκθεσης αναμένεται να βρεθεί και η εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, καθώς το Ταμείο έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά το 2032.
Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο εκπρόσωπος του Ταμείου Gerry Rice, ο ρόλος του ΔΝΤ στη μεταμνημονιακή εποπτεία είναι πλέον καθαρά συμβουλευτικός.
Ωστόσο οι επισημάνσεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από αγορές και επενδυτές, εν όψει και της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019, καθώς εκκρεμούν τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εγκριθεί η δόση των ANFAs και SMPs.
H σχετική απόφαση ενδέχεται να μετατεθεί για το Eurogroup της 5ης Απριλίου.
Πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Ταμείου τόνισε ότι η αποκατάσταση της πιστωτικής επέκτασης προς όφελος της ανάπτυξης θα απαιτήσει ταχείες, ολοκληρωμένες και καλά συντονισμένες δράσεις για την αποκατάσταση των ισολογισμών.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, απαιτούνται συντονισμένα βήματα από βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς για την υποστήριξη των προσπαθειών των τραπεζών να επιτύχουν ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL).
Οι αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν το σχεδιασμό του πλαισίου αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και να διευκολύνουν την αποτελεσματική χρήση ηλεκτρονικών δημοπρασιών και εξωδικαστικής ρύθμισης.
Το Ταμείο εκτιμά ότι τα δημόσια οικονομικά θα μπορούσαν να στηρίξουν τις προσπάθειες που βασίζονται στην αγορά για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας μιας τέτοιας στρατηγικής θα πρέπει να αξιολογηθεί με συνολικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών της στους τραπεζικούς ισολογισμούς και το χρέος.
Αυτά τα βήματα, σε συνδυασμό με άλλες προσπάθειες, όπως η βελτίωση της εσωτερικής διακυβέρνησης, θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της κερδοφορίας και στην ανάπτυξη κεφαλαίων και αποθεμάτων ρευστότητας.»
Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για την οικονομία, επανέλαβε ότι στα τέλη Ιανουαρίου 2019 το Ταμείο είχε ανακοινώσει ότι  σημειώνεται επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης (2,4% η τελευταία πρόβλεψη) αν και ενισχύονται τα καθοδικά ρίσκα, μεταξύ των οποίων και στο δημοσιονομικό πεδίο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης