Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Δε βιαζόμαστε να αλλάξουμε τη νομισματική πολιτική - Παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις

Powell (Fed): Δε βιαζόμαστε να αλλάξουμε τη νομισματική πολιτική - Παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις
Ο επικεφαλής της Federal Reserve χαρακτήρισε ως «κατάλληλα» τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων
Στο γεγονός ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν «αισθάνεται καμία βιασύνη» ώστε να αλλάξει ξανά τα επίπεδα των επιτοκίων, αναφέρθηκε ο επικεφαλής της Τράπεζας, Jerome Powell, καθώς παρακολουθεί τις επιδράσεις που θα μπορούσε να έχει η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στο δίκτυο CBS, ο επικεφαλής της Federal Reserve χαρακτήρισε ως «κατάλληλα» τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων, προσθέτοντας ότι είναι «σχεδόν ουδέτερα», γεγονός που σημαίνει πως ούτε διεγείρουν ούτε περιορίζουν την οικονομία.
«Μία οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και την Ευρώπη και άλλα παγκόσμια ζητήματα αποτελούν σήμερα τους μεγαλύτερους κινδύνους για μία κατά τα άλλα υγιή προοπτική των ΗΠΑ», ανέφερε ο Jerome Powell, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ακόμα και αν συμβούν αυτά, δεν είναι πιθανό να υπάρξουν «πολύ αρνητικά αποτελέσματα».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσε μεγάλη ζημιά στις ζωές πολλών ανθρώπων», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «το σύστημά μας είναι πολύ πιο ανθεκτικό και πιο ισχυρό απ' ότι ήταν πριν από την κρίση».
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της τράπεζας θα εξετάσουν την εγχώρια ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τους μισθούς και τον πληθωρισμό, καθώς εξετάζουν τα επόμενα βήματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «θα τα βάλουμε όλα μαζί και θα αποφασίσουμε πότε είναι κατάλληλο να αλλάξουμε την πολιτική μας».
Αναφορικά με τα πρόσφατα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Donald Trump, ο οποίος είχε παοκαλέσει την τράπεζα «τρελή» επειδή είχε αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές το 2018, ο κ. Powell τόνισε ότι «δε νομίζω ότι είναι πρέπον για μένα να σχολιάσω τον πρόεδρο».
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνησε ότι δεν πιστεύει ότι ο Donald Trump έχει μπορεί να τον απολύσει, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η νόμος είναι σαφής ότι έχει μία τετραετή θητεία και προτίθεμαι να την υπηρετήσω πλήρως».
«Η Fed δεν πρόκεται ποτέ να λάβει υπόψιν πολιτικούς παράγοντες στην απόφασή της για τα επιτόκια», καταλήγει ο επικεφαλής της Federal Reserve.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης