Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κυβέρνηση γνώριζε ότι τα ANFAs μετατίθενται και για να αποτρέψει το φιάσκο, επίσπευσε το 10ετές ομόλογο σε συνεννόηση με την Moody’s

tags :
Η κυβέρνηση γνώριζε ότι τα ANFAs μετατίθενται και για να αποτρέψει το φιάσκο, επίσπευσε το 10ετές ομόλογο σε συνεννόηση με την Moody’s
Μετά την έκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου οι τιμές έχουν υποχωρήσει και οι αποδόσεις αυξηθεί, ορισμένοι πουλάνε ελληνικά ομόλογα καθώς για να εκδοθεί το 10ετές ωραιοποιήθηκαν πολύ οι τιμές και οι αποδόσεις.
Μια νέα διάσταση για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου παρουσιάζει το bankingnews, την οποία επιβεβαίωσε πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει με μεγάλη ακρίβεια τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν πριν την έκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου.
Η κυβέρνηση επίσπευσε την έκδοση του 10ετούς στις 5 Μαρτίου αφενός γιατί ήταν σε συνεννόηση με την Moody’s αφετέρου γιατί η κυβέρνηση γνώριζε ότι τα κέρδη 940 εκατ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες (εν συντομία ANFAs) δεν θα εγκριθούν από το Eurogroup στις 11 Μαρτίου αλλά στις 5 Απριλίου 2019.
Με βάση πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει το παρασκήνιο των όσων μεσολάβησαν, η κυβέρνηση ζήτησε από την Moody’s να παράσχει στήριξη μέσω της πιστοληπτικής διαβάθμισης καθώς ήδη οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από τις 25 Φεβρουαρίου είχαν ειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι το ζήτημα των ANFAs μετατίθεται.
Η αναβάθμιση έκπληξη κατά 2 βαθμίδες σε Β1 από Β3 και η μετάθεση της απόφασης για την καταβολή 940 εκατ από τα ομόλογα ANFAs ήταν σε γνώση της κυβέρνησης.
Έτσι επιλέγει ο χρόνος της 5ης Μαρτίου, δηλαδή με βιασύνη και εκμεταλλευόμενοι την καλή συγκυρία να εκδώσουν το 10ετές ομόλογο στο οποίο συμμετείχαν περίπου 400 επενδυτές.
Είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί ότι μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα ξεκινήσει νέο γύρο TLTROs δηλαδή παροχή ρευστότητας με χαμηλό κόστος στις τράπεζες έναντι ομολόγων που θα πουλήσουν στην Κεντρική Τράπεζα…τα ομόλογα της ευρωζώνης σημείωσαν ράλι.
Οι αποδόσεις υποχώρησαν, οι τιμές αυξήθηκαν στα κρατικά ομόλογα πλην της Ελλάδος.
Το νέο ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,93% από 3,90% που εκδόθηκε ενώ σε όλη την καμπύλη αποδόσεων υπήρξαν πωλήσεις.
Το Ιταλικό 10ετές από 2,67% υποχώρησε στο 2,48%, το Πορτογαλικό 10ετές ομόλογο από 1,45% υποχώρησε στο 1,34% γενικώς εκδηλώθηκαν σημαντικές νέες αγορές ομολόγων.
Το μέτρο με τα TLTROs ευνοεί τις ιταλικές τράπεζες σε αντίθεση με τις ελληνικές που δεν έχουν ομόλογα να διαθέσουν στην ΕΚΤ για να λάβουν ρευστότητα με χαμηλό κόστος.

Υποσημείωση

Μετά την έκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου οι τιμές των ομολόγων έχουν υποχωρήσει και οι αποδόσεις αυξηθεί, ορισμένοι πουλάνε ελληνικά ομόλογα καθώς για να εκδοθεί το 10ετές ωραιοποιήθηκαν πολύ οι τιμές και οι αποδόσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης