Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Κίνδυνος για την Ιρλανδία από ένα άτακτο Brexit - Δεν επηρεάζονται οι αξιολογήσεις

Fitch: Κίνδυνος για την Ιρλανδία από ένα άτακτο Brexit - Δεν επηρεάζονται οι αξιολογήσεις
Κίνδυνος για την Ιρλανδία από ένα άτακτο Brexit, προειδοποιεί η Fitch Ratings
Η οικονομική ανάπτυξη της Ιρλανδίας θα επιβραδυνθεί σημαντικά σε περίπτωση ενός «άτακτου» (χωρίς συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου) Brexit, ωστόσο η αξιολόγηση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας «Α+» (με σταθερό outlook) δεν θα επηρεαστεί, αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι η πρόσφατη απόφαση σχετικά με επιτήρηση για υποβάθμιση (εντός 3 μηνών) της αξιολόγησης «ΑΑ» του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν θα έχει επιπτώσεις στην Ιρλανδία.
Η επιτήρηση αφορούσε κυρίως τον αυξημένο κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, που θα οδηγήσει σε σημαντική βραχυπρόθεσμη διαταραχή στις οικονομικές και εμπορικές προοπτικές του νησιού, επισημαίνεται.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ιρλανδίας, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τέταρτο των εισαγωγών αγαθών και περίπου το 15% των εξαγωγών, ενώ αποτελεί βασική αγορά εξαγωγών για αρκετούς βιομηχανικούς κλάδους.
Ο αντίκτυπος του Brexit στην ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εξαιρετικά αβέβαιος, αλλά χρησιμοποιήσαμε ως παράδειγμα την ύφεση που παρατηρήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 (όταν το πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2% για έξι τρίμηνα)».
Σε ό,τι αφορά στην Ιρλανδία, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί σε 3,2% και στα δύο έτη, 1% και 0,3% χαμηλότερα αντίστοιχα από τις τρέχουσες προβλέψεις.
Μέχρι το 2020, το πραγματικό ΑΕΠ θα είναι χαμηλότερο κατά 1,3% σε σύγκριση με τις τρέχουσες προβλέψεις, εκτιμά ο οίκος.
«Αυτές οι προσομοιώσεις δεν είναι οριστικές.
Η αβεβαιότητα γύρω από τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη είναι σημαντική.
Είναι πιθανό οι επιπτώσεις να μην είναι γραμμικές και να συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένες βιομηχανίες και περιφέρειες.
Σχετικά με το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας, θα συνεχίσει να κινείται καθοδικά ακόμη και σε ένα δυσμενές σενάριο για το Brexit, με χαμηλότερο ρυθμό όμως, φθάνοντας το 60,3% (αντί 58,4%) του ΑΕΠ το 2020.

Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης