Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποκάλυψη: Η άλλη... MLS από την εισηγμένη MLS - Τι απαντά η εταιρεία στο BankingNews

tags :
Αποκάλυψη: Η άλλη...  MLS από την εισηγμένη MLS - Τι απαντά η εταιρεία στο BankingNews
Η ίδια έδρα, ο ίδιος Διευθύνων Σύμβουλος,  τα κοινά μέλη ΔΣ και η κατά 100% θυγατρική με κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ που ουδέποτε ανακοινώθηκε
(upd) Τελικά η MLS ξέχασε (;) να περιλάβει στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου του 2018 την MLS Artificial Intelligence International ΑE η οποία προκύπτει από την ανακοίνωση της εταιρίας προς το Χρηματιστήριο (ως απάντηση στο δημοσίευμα του bankingnews) ότι είναι και κατά 100% θυγατρική της.
Με δεδομένο ότι πρόκειται για 100% θυγατρική εταιρία και με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 1 εκ ευρώ το οποίο βάση νόμου καταβάλλεται κατά τη σύσταση μιας ανώνυμης εταιρίας εγείρεται ζήτημα σε ότι αφορά στην πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού μέσω των οικονομικών καταστάσεων.
Η MLS ισχυρίζεται ότι η “MLS Artificial Intelligence International ΑE Από τη σύστασή της δεν έχει αναπτύξει ουδεμία δραστηριότητα και ότι πιθανή δραστηριοποίησή της στο μέλλον θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις σε σχέση με την πλατφόρμα που ανέπτυξε η εισηγμένη εταιρία».
Αυτό όμως δεν έχει σχέση με το γεγονός ότι ιδρύθηκε μια εταιρία αρχικού κεφαλαίου 1 εκ ευρώ και αυτό δεν αποτυπώθηκε ούτε στις οικονομικές καταστάσεις ούτε
ενημερώθηκε το επενδυτικό κοινό από την εισηγμένη.
Σε νεότερη ανακοίνωσή της η εισηγμένη υπο

Το δημοσίευμα του bankingnews.gr
 
Περίεργες συμπτώσεις διαπιστώνει κάποιος σε ότι αφορά στην εισηγμένη MLS και μια εταιρία που ιδρύθηκε στις 23 Μαρτίου του 2018 στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ τη συγκεκριμένη ημερομηνία ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη με έδρα την Πυλαία και μετοχικό κεφάλαιο 1 εκ ευρώ η εταιρία MLS Artificial Intellignece International AE και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ. Ιωάννη Καματάκη.
Πρόκειται για μια εταιρία που έχει την ίδια έδρα και τον ίδιο διευθύνοντα σύμβουλο με την εισηγμένη.
Το αντικείμενό της όπως περιγράφεται στο ιδρυτικό της είναι

Α) H σχεδίαση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση των εφαρμογών και τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, αναγνώριση φωνής, σύνθεση φωνής και εν γένει γλωσσικών τεχνολογιών σε διάφορες γλώσσες και αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Β) Η σχεδίαση ανάπτυξη και εκμετάλλευση εφαρμογών και τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας,
Γ) Η εισαγωγή, εξαγωγή, εμπορία, σχεδίαση, κατασκευή και συναρμολόγηση «έξυπνων» σταθερών ηλεκτρονικών συσκευών ήχου και εικόνας, εξαρτημάτων τους και λοιπών συναφών ειδών
Δ) Η αδειοδότηση των υπό Α και Β τεχνολογιών και εφαρμογών λογισμικού που η εταιρία θα αναπτύξει σε τρίτους και
Ε) Βασική, βιομηχανική έρευνα και πειραματική ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών και προϊόντων λογισμικού.

Η μετοχική της σύνθεση δεν είναι γνωστή.
Ανατρέχοντας στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου της εισηγμένης εταιρίας δεν υπάρχει καμία αναφορά στο σκέλος των συνδεδεμένων εταιριών για την εν λόγω εταιρία στην οποία είναι Διευθύνων Σύμβουλος ο κ. Καματάκης και επιπλέον η κα Ζαχαριάδου (σύζυγος Καματάκη), ο κ. Ζάννας (εκτελεστικό μέλος ΔΣ της εισηγμένης) και ο κ. Κωνσταντούλας (επίσης εκτελεστικό μέλος ΔΣ της εισηγμένης).
Δηλαδή 4 στα 5 μέλη του ΔΣ της MLS Artificial είναι και μέλη του ΔΣ της εισηγμένης και 3 εξ αυτών εκτελεστικά μέλη του ΔΣ (στη εισηγμένη τα εκτελεστικά μέλη του ΔΣ είναι 4).
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ΔΛΠ24.9 «Ένα μέρος συνδέεται με μία οικονομική οντότητα εάν:

(α) είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω ενός η περισσότερων διαμεσολαβούντων, το μέρος:

(i) ελέγχει, ελέγχεται ή τελεί υπό από κοινού έλεγχο με, την οικονομική οντότητα (που συμπεριλαμβάνει τις μητρικές και θυγατρικές εταιρίες καθώς και της αδελφές θυγατρικές εταιρίες),

(ii) έχει συμμετοχή στην οικονομική οντότητα που του δίνει τη δυνατότητα να ασκήσει σημαντική επιρροή πάνω σε αυτήν ή (iii) ελέγχει από κοινού με άλλο μέρος την οικονομική οντότητα,

(β) το μέρος είναι συγγενής (καθώς καθορίζεται στο ΔΛΠ 28 Επενδύσεις σε Συγγενείς Επιχειρήσεις) εταιρία της οικονομικής οντότητας,

(γ) το μέρος είναι κοινοπραξία στην οποία η οικονομική οντότητα είναι μέλος (βλέπε ΔΛΠ 31 Συμμετοχές σε Κοινοπραξίες),

(δ) το μέρος είναι βασικό διοικητικό στέλεχος της οικονομικής οντότητας ή της μητρικής της εταιρίας,

(ε) το μέρος είναι στενό συγγενικό πρόσωπο του ατόμου που αναφέρθηκε στο (α) ή το (δ), (στ) το μέρος είναι οικονομική οντότητα που ελέγχεται, ελέγχεται από κοινού, επηρεάζεται σημαντικά από οποιοδήποτε άτομο αναφέρεται στην (δ) ή τη (ε) ή στην οποία το άτομο αυτό έχει σημαντικά δικαιώματα ψήφου, που κατέχονται άμεσα ή έμμεσα ή (ζ) το μέρος είναι πρόγραμμα παροχών μετά την έξοδο από την υπηρεσία προς όφελος των εργαζομένων της οικονομικής οντότητας ή κάθε οικονομικής οντότητας που συνδέεται με εκείνη την οικονομική οντότητα»

Επίσης είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι η εισηγμένη κινείται σε χώρο δραστηριοτήτων ανάλογο της MLS Artificial Intellignece International AE.
Ειδικότερα όπως καταγράφεται στις οικονομικές καταστάσεις της 30/06/2018
«Οι επενδύσεις της Εταιρείας σε άυλα περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν στην περίοδο από 1.01 έως 30.06.2018 σε € 3.537 χιλ. κυρίως στην ανάπτυξη προϊόντων στους τομείς κυρίως που αφορούν artificial intelligence, της κινητής τηλεφωνίας, των Tablets.
Η αύξηση των άυλων περιουσιακών στοιχείων κατά 2,3 εκατ. ευρώ (αφαιρουμένων των αποσβέσεων περιόδου), οφείλεται στις αυξημένες επενδύσεις που πραγματοποίησε η εταιρεία τα τελευταία 2 έτη, κυρίως για την ανάπτυξη μιας πολύ επίπεδης και καινοτόμου ευρωπαϊκής πλατφόρμας, η οποία κινείται στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence), της Βαθιάς Μάθησης (Deep Learning) όπως και της Επεξεργασίας και Κατανόησης της Φυσικής γλώσσας (Natural Language Processing&Understanding)
Οι επενδύσεις αφορούν την πλήρη απασχόληση του μεγαλύτερου μέρους του ερευνητικού προσωπικού της εταιρείας ,την πρόσληψη νέου εξειδικευμένου προσωπικού έρευνας και ανάπτυξης (R&D), καθώς επίσης την παροχή και την λήψη δεδομένων και υπηρεσιών από τρίτους, για την βελτιστοποίηση και παραμετροποίηση της μηχανής αναγνώρισης φωνής (Νoise reduction,Echo cancelation, Far field recognition), των γλωσσικών μοντέλων και την ψηφιακή επεξεργασία σήματος στο πεδίο του χρόνου, του χώρου ή και της συχνότητας (DSP)».
Και το ερώτημα που τίθεται είναι η «νέα» MLS υπάρχει για να ανταγωνίζεται την εισηγμένη «παλαιά»;

Τι απαντά η MLS Πληροφορική

Η MLS Πληροφορική ΑΕ,  σε απάντηση σχετικού δημοσιεύματος , ενημερώνει το επενδυτικό κοινό πως:
•    Η αναφερόμενη εταιρία MLS Artificial Intelligence International ΑΕ είναι 100% θυγατρική της εισηγμένης εταιρίας.
•    Από τη σύστασή της δεν έχει αναπτύξει ουδεμία δραστηριότητα.
•    Πιθανή δραστηριοποίησή της στο μέλλον θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις σε σχέση με την πλατφόρμα που ανέπτυξε η εισηγμένη εταιρία.
•    Λόγω της απόφασης να μην τεθεί σε λειτουργία η εν λόγω εταιρία δεν κατεβλήθη το μετοχικό κεφάλαιο και ως εκ τούτου δεν τίθεται ζήτημα πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού μέσω των οικονομικών καταστάσεων.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης