Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IfG: Το ΥΠΕΣ της Βρετανίας δεν είναι έτοιμο ούτε ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της μετανάστευσης μετά το Brexit

tags :
IfG: Το ΥΠΕΣ της Βρετανίας δεν είναι έτοιμο ούτε ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της μετανάστευσης μετά το Brexit
IfG: Το ΥΠΕΣ της Βρετανίας δεν είναι έτοιμο ούτε ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της μετανάστευσης μετά το Brexit
Η μεταναστευτική πολιτική της Βρετανίας δεν θα πρέπει να διευθύνεται από το υπουργείο Εσωτερικών μετά το Brexit, καθώς δεν είναι έτοιμο ούτε ικανό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θα προκύψουν, εκτιμά σε έκθεσή του το Institute for Government (IfG), η δεξαμενή σκέψης που προσφέρει έρευνες και αναλύσεις για την βελτίωση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.
Λίγες μέρες πριν από την καθορισμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έχει δρομολογήσει την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος για την καταγραφή των πάνω από 3,5 εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών, από τις 30 Μαρτίου, το Ινστιτούτο διαπιστώνει μέσα από την έκθεσή του συστημικά λάθη στο υπουργείο και συστήνει «επείγουσα» ολοκληρωτική επανεξέταση των χειρισμών για την μετανάστευση.
Ερευνητές που συμμετείχαν στην κατάρτιση της έκθεσης κάνουν λόγο για «μη ρεαλιστικούς» μεταναστευτικούς στόχους και υποστηρίζουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης πάνω στο θέμα φαίνεται να πέφτει από την μία κρίση στην άλλη. Ακόμη, αμφισβητεί την αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών να ολοκληρώσει τις μεταναστευτικές μεταρρυθμίσεις μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, προτείνοντας τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου ή δημόσιου οργάνου.
Προειδοποιεί ότι, εάν δεν υπάρξει ριζική μεταρρύθμιση στο υπουργείο Εσωτερικών, η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη τα επόμενα χρόνια με μία κρίση που θα είναι μεγαλύτερη από αυτή της γενιάς του Windrush (όσοι έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις χώρες της Καραϊβικής μεταξύ 1948-1971, οι οποίοι παρότι ζουν και εργάζονται επί δεκαετίες στη χώρα τους έχει ανακοινωθεί ότι ζουν παράνομα εξαιτίας της έλλειψης πιστοποιητικών εγγράφων, με τον κίνδυνο της απέλασης) με το σύστημα αιτήσεων για το δικαίωμα παραμονής των ευρωπαίων στη Βρετανία, να αφορά πάνω από 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους.
«Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, το υπουργείο Εσωτερικών δεν είναι έτοιμο ούτε ικανό να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του Brexit γύρω από την μετανάστευση» αναφέρεται στην έκθεση και επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων εάν χρειάζεται ξεχωριστό υπουργείο μετανάστευσης ή άλλο δημόσιο όργανο που θα διαχειριστεί συγκεκριμένα στοιχεία του συστήματος». Προτείνει, εξάλλου, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης αναθεώρησης του κρατικού μηχανισμού μετά το Brexit, να εκτιμηθεί εάν το υπουργείο Εσωτερικών εξακολουθεί να είναι το κατάλληλο για να χειριστεί την μεταναστευτική πολιτική και τις ανάγκες που θα προκύψουν στην αγορά εργασίας.
Σε ότι αφορά τον στόχο της κυβέρνησης να μειώσει τη μετανάστευση, η έκθεση εκτιμά ότι λείπει μία λεπτομερής πολιτική, και ότι οι αριθμητικοί στόχοι που έχουν τεθεί δεν λογίζονται ως στρατηγική.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης