Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Μετατίθεται για 5/4 η εκταμίευση των κερδών από τα ANFAs 940 εκατ λόγω...νόμου Κατσέλη - Επιβεβαίωση ΒΝ

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Μετατίθεται για 5/4 η εκταμίευση των κερδών από τα ANFAs 940 εκατ λόγω...νόμου Κατσέλη - Επιβεβαίωση ΒΝ
Η μετάθεση για τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ANFA ήταν αναμενόμενη - Θα εξεταστεί στο επόμενο Eurogroup 5 Απριλίου 2019
Πάγο στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την «επιστροφή στην κανονικότητα» βάζουν οι Βρυξέλλες, ανακοινώνοντας σήμερα (7/3/2019) ότι μετατίθεται η απόφαση για την εκταμίευση των κερδών από τα ANFAs, ύψους 940 εκατ. ευρώ.
Οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως το bankingnews το οποίο είχε αποκαλύψει ότι οι αποφάσεις για τα ANFAs (ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ) θα ληφθούν στις 5 Απριλίου στο επόμενο Eurogroup και όχι στις 11 Μαρτίου στο προσεχές Eurogroup.

Η απόφαση για την εκταμίευση αναμενόταν να ληφθεί στο Eurogroup (11/3/2019) ωστόσο, όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος «η απόφαση για την εκταμίευση προς την Ελλάδα δεν αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα», καθώς «η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα».
Η Ελλάδα και η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση της Δευτέρας (11/3/2019), οπότε θα αξιολογηθεί η πρόοδος στα ανοικτά σημεία.
«Είναι πολλά αυτά που απομένουν να γίνουν και λίγες οι μέρες» τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος αν και δεν απέκλεισε τη λήψη απόφασης για την εκταμίευση στο προσεχές Eurogroup.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο «εάν μέχρι τη Δευτέρα υπάρχουν σαφή σημάδια ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος, αναμένεται να συγκληθεί EuroWorking Group προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για τη λήψη της απόφασης εκταμίευσης.
Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν αυτά τα σημάδια» υποστήριξε.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο ίδιος εκτίμησε ότι το ζήτημα θα παραπεμφθεί πιθανότατα στο Eurogroup του Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι ή και νωρίτερα εάν λάβει σχετική εντολή το EuroWorking Group.
Ο βασικός λόγος της μετάθεσης ήταν ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο διάδοχος νόμος Κατσέλη καθώς η ΤτΕ πρέπει να εκπονήσει έκθεση για τις επιπτώσεις στα κεφάλαια και στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Όταν διέγνωσαν ότι η ΕΚΤ δεν θα δεχθεί μια πρόχειρη ανάλυση αλλά θα απαιτήσει διεξοδική εκτίμηση επιπτώσεων και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι θεσμοί και η ΕΚΤ συνεχίζουν να έχουν ενστάσεις με σημεία του νέου νόμου...αποφασίστηκε να μην επιταχύνουν τις διαδικασίες.
Στον ένα μήνα που απομένει έως τις 5 Απριλίου του 2019 θα έχει συμφωνηθεί ο νόμος Κατσέλη και κυρίως θα έχει συνταχθεί η έκθεση επιπτώσεων στις τράπεζες.
Εν τω μεταξύ το bankingnews είχε έγκαιρα αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση θέλει να επισπεύσει την έξοδο στις αγορές με 10ετές ομόλογοα για να προλάβει την απόφαση των ευρωπαίων να μεταθέσουν τα κέρδη από τα ANFAs για το επόμενο Eurogroup....εξέλιξη προφανώς αρνητική για την αγορά και την οικονομία.
Η Moody's αναβάθμισε επιθετικά την Ελλάδα για να βοηθήσει την έξοδο στις αγορές και η κυβέρνηση επίσπευσε την δημοπρασία 10ετούς ομολόγου με στόχο να προλάβει την αρνητική εξέλιξη της μετάθεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης