Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αύξηση των τραπεζικών επενδύσεων σε κρατικά ομόλογα επιθυμούν κυβέρνηση και τράπεζες

Αύξηση των τραπεζικών επενδύσεων σε κρατικά ομόλογα επιθυμούν κυβέρνηση και τράπεζες
Το εν λόγω αίτημα είχε τεθεί και το προηγούμενο φθινόπωρο στην ΕΚΤ
Mε την ολοκλήρωση και της έκδοσης του δεκαετούς ομολόγου έρχεται δειλά δειλά ξανά στο προσκήνιο το αίτημα κυβέρνησης και τραπεζών για αύξηση του ορίου των ομολόγων που διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους.
Το εν λόγω αίτημα είχε τεθεί και το προηγούμενο φθινόπωρο στην ΕΚΤ, όταν η κυβέρνηση έψαχνε δεκανίκι στις ελληνικές τράπεζες για την  έκδοση ενός ομολόγου, καθώς τότε οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές λόγω των αναταράξεων που είχε προκαλέσει  η Ιταλία. Με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να σημειώνουν τότε έντονη μεταβλητότητα Και την κυβέρνηση να προσπαθεί να πείσει την ΕΚΤ  για χαλάρωση του ορίου κατά 5-6 δισεκ. Το αίτημα  είχε και απορριφθεί από την ΕΚΤ καθώς θεωρήθηκε πως δεν είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή καθώς μπορεί ουσιαστικά οι Ελληνικές τράπεζες να είχαν πολύ μικρή εξάρτηση  από τον ΕLA αλλά το κυριότερο ήταν πως το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε καταφέρει να βγει ακόμη στις αγορές παρόλο που είχε παρέλθει και το τρίτο μνημόνιο.
Το 2015 η ΕΚΤ  επέβαλε ανώτατο όριο στο ποσό των ελληνικών ομολόγων που μπορούν να διατηρούν οι τέσσερις συστημικές  τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους. Με τα χαρτοφυλάκια τους να περιέχουν  αυτή τη στιγμή περί τα 8 δισεκ. κρατικά ελληνικά  ομολογα. Ένα χρόνο αργότερα το 2016 ήρθε και η απαγόρευση από το SSM αγοράς ομολόγων και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα όπως για παράδειγμα της ΔΕΗ ή της ΕΥΔΑΠ ενώ θα ήταν εφικτό μόνο από την έγκριση τoυ SSM .Και τα δυο stop είχαν σαν στόχο και λογική πως  οι τράπεζες θα έπρεπε  να σταματήσουν να αναλαμβάνουν κρατικό ρίσκο  αλλά και να αποτελούν καταφύγιο μη επιτυχημένων εκδόσεων.
Πλέον υπάρχει η πλήρης  απεξάρτηση  των συστημικών τράπεζων από τον ΕLA  και έχουν επιτευχθεί και δυο επιτυχείς εκδόσεις έτσι αίρονται και οι προηγούμενες ενστάσεις της ΕΚΤ.
Όφελος και για τις δυο πλευρές
Η αύξηση του ορίου των κρατικών ομολόγων που θα μπορούν να έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα έσοδα τους από τόκους ενώ σε ενδεχομένη αύξηση της τιμής των ομολόγων θα μπορούσαν να γράψουν κέρδος στα βιβλία τους.
Από την άλλη πλευρά το δικαίωμα των ελληνικών τραπεζών να αγοράζουν περισσοτέρους κρατικούς τίτλους θα έδινε ρευστότητα στην αγορά ομολόγων γεγονός το οποίο θα μπορούσε να τραβήξει και τις αποδόσεις των τίτλων προς τα κάτω αλλά και να διευκόλυνε το δρόμο μιας επομένης έκδοσης.

Αθανασία Ακριβού

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης