Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Business Insider: Τα 2 σημάδια στις αγορές ομολόγων που προμηνύουν ύφεση

Business Insider: Τα 2 σημάδια στις αγορές ομολόγων που προμηνύουν ύφεση
Το ενδεχόμενο ανατροπής της καμπύλης απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων αλλά και η υποχώρηση των αποδόσεων στην ευρωπαϊκή αγορά είναι κακοί οιωνοί για την παγκόσμια οικονομία
Στα επίπεδα που είχαν σημειωθεί την περίοδο της κρίσης πλησιάζουν δύο βασικές τάσεις στην αγορά ομολόγων, προμηνύοντας ύφεση.
Ειδικότερα, το spread των 2ετών και των 10ετών αμερικανικών ομολόγων, γνωσή και ως καμπύλη απόδοσης, έχει περιοριστεί σε μόλις 17 μονάσεις βάσης, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο μετά τον Ιούνιου του 2007.
Περαιτέρω υποχωρήσεις θα μπορούσε να οδηγήσουν σε αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης, με το 2ετές να διαπραγματεύεται υψηλότερα σε σχέση με το 10ετές.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Business Insider, η αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης προϋπάρχει κάθε ύφεσης κατα τα τελευταία 60 χρόνια.
Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των 10ετών ευρωπαϊκών ομολόγων πλησιάζουν σε αρνητικό έδαφος, κάτι που υποδηλώνει ότι οι επενδυτές είναι τόσο απελπισμένοι για ασφαλείς επενδύσεις που προτιμούν να θυσιάσουν οποιαδήποτε απόδοση.
Ο όγκος των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης με αρνητικές αποδόσεις έφτασε στο χαμηλό 9 μηνών τον Ιανουάριο (3 τρισ. ευρώ) ή κοντά στο 40% της συνολικής αξία όλων των ευρωπαϊκών ομολόγων.
Οι αποδόσεις των γερμανικών και γαλλικών 10ετών ομολόγων έχουν βυθιστεί κάτω από το 0,07% και 0,5% αντίστοιχα, τα χαμηλότερα επίπεδα σε περισσότερο από δύο χρόνια.
Οι αποδόσεις της Δανίας και της Ισπανίας έχουν επίσης συρρικνωθεί στο 0,2% και 1,2% αντίστοιχα, επίσης σε χαμηλό 2 ετών.
Οι αποδόσεις των ιταλικών 2ετών και 10ετών ομολόγων έχουν μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του περασμένου έτους.
Επίσης, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας αποφέρουν μόλις 1,35%, φτάνοντας σε χαμηλό 20 ετών.
Σύμφωνα με το Business Insider, η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρώπη και το ενδεχόμενο μιας ανατροπής στην καμπύλη απόδοσης των ΗΠΑ μπορεί να είναι κακοί οιωνοί για την παγκόσμια οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης