Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Το Brexit απειλεί να καθαιρέσει το Λονδίνο από οικονομικό κέντρο της Ευρώπης

Reuters: Το Brexit απειλεί να καθαιρέσει το Λονδίνο από οικονομικό κέντρο της Ευρώπης
Η Φραγκφούρτη υπολογίζει ότι μόνο εκείνη θα δει ενεργητικό 750 με 800 δισ. ευρώ να εισέρχεται σε εκείνη από το Λονδίνο
Μπορεί τo Λονδίνο να διατηρεί ακόμη τη δύναμή του και με διαφορά, ως το οικονομικό κέντρο της Ευρώπης κι ένα από τα τρία κορυφαία στον κόσμο ωστόσο, το Brexit φαίνεται ότι αποτελεί ήδη μεγάλο πλήγμα.
Η Ένωση Χρηματοοικονομικών Αγορών στην Ευρώπη (AFME) υπολόγιζε σε έκθεση της το 2017, ότι από τότε έως και σήμερα αργά αλλά σταθερά το Λονδίνο χάνει έδαφος έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών πρωτευουσών των 27 χωρών μελών με βασικότερες φυσικά αντιπάλους το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη.
Η Ένωση Χρηματοοικονομικών Αγορών στην Ευρώπη (AFME) υπολόγιζε ακόμη, ότι οι τράπεζες είχαν παράγωγα, μετοχές και ομόλογα αξίας 1,1 τρισ. ευρώ στα βιβλία τους στο Λονδίνο εκ μέρους πελατών στις 27 χώρες, που θα παραμείνουν στην Ε.Ε. Η συνολική αξία του ενεργητικού του χρηματοοικονομικού τομέα είναι 8 τρισ.
Η εταιρεία EY εκτιμάται ότι ενεργητικό 800 δισ. στερλινών (περίπου 925 δισ. ευρώ) θα φύγει από το City προς άλλες πόλεις της Ένωσης.
Πάντως η Φραγκφούρτη υπολογίζει ότι μόνο εκείνη θα δει ενεργητικό 750 με 800 δισ. ευρώ να εισέρχεται σε εκείνη από το Λονδίνο.
Μεγάλο μέρος των κεφαλαίων αυτών αναμένεται να χαθούν μόνιμα, καθώς η ΕΚΤ, η εποπτική αρχή του κλάδου στην Ε.Ε., έχει θέσει την εγκατάσταση δραστηριοτήτων σε ευρώ στο έδαφος της κοινότητας ως προϋπόθεση για την παροχή νέων αδειών, ανέφεραν τραπεζίτες στο Reuters.
Αξιωματούχοι χρηματιστηριακών πλατφόρμων σχολίαζαν από την πλευρά τους ότι δεν θέλουν να διασπάσουν τις συναλλαγές χρεογράφων σε ευρώ ανάμεσα στην Ε.Ε. και το Λονδίνο.
Γιατί αυτό θα δημιουργούσε δύο λιγότερο αποτελεσματικές δεξαμενές ρευστότητας.
Αυτό σημαίνει πως εάν δεν υπάρξει μία συμφωνία, που να διασφαλίζει μία σταθερότητα και δυνατότητα συνεργασίας με την κοινότητα μπορεί να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν και αυτοί την βρετανική πρωτεύουσα.
Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας και η ESMA της E.E. κατέληξαν πρόσφατα σε μία συμφωνία, η οποία συνιστά ακόμη ένα βήμα προς τη δημιουργίας ενός διχτυού ασφαλείας στην μετά- Brexit εποχή για την αγορά παραγώγων, η αξία της οποίας ανέρχεται στα 400 τρισ. δολάρια.
Πρόκειται για μία «ανακωχή», η οποία αποτρέπει τις απότομες αναταράξεις στην αγορά, σε περίπτωση που η Βρετανία εξέλθει από την κοινότητα χωρίς συμφωνία. Δεν θα πρέπει βέβαια η ανακωχή να συγχέεται με μόνιμη «συνθήκη ειρήνης», αλλά είναι είναι μία σημαντική εξέλιξη.
Σε κάθε περίπτωση αποφεύγεται η δρακόντεια λύση του να κοπούν εν μία νυκτί οι δεσμοί της Ευρωζώνης με το City του Λονδίνου, όπου σήμερα επεξεργάζονται τα περισσότερα swaps επιτοκίων σε ευρώ. Η ESΜΑ συμφώνησε να συνεχίσει να αναγνωρίζει τους βρετανικούς οίκους εκκαθάρισης και να συνεργάζεται με την Τράπεζα της Αγγλίας για να διατηρήσει την διασυνοριακή πρόσβαση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης