Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank, Εθνική: Λόγω μειωμένων επενδύσεων και αβεβαιοτήτων η οικονομική επιβράδυνση

Eurobank, Εθνική: Λόγω μειωμένων επενδύσεων και αβεβαιοτήτων η οικονομική επιβράδυνση
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία παρουσίασε το 2018 ρυθμό ανάπτυξης 1,9% σε ετήσια βάση
Στις μειωμένες επενδύσεις αποδίδουν οι αναλυτές τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, αλλά και τη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,1% το δ' τρίμηνο έναντι του γ' τριμήνου, οπότε και σημειώθηκε επέκταση κατά 1%.
Όπως μεταδίδει το Reuters, παρά την ελαφρά συρρίκνωση, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας παραμένει σε μεγάλο βαθμό σε καλό δρόμο έπειτα από μια μακρά ύφεση που μείωσε την οικονομία της κατά ένα τέταρτο.
«Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, για δεύτερο συνεχόμενο έτος, είναι ένα πρώτο θετικό βήμα προς τη κανονικότητα.
Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας το τέταρτο τρίμηνο του 2018, κυρίως λόγω της μείωσης των πάγιων επενδύσεων, αντικατοπτρίζει της εναπομείνασες αβεβαιότητες» επισημαίνει ο Τάσος Αναστασάτος, επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank.
Σε ετήσια βάση, η οικονομική επέκταση επιβραδύνθηκε στο 1,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2018.
«Η ιδιωτική κατανάλωση μαζί με τις εξαγωγές ήταν οι κινητήριες δυνάμεις, αλλά η συνεχιζόμενη αδυναμία στις επενδυτικές δαπάνες ήταν ανασταλτικός παράγοντας» υποστηρίζει ο Νίκος Μαγγίνας, επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας.
Όσον αφορά το 2019, ο κ. Μαγγίνας επεσήμανε «αναμένουμε ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα παραμείνει βασικός παράγοντας, βοηθούμενος από την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων.
Οι καθαρές εξαγωγές πιθανότατα θα συμβάλουν θετικά αλλά με πιο ήπιο ρυθμό λόγω της επιβράδυνσης στην ευρωζώνη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης