Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεξικό: Η οικονομική επιβράδυνση απειλεί την υψηλή δημοφιλία του νέου προέδρου, Lopez Obrador

Μεξικό: Η οικονομική επιβράδυνση απειλεί την υψηλή δημοφιλία του νέου προέδρου, Lopez Obrador
Τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι το 2019 οι οικονομικές προοπτικές για το Μεξικό επιδεινώνονται ραγδαία
Ο νέος πρόεδρος του Μεξικού, Andrés Manuel López Obrador συμπλήρωσε την Κυριακή (10/3) τις πρώτες 100 ημέρες του στην εξουσία και παρά την υψηλή δημοφιλία που απολαμβάνει η οικονομική πραγματικότητα κάθε άλλο παρά ως ρόδινη προδιαγράφεται και απειλεί την κυριαρχία του.  
Τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι το 2019 οι οικονομικές προοπτικές επιδεινώνονται ραγδαία, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του προέδρου για υψηλότερη ανάπτυξη.
Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση σε πενταετές χαμηλό το Δεκέμβριο.
Οι πωλήσεις αυτοκινήτων - ένα βασικό βαρόμετρο σε μια χώρα όπου οι καταναλωτικές δαπάνες οδήγησαν στην ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια - ήταν σχεδόν 7% χαμηλότερες το Φεβρουάριο από ό, τι τον Ιανουάριο 2019, όπως παρατηρούν οι Financial Times.
Επίσης οι  άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 1,5% το 2018, ενώ η πτώση των μετοχών αυξήθηκε κατά 72% στα 9,6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Μετά την απόφαση του προέδρου να καταργήσει ένα μερικώς κατασκευασμένο αεροδρόμιο των 13 δισ. δολαρίων, οι εταιρείες παραμένουν επιφυλακτικές και «η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη αρκετή εμπιστοσύνη για επενδύσεις».
Εξάλλου ο φόβος μίας επικείμενης ύφεσης στις γειτονικές ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο του Μεξικού, συμπληρώνουν μια ζοφερή εικόνα.
Ο 65χρονος López Obrador, του οποίου η δημοτικότητα αγγίζει το 80%, κατηγορεί για τα δεινά του Μεξικού την ανεξέλεγκτη διαφθορά και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε ο προκάτοχός του.
Ως προγράμματα προτεραιότητας, έχει θέσει τον διπλασιασμό των χαμηλών μισθών και τη μείωση των φόρων, την αύξηση των συντάξεων και των επιδομάτων για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Έχει επίσης στο πρόγραμμά του φιλόδοξα έργα υποδομής, μεταξύ των οποίων δύο σιδηροδρομικές γραμμές στο νότιο Μεξικό και ένα αμφισβητούμενο διυλιστήριο.
Ωστόσο, έχοντας υποσχεθεί επίσης ένα 1% πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού φέτος, αντιμετωπίζει τώρα δύσκολες επιλογές καθώς η επιβράδυνση πλήττει τα δημόσια έσοδα και τη διεθνή εμπιστοσύνη.
Έτσι οι οίκοι αξιολόγησης αυξάνουν τον κίνδυνο υποβάθμισης του Μεξικού, που θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης, λόγω της ανόδου του δημόσιου χρέους της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης