Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Κάλεσμα κεντρικού τραπεζίτη για πλήρη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος

Ιταλία: Κάλεσμα κεντρικού τραπεζίτη για πλήρη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος
Κάλεσμα Visco για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα 
Κάλεσμα προς την κυβέρνηση Κινήματος Πέντε Αστέρων-Λέγκα του Βορρά για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα δημοσιονομικά απηύθυνε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας (Bank of Italy), Ignazio Visco.
«Πάνω από 40 χρόνια έχουν περάσει από την τελευταία πλήρη φορολογική μεταρρύθμιση.
Νομίζω ότι, αντί να μιλάμε για μείωση των φόρων κάτω από ορισμένα όρια εισοδήματος, πρέπει να διενεργηθεί πολύ πιο προσεκτική και διαρθρωτική αξιολόγηση από τους εμπειρογνώμονες.
Η δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να είναι πιο συνετή ενόψει συγκεκριμένων κινδύνων», είπε χαρακτηριστικά, κατά την εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου του πρώην υπουργού Οικονομικών Pier Carlo Padoan.
Πριν λίγες ημέρες, ο κ. Visco περιέγραψε ως υπερβολικά αισιόδοξες τις τρέχουσες οικονομικές προβλέψεις για την οικονομία της Ιταλίας, που εισήλθε σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2018.
«Οι προοπτικές για την ιταλική οικονομία είναι λιγότερο ευνοϊκές σήμερα από ό, τι ήταν πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο Visco, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για ισχνή ανάπτυξη το 2019 και στη συνέχεια υπόκεινται σε «κινδύνους αναθεώρησης προς το χειρότερο που προέρχονται εν μέρει από το εξωτερικό, αλλά εξακολουθούν να αντανακλούν κυρίως τις αδυναμίες της Ιταλίας», δήλωσε.
Στάθηκε ιδιαίτερα στην αβεβαιότητα που περιβάλλει την ανάπτυξη, την ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική και την ανάγκη να επαναληφθεί μια «αξιόπιστη πορεία για τη μείωση του δημόσιου χρέους».
Η Τράπεζα της Ιταλίας προβλέπει μια οικονομική ανάπτυξη 0,6% φέτος και περίπου 1% το 2020 και το 2021.
Οι παρατηρήσεις του Visco έρχονται μετά από μία εβδομάδα αρνητικών οικονομικών ειδήσεων για την Ιταλία.
Την Πέμπτη (31/1) η Ιταλία επισήμως εισήλθε σε ύφεση για πρώτη φορά από το 2013 εν μέσω κάμψης της βιομηχανικής παραγωγής.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte δήλωσε ότι η κυβέρνησή του αναμένει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της να πυροδοτήσουν μία ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του 2019.
Ωστόσο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι αναμένουν ανάπτυξη φέτος αρκετά κάτω από τον κυβερνητικό στόχο του 1%.
Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης, με τον κίνδυνο νέων εντάσεων αναφορικά με το ενδεχόμενο αίτημα των Βρυξελλών για πρόσθετες προσαρμογές του προϋπολογισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης