Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι θα κερδίσουν οι ελληνικές τράπεζες από τον νέο γύρο TLTROs της ΕΚΤ – Σχεδόν τίποτε, θα αντλήσουν ρευστότητα 3,5-4 δισ. ευρώ

Τι θα κερδίσουν οι ελληνικές τράπεζες από τον νέο γύρο TLTROs της ΕΚΤ – Σχεδόν τίποτε, θα αντλήσουν ρευστότητα 3,5-4 δισ. ευρώ
Να τονιστεί ότι το 2014 οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στο TLTROs με 5,35 δισεκ. και για το 2019 εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αντλήσουν 4 δισεκ. ευρώ.
Η ανακοίνωση του M. Draghi του επικεφαλής της ΕΚΤ ότι ξεκινάει νέος γύρος TLTROs δηλαδή μηχανισμός παροχής ρευστότητας στις τράπεζες μέσω ομολόγων που θα καταθέτουν στην Κεντρική Τράπεζα πυροδότησε…αγορές για τα ομόλογα της ευρωζώνης.
(Targeted longer-term refinancing operations (TLTROs) ή στα ελληνικά στοχοθετημένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης)

 Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν ενώ αντιθέτως τα χρηματιστήρια πιέστηκαν γιατί προφανώς η επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης ήταν η αιτία ενεργοποίησης – ξανά – των TLTROs.
Ο μηχανισμός αυτός είχε ενεργοποιηθεί και προ 4-5 ετών λίγο πριν η ΕΚΤ ξεκινήσει την ποσοτική χαλάρωση.
Ωστόσο στην τρέχουσα συγκυρία, το TLTROs αποτελεί στήριξη για τις ιταλικές τράπεζες κυρίως θα μπορούσαν να αποκτήσουν φθηνή ρευστότητα έως 28-34 δισεκ. αλλά για τις ελληνικές τράπεζες το μέτρο είναι έως ασήμαντο.
Να τονιστεί ότι το 2014 οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στο TLTROs με 5,35 δισεκ. και για το 2019 εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αντλήσουν 4 δισεκ. ευρώ ή μεταξύ 3,5 και 4 δισ.
Να τονιστεί ότι η παρεχόμενη ρευστότητας έχει διάρκεια 4 χρόνια.
Να υπενθυμίσουμε ότι στόχος των TLTROs - του προγράμματος της ΕΚΤ, που ανακοίνωσε ο Mario Draghi το 2014 – είχε ένα στόχο να ενισχυθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας από τις τράπεζες, πρόκειται δηλαδή για ένα μέτρο τόνωσης της πιστωτικής επέκτασης με στόχο να δοθεί ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.
Ωστόσο ο στόχος του προγράμματος TLTROs κινήθηκε κάτω των προσδοκώμενων σχεδιασμών.
Θυμίζουμε ότι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδα, το 2014 άντλησε έως 2 δισεκ. ευρώ σε ρευστότητα.
Η Τράπεζα Πειραιώς παράλληλα, πήρε ρευστότητα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ η Eurobank περίπου 1 δισ. ευρώ.
Τέλος, η Alpha Bank άντλησε ρευστότητα 1,1 δισ. ευρώ.
Το 2014 είχε ανακοινωθεί ότι οι έξι συναλλαγές TLTROs θα ολοκληρώνονταν στο τέλος του 2015, με την ΕΚΤ να σχεδιάζει να προσφέρει δάνεια έως 1 τρισ. ευρώ, από τα οποία τα 400 εκατ. ευρώ θα ήταν διαθέσιμα το 2014, ενώ τα υπόλοιπα θα σχετίζονταν με την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στις επιχειρήσεις.


Το 2014 η Moody’s είχε αξιολογήσει την συμμετοχή στα TLTROs ως credit negative

Αρνητική για τις αξιολογήσεις των κρατών και των τραπεζών της Ευρωζώνης (credit negative) είναι η πολύ χαμηλή ζήτηση στις πράξεις χρηματοδότησης (TLTROs) της ΕΚΤ, όπως ανέφερε σε  έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's τον Σεπτέμβριο του 2014.
Αρχές Σεπτεμβρίου του 2014 οι ευρωπαϊκές τράπεζες άντλησαν φθηνά δάνεια ύψους μόλις 83 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.
Το ποσό των 83 δισ. ευρώ ήταν πολύ χαμηλότερο έναντι των προβλέψεων, σημειώνει ο οίκος.
"Η μειωμένη ζήτηση για τα κεφάλαια της ΕΚΤ είναι credit negative, καθώς αποδεικνύει τις περιορισμένες ευκαιρίες των τραπεζών για δανεισμό", είχε αναφέρει η Moody’s

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης