Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι ΗΠΑ παρότρυναν τη Γερμανία να προκαλέσει το ρωσικό ναυτικό

tags :
Οι ΗΠΑ παρότρυναν τη Γερμανία να προκαλέσει το ρωσικό ναυτικό
Οι ΗΠΑ παρότρυναν τη Γερμανία να προκαλέσει το ρωσικό ναυτικό
Το Bloomberg έριξε μια «βόμβα», επικαλούμενο τρεις πηγές υψηλού επιπέδου εξοικειωμένες με τις συνομιλίες των ΗΠΑ και της Γερμανίας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου τον περασμένο μήνα, που αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Mike Pence προσπάθησε να πείσει τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel να προκαλέσει άμεσα τη Ρωσία στέλνοντας γερμανικά πλοία μέσω των στενών του Kerch, όπου η Ρωσία  κατέλαβε τα ουκρανικά πλοία και τα μέλη του πληρώματός τους στις 25 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Merkel απέρριψε τις προτάσεις που περιγράφει το Bloomberg ως «ναυτικό ελιγμό στο κατώφλι της Ρωσίας που αποσκοπούσε στην πρόκληση του Προέδρου Vladimir Putin».
Η Merkel αρνήθηκε την παρότρυνση του Pence, αναφέροντας τις επιφυλάξεις που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko, ο οποίος θεωρούσε μια τέτοια ενέργεια «ανεπαρκή» για να εξασφαλίσει ότι η Ρωσία ανοίγει μόνιμα τα στενά του Kerch σύμφωνα με τις πηγές.
Σύμφωνα με πηγές, το σχέδιο της Pence σχεδιάστηκε «για να αποδείξει στον Putin ότι οι δυτικές δυνάμεις δεν θα παραδώσουν την πρόσβασή τους στα ύδατα αυτά».
Είναι ενδιαφέρον ότι η στάση της Merkel δεν βασιζόταν σε καμιά αρχή της επιθυμίας να προωθηθεί η ειρήνη ή να αποφευχθούν περιττές προκλήσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν περιφερειακό πόλεμο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας και των δυτικών συμμάχων, αλλά από την ανησυχία ουσιαστικά «δεν ήταν αρκετό».
Σύμφωνα με το Bloomberg η Merkel δήλωσε ότι ήταν πρόθυμη, σε συντονισμό με τους Γάλλους, να στείλει μια συνοδεία μέσω της πλωτής οδού ως εφάπαξ ελιγμό, αλλά ο Poroshenko δήλωσε ότι αυτό δεν ήταν αρκετό για να λύσει το πρόβλημά.
Η Γαλλία αρνήθηκε επίσης να συμμετάσχει, κρίνοντας την ιδέα ως περιττή πρόκληση, σύμφωνα με ανώτατο γάλλο αξιωματούχο.
Μετά το αμφισβητούμενο δημοψήφισμα για το καθεστώς της Κριμαίας το 2014, που οδήγησε στη χερσόνησο που εμπίπτει στη ρωσική κυριαρχία, η Ρωσία κατηγορήθηκε ότι αποκλείει την πρόσβαση της Ουκρανίας στα λιμάνια της στη Θάλασσα του Αζοφού στα βόρεια του στενού Kerch.
 


Όταν η ουκρανική ναυτική είσοδος μέσω της αμφισβητούμενης πλωτής οδού έφτασε στο κεφάλι τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ο ρωσικός ναυτικός πυροβόλησε σε τρία ουκρανικά πλοία που επιχειρούσαν να διασχίσουν το πέρασμα πριν καταλάβουν τα πλοία και 24 Ναυτικούς ναυτικούς, τους οποίους η Μόσχα αρνήθηκε να απελευθερώσει, οι προσπάθειες του Γάλλου Εμμανουήλ Μακρόν και άλλων δυτικών ηγετών να παρεμβαίνουν στη στάση.
Περαιτέρω, όπως σημειώνει το Bloomberg, η Ρωσία ολοκλήρωσε μια οδική γέφυρα πέρα από το στενό του Kerch, προκειμένου να εδραιώσει τις συνδέσεις της Κριμαίας με την ηπειρωτική χώρα και αναμένεται να προσθέσει σιδηροδρομική σύνδεση.
Εν τω μεταξύ, το Κίεβο προσπάθησε να συγκεντρώσει διεθνείς συμμάχους για να προωθήσει μια εκστρατεία πίεσης που θα ανάγκαζε τη Ρωσία να ανοίξει το στενό του Kerch σε ουκρανικά και άλλα συμμαχικά σκάφη.
Αλλά όχι μόνο αυτή η τελευταία αποκάλυψη της Γερμανικής και της Ευρωπαϊκής απροθυμίας να ξεκινήσει μια μάχη με τη Μόσχα πάνω από το στενό αποκαλύπτουν ότι η Ουκρανία έχει ένα αδύναμο χέρι, μια συνθήκη του 2003 μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θεωρείται η Αζοφική Θάλασσα είναι ένα «εσωτερικό» σώμα νερού, για την οποία κάθε εξωτερικό στρατιωτικό σκάφος πρέπει να έχει τη συγκατάθεση τόσο της Μόσχας όσο και του Κιέβου για να περάσει.
Η Ουκρανία δήλωσε πρόσφατα ότι η ρωσική κατάσχεση ουκρανικών σκαφών και πληρώματος παραβίασε τους όρους της Συνθήκης, στους οποίους η Μόσχα είπε ότι τα ουκρανικά πλοία ήταν επιθετικοί κατά των ρωσικών πλοίων κατά πρώτο λόγο.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, τόσο τα βρετανικά όσο και τα αμερικανικά στρατιωτικά πλοία εισήλθαν στη Μαύρη Θάλασσα στα νότια του στενού Kerch, αλλά κανένας άλλος δεν προχώρησε βορειότερα από το περιστατικό των στενών του Kerch, το οποίο είχε τη δυνατότητα να φέρει τη Ρωσία και την Ουκρανία άμεση σύγκρουση, με τους δυτικούς συμμάχους να υποστηρίζουν το Κίεβο.
«Ειλικρινά, δεν είμαστε ευπρόσδεκτοί στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο στρατηγός Curtis Scaparrotti της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των Η.Π.Α. και ο ανώτατος ευρωπαίος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Επιτροπή Ένοπλων Δυνάμεων της Γερουσίας ενώ αναφέρθηκε στη Ρωσία αυτή την εβδομάδα.
Ο Scaparrotti ζήτησε επίσης περισσότερη αποτρεπτική δύναμη πυρός, αναφέροντας συγκεκριμένα τη "ρωσική απειλή" ως κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν απροετοίμαστοι για: «Δεν είμαι άνετος ακόμα με την αποτρεπτική στάση που έχουμε στην Ευρώπη», είπε.
«Ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν παγκόσμια στρατιωτική υπεροχή έναντι της Ρωσίας, η εξέλιξη των ρωσικών δυνατοτήτων απειλεί να διαβρώσει το ανταγωνιστικό μας στρατιωτικό πλεονέκτημα», εξήγησε.
Έτσι, ούτε ο Αμερικανός ούτε οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του, όπως η Γερμανία ή η Γαλλία, είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν μια μεγάλη αντιπαράθεση με τη Μόσχα στο δικό της κατώφλι, όπως φαίνεται και από τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης