Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στις συμπληγάδες του Eurogroup η κυβέρνηση και για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια ως τις 5 Απριλίου

tags :
Στις συμπληγάδες του Eurogroup η κυβέρνηση και για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια ως τις 5 Απριλίου
Χάθηκε η ευκαιρία για έκτακτο EWG και δόση με αστερίσκο συμμόρφωσης
Συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για τον όγκο και το είδος των κόκκινων δανείων (στεγαστικά, επιχειρηματικά) που θα μπουν κάτω από την «ομπρέλα» προστασίας του νέου νόμου Κατσέλη θα αναζητήσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να περάσει τις συμπληγάδες του Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας.
Ο υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει στις Βρυξέλλες χωρίς συμφωνία για το τελικό σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που ήταν το «κλειδί» για την εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα.
Η τροπολογία με τις διατάξεις για το νέο νόμο θα κατατεθεί μετά την σύνοδο της ευρωζώνης καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να περιμένει την τελική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να βρει «συμμάχους» στο Eurogroug που θα υποστηρίξουν την ελληνική πρόταση: για επέκταση της προστασίας όχι μόνο στα στεγαστικά αλλά και στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία υποθηκεύτηκε το σπίτι του επιχειρηματία/επαγγελματία.
Κυβερνητική πηγή που έχει επιφορτισθεί με την κατάρτιση του νέου πλαισίου για την α’ κατοικία αναγνωρίζει την δυσκολία που θα υπάρξει στο Eurogroup γι’ αυτό ακριβώς το θέμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για οποιαδήποτε «ανατροπή». Οι ίδιες οι τράπεζες, συντάσσονται πάντως με τη «γραμμή» της κυβέρνησης για διεύρυνση της περιμέτρου προστασίας και στα επιχειρηματικά δάνεια, εκτιμώντας ότι δεν ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ( ΕΚΤ) έχει επιφυλάξεις για το εάν πρέπει να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο προστασίας τα δάνεια των μικρομεσαίων, που έχουν προσημείωση κύριας κατοικίας, μολονότι αξιωματούχου του Μαξίμου διαρρέουν «ότι υπάρχει συμφωνία με τους ξένους για αυτό το θέμα».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή σε αυτή την φάση η ΕΚΤ σταθμίζει τα στοιχεία που έλαβε από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) που τεκμηριώνουν ότι το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας δεν θα έχει επιπτώσεις στην κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Όλα συνηγορούν ότι το κλίμα στη συνεδρίαση της Δευτέρας, 11 Μαρτίου, θα είναι βαρύ για την ελληνική πλευρά καθώς θα βρεθεί απολογούμενη απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους για τις καθυστερήσεις στις μεταμνημονιακές της δεσμεύσεις.
Η Ελλάδα και η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει την δόση του 1 δισ. ευρώ εφόσον προσέρχονταν με το νέο νόμο Κατσέλη στη συνεδρίαση ενώ προηγουμένως θα είχε συγκληθεί έκτακτο EuroWorking Group  (EWG) προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη λήψη της θετικής αυτής απόφασης από το Eurogroup.
Η απόφαση για την δόση με αστερίσκο συμμόρφωσης παραπέμπεται για τη σύνοδο της 5ης Απριλίου, η θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι ή να συγκληθεί κάποια έκτακτη σύνοδος  νωρίτερα, εάν το EWG λάβει σχετική εντολή.

Handelsblatt: Στις 5/4 οι αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα - Εκτός ατζέντας το θέμα στις 11/3

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα εγκρίνουν τη Δευτέρα (11/3) την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ προς την Ελλάδα από τα ομόλογα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Handelsblatt.  
Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz επιδιώκει την αναβολή όχι μόνο της απόφασης αλλά και της σχετικής συζήτησης ενώ επικαλείται εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου, βάσει του οποίου η απόφαση μετατίθεται για τον Απρίλιο.
«Το Eurogroup θα πρέπει να αναβάλει την απόφασή του για την επόμενη συνεδρίαση στις 5 Απριλίου», αναφέρει το έγγραφο, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει πίεση χρόνου».
Στο τέλος του προγράμματος βοήθειας του περασμένου καλοκαιριού, οι χώρες του ευρώ δεσμεύθηκαν να χορηγήσουν δισεκατομμύρια για την ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση της Αθήνας θα υλοποιήσει συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.
Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει κατά την άποψη των δανειστών.
Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως πέντε από τις 16 συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη.
Αυτές ως επί το πλείστον περιλαμβάνουν προγράμματα ιδιωτικοποίησης ενώ επιπλέον οι Βρυξέλλες επικρίνουν την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων.
Υπάρχουν επίσης ενστάσεις για την προστασία της Ά κατοικίας.
Το έργο επικρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ),καθώς εκτιμά ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν πολλά επισφαλή δάνεια.
Η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται τις ανησυχίες της ΕΚΤ, γράφει η Handelsblatt.
Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας δεν πρέπει να επιβαρυνθεί με τη χρηματοδότηση ενός μέτρου κοινωνικής πολιτικής, αναφέρεται από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.  
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να λάβει υπόψη τις ανησυχίες της ΕΚΤ και μόνο τότε το Eurogroup θα μπορούσε να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης, αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Εφόσον οι επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ δεν καθησυχαστούν, δεν θα πρέπει να υπάρξει «πολιτική συμφωνία για τα μέτρα που αφορούν στο ελληνικό χρέος», ξεκαθαρίζεται στο έγγραφο το γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.
Στο Βερολίνο, εξάλλου, εκτιμούν πως η Αθήνα δεν έχει άμεση ανάγκη του ποσού αυτού, καθώς διαθέτει αποθέματα ρευστότητας ύψους σχεδόν 27 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης