Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Η Αθήνα μπλοκάρει τα πολυώροφα κτήρια που κρύβουν την Ακρόπολη

Guardian: Η Αθήνα μπλοκάρει τα πολυώροφα κτήρια που κρύβουν την Ακρόπολη
Η αριστερή κυβέρνηση ανέστειλε προσωρινά τις νέες οικοδομικές άδειες που χορηγήθηκαν στην προστατευόμενη αρχαιολογική ζώνη γύρω από την Ακρόπολη
Τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της Αθήνας που αντισταθήκαν στην ανέγερση πολυώροφων ξενοδοχείων στις παρυφές της Ακρόπολης περιγράφει ο βρετανικός Guardian υπογραμμίζοντας ότι στην Ελλάδα «δεν είναι όλα προς πώληση - κινητοποιούνται οι Έλληνες καθώς νέα ξενοδοχεία κρύβουν τη θέα της Ακρόπολης».
Ο Guardian σε ρεπορτάζ του από την Αθήνα καταγράφει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής γύρω από τοΚουκάκι και την Ακρόπολη, που αναφέρουν ότι το κτίριο -που τον Φεβρουάριο έφτασε στα 31,5 μέτρα- έγινε το υψηλότερο στην περιοχή, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζει τη θέα προς την Ακρόπολη.
«Ξαφνικά, βρέθηκε ψηλότερα ακόμη και από το νέο μουσείο της Ακρόπολης», δήλωσαν στην εφημερίδα κάτοικοι που διαμένουν στην περιοχή. «Υποτίθεται ότι πρόκειται για μια προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή.
Οι ελληνικοί νόμοι περί ζωνών φέρουν μερίδιο της ευθύνης, αλλά μια κατασκευή τόσο γιγαντιαίων διαστάσεων δεν εγκρίθηκε ποτέ από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Η εφημερίδα αναφέρεται και στις φήμες που θέλουν να βρίσκονται επί τάπητος τα σχέδια κατασκευής ενός τείχους από πολυώροφα ξενοδοχεία γύρω από τον βράχο της Ακρόπολης τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τον Guardian, η κ. Φρεζάδου, αρχιτέκτονας και πολεοδόμος με ειδίκευση στον αστικό σχεδιασμό, ηγείται μιας εκστρατείας για να παρεμποδιστεί η ανεξέλεγκτη οικοδομική δραστηριότητα.
Όπως επισημαίνεται, έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 25.000 υπογραφές για αυτόν τον σκοπό στη διαδικτυακή πλατφόρμα Avaaz.
Σύμφωνα με τον Ανδρέα Παπαπετρόπουλο, τον δικηγόρο που εκπροσωπεί τους κατοίκους που αντιτίθενται στην κατασκευή τόσο ψηλών κτιρίων στην περιοχή, η λύση στο πρόβλημα βρίσκεται κάπου στη μέση:
"Δεν είμαστε παράλογοι, αναγνωρίζουμε ότι η Αθήνα έχει ανάγκη από καλά ξενοδοχεία, αλλά όχι εις βάρος του σημαντικότερου μνημείου μας. Η εκστρατεία που διεξάγουμε δεν ζητά την κατεδάφιση του κτιρίου στην οδό Φαλήρου, αλλά σίγουρα τη μείωση του ύψους του".
Όπως παραθέτει ο Guardian, η Αθήνα πλέον απέχει πολύ από την εποχή που είχε αποκτήσει τη φήμη μιας πόλης επεισοδίων και διαδηλώσεων λόγω της οικονομικής κρίσης. Πλέον η πόλη βρίσκεται σε μια διαδικασία τουριστικής ανάπτυξης άνευ προηγουμένου.

Περισσότεροι από 5 εκ. φέτος οι τουρίστες στην Αθήνα 

Η περιοχή του Μακρυγιάννη, καθώς και το Κουκάκι, είναι εξαιρετικά δημοφιλείς περιοχές για τους όλο και περισσότερους τουρίστες Airbnb που συρρέουν σε μια πόλη η οποία αναμένεται να φιλοξενήσει φέτος πάνω από 5 εκατομμύρια επισκέπτες – σχεδόν το 50% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.
Όμως, αυτός ο χείμαρρος τουριστών που έρχεται έχει κόστος. "Όλο και πιο συχνά, διεθνείς επενδυτές επωφελούνται από τους αμφιλεγόμενους κατασκευαστικούς κανονισμούς που ψηφίστηκαν εν μέσω της κρίσης και επιτρέπουν μεγαλύτερα και ψηλότερα κτίρια εάν πληρούν τα 'πράσινα' πρότυπα", αναφέρει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με τον Guardian, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις η Αθήνα είχε καταφέρει να αποφύγει τα πολυώροφα κτίρια, υπό τον φόβο ότι αυτά θα μπλόκαραν το κυριότερο αξιοθέατο της πόλης - την Ακρόπολη.
Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν η δημιουργία μόνο ενός υψηλού κτιρίου 28 ορόφων, του Πύργου των Αθηνών, που οικοδομήθηκε την εποχή της δικτατορίας.
Τώρα, μετά από πιέσεις η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή των νέων οικοδομικών αδειών που χορηγήθηκαν στην προστατευόμενη αρχαιολογική ζώνη γύρω από την Ακρόπολη.
Δεσμεύτηκε, δε, για τη δημιουργία μιας επιτροπής που θα επανεξετάσει τους νόμους περί ζωνών στην περιοχή, αναφέροντας πως οι άδειες για κτίρια ψηλότερα από 17,5 μέτρα θα απαγορευτούν για το επόμενο έτος.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης