Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τελικά, οι εισαγγελείς βρήκαν τα λάθη που... έψαχνε ο κ. Τόσκας

tags :
Τελικά, οι εισαγγελείς βρήκαν τα λάθη που... έψαχνε ο κ. Τόσκας
Το εισαγγελικό πόρισμα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι εκθέτει πλήρως τον κρατικό μηχανισμό και βάζει τέλος στις δικαιολογίες περί... οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών
«Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη» δήλωνε ο τότε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, αναφερόμενος στους χειρισμούς κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.
Εκεί που όλοι περίμεναν το λιγότερο μία «συγνώμη» για τους 100 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, εκεί τόσο ο κ. Τόσκας, όσο και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος (κυβερνητικός εκπρόσωπος) και οι αρχηγοί της αστυνομίας και της πυροσβεστικής έψαχναν να βρουν λάθη, αλλά δεν έβρισκαν.
«Το φαινόμενο που προξένησε την τραγωδία ήταν τόσο γρήγορο που δεν θα ήταν δυνατή η εκκένωση του οικισμού.
Ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο σχέδιο.
Θα θέλαμε να είναι διαφορετικά.
Πείστηκα από την Πυροσβεστική ότι δεν ήταν δυνατό» έλεγε ο κ. Τζανακόπουλος.
 «Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα διαφορετικό» έλεγε από την πλευρά του ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης.
Και να, που όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί καταρρίπτονται από το εισαγγελικό πόρισμα για τραγωδία στο Μάτι, όπου συνάνθρωποι μας κάποιοι κάηκαν ζωντανοί.
«Εάν είχε κατ' ελάχιστον λειτουργήσει το σύστημα Πολιτικής Προστασίας και είχε ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός ενημέρωσης-προειδοποίησης των κατοίκων των περιοχών που απειλούνταν, εκείνοι θα είχαν το χρόνο να απομακρυνθούν πριν πλησιάσει η φωτιά ή ο καπνός και το θερμικό φορτίο ακόμη και με ίδια μέσα και όχι απόλυτα οργανωμένα ή να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας έγκαιρα και έτσι να αποτραπούν οι τραγικές συνέπειες για τη ζωή τους».
Αυτό αναφέρεται στο πόρισμα των εισαγγελέων, όπου περιγράφονται λάθη, παραλείψεις και εγκληματικές ενέργειες, σε αντίθεση με όσα ισχυριζόταν τότε η κυβέρνηση.
Σημειωτέον ότι δεν γίνει καμία αναφορά περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών, που είχε ακουστεί τότε.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης