Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζική φρενίτιδα στο ΧΑ – Πουλάνε θέσεις σε άλλες μετοχές για να αγοράσουν τράπεζες

Τραπεζική φρενίτιδα στο ΧΑ – Πουλάνε θέσεις σε άλλες μετοχές για να αγοράσουν τράπεζες
Μονοπωλούν το επενδυτικό ενδιαφέρον οι τραπεζικές μετοχές ενώ επενδυτές «κυνηγούν» τις τιμές πουλώντας άλλες μετοχές για να αποκτήσουν ρευστότητα
Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες δείχνουν εξαιρετική συμπεριφορά παρά το πρόσφατο ξέφρενο ράλι και φυσικά παρά τις ανοικτές θέσεις οι οποίες όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται.
Χρηματιστηριακά στελέχη σημειώνουν πως η αντίδραση ξεκίνησε από τους επενδυτές του εξωτερικού, αλλά εσχάτως έχουν δραστηριοποιηθεί μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια αλλά χαρτοφυλάκια ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι αγοράζουν τραπεζικές μετοχές.
Το παράξενο βέβαια είναι πως πριν από δύο μήνες αδιαφορούσαν για τις τράπεζες, όταν οι τιμές ήταν σχεδόν οι μισές από τις σημερινές.
Ένα επιπλέον στοιχείο της ανόδου που σχολιάζουν με νόημα τα χρηματιστηριακά στελέχη είναι ότι πολλοί επενδυτές ρευστοποιούν θέσεις σε άλλες μετοχές για να αγοράσουν τράπεζες.
Έτσι εξηγείται έως ένα βαθμό το γεγονός ότι ελάχιστες μετοχές σε κάθε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις συγκεντρώνει επενδυτικά βλέμματα και καταγράφει άνοδο με καλό όγκο συναλλαγών.
Για παράδειγμα στη χθεσινή συνεδρίαση οι μετοχές της Aegean, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, της Τιτάν αλλά και πολλές ακόμα είχαν μικρούς όγκους συναλλαγών.
Σε κάποιες βέβαια από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης υπάρχουν σημαντικά κέρδη αφού πρώτες αυτές αντέδρασαν από τα χαμηλά της αγοράς.
Η Μυτιληναίος για παράδειγμα από τα χαμηλά των 6,60 ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο βρέθηκε πάνω από τα 9 ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ από τα 7,5 ευρώ στις αρχές Ιανουαρίου ξεπέρασε τα 9,2 ευρώ και ο ΟΤΕ από 9,40 ευρώ πήγε στα 11,25 ευρώ.
Επίσης η Aegean από τα 6,5 ευρώ πήγε πάνω από τα 8 ευρώ.
Θα μπορούσε επομένως να δικαιολογηθεί μία κίνηση κατοχύρωσης κερδών, αλλά το ερώτημα είναι αν η τοποθέτηση σε μετοχές που έχουν καταγράψει ράλι έως και 120% περίπου, είναι λογική;
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως η ψυχολογία έχει αλλάξει σημαντικά λόγω Moody’s και έκδοσης δεκαετούς ομολόγου, αλλά ακόμα μένουν να γίνουν πολλά προκειμένου οι τράπεζες να έχουν πραγματική αξία και να μπορούν τα θεμελιώδη να δικαιολογήσουν υψηλότερες τιμές.
Και αν οι μεγάλοι επενδυτές πουλάνε βαριά χαρτιά για να αγοράσουν τράπεζες, κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους μικροεπενδυτές με θέσεις σε μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Πριν λίγες εβδομάδες υπήρχε σημαντική κίνηση σε πολλές μικρομεσαίες εταιρείες και ξαφνικά λόγω της τραπεζικής ανόδου, πέρασαν στην αφάνεια και υποχωρούν, αφού και εκεί οι επενδυτές πουλάνε για να αγοράσουν τράπεζες.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως χρειάζεται αυξημένη προσοχή αφού τα κέρδη είναι μεγάλα και πολλοί από τους επενδυτές που τοποθετούνται έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, άρα οι κινήσεις τους ενδέχεται να αυξήσουν τη μεταβλητότητα πολλών μετοχών.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης