Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Είκοσι εννέα εταιρείες περιμένουν να λάβουν άδεια για επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης

Είκοσι εννέα εταιρείες περιμένουν να λάβουν άδεια για  επεξεργασία φαρμακευτικής κάνναβης
Στα 350 εκτιμάται το ύψος των επενδύσεων  - Μέχρι σήμερα έχουν αδειοδοτηθεί 3 εταιρείες
Στην «ουρά» στήνονται οι εταιρείες για να λάβουν άδεια φαρμακευτικής και βιομηχανικής κάνναβης με το συνολικό τους αριθμό να φθάνει τις 29 εταιρείες.
Την Τρίτη 5 Μαρτίου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η χορήγηση άδειας πενταετούς διάρκειας της εταιρείας «ΤΙΚΟΥΝ ΟΛΑΜ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» για καλλιέργεια  εμπορία και μεταποίηση βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης.
Η εταιρεία θα αξιοποιήσει έκταση 40,3 στρεμμάτων στο Δήμο Κορινθίας.
Το ύψος της επένδυσης διαμορφώνεται σε 9 εκατ. ευρώ.
Ο βασικός επενδυτής είναι Ισραηλινός ο οποίος συνεργάστηκε με Έλληνα για την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο ΦΕΚ περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια η έκταση αλλά και οι εγκαταστάσεις που θα γίνουν από την εταιρεία έτσι ώστε να είναι εύκολος ο έλεγχος από τις αρμόδιες Αρχές.
Στο ενδεχόμενο η διοίκηση της εταιρείας να τροποποίηση το αρχικό επενδυτικό σχέδιο ή να αντικαταστήσει τον μηχανολογικό  εξοπλισμό θα απαιτηθεί καινούργια άδεια από τις ελληνικές Αρχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χρειάσθηκαν περισσότεροι από 6 μήνες έτσι ώστε η κρατική μηχανή να αφομοιώσει και να θέσει σε εφαρμογή το νόμο που επιτρέπει  την υλοποίηση  επεξεργασίας κάνναβης για βιομηχανική και φαρμακευτική χρήση.
Πηγές από αρμόδιο υπουργείο αναγνώρισε το χρόνο καθυστέρησης διότι έπρεπε να υπάρξει κοινή διατύπωση την υλοποίηση του νόμου με τη σύμφωνή γνώμη και των άλλων δύο υπουργείων.
Τα εμπλεκόμενα υπουργεία είναι το Οικονομίας και Ανάπτυξης, το Υγείας και το Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στέλεχος εταιρείας λέει στο bankingnews ότι έγιναν βήματα προόδου από την κρατική μηχανή ενώ θεωρεί αρκετά πιθανό ότι θα υπάρξουν και άλλα μικρότερα θέματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπισθούν έτσι ώστε η έκδοση αδειών να γίνει σε πιο σύντομο διάστημα.
Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την μεταποίηση κάνναβης είναι στο ζενιθ αν κρίνουμε ότι 29 εταιρείες περιμένουν στην σειρά για να  λάβουν άδειες.
Οι φάκελοι έχουν κατατεθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Το ύψος των επενδύσεων αναμένεται να προσεγγίσει  τα 350 εκατ. ευρώ και οι εκτιμώμενες θέσεις εργασίας θα φτάνουν τις 1500. Ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές  που έχουν καταθέσει φάκελο για αδειοδότηση προέρχονται από την Ελλάδα, το Ισραήλ, τον Καναδά, τη Σαουδική Αραβία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία.
Μέχρι σήμερα τρείς εταιρείες έχουν αδειοδοτηθεί.
Οι δύο  εταιρείες που αδειοδοτήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο ήταν η BIOMECANN AE και η BIOPROCANN AE αντιπροσωπεύοντας συνολικό ύψος επένδυσης 22 εκατ. ευρώ και η «ΤΙΚΟΥΝ ΟΛΑΜ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε»

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης