Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Βαρβαρέσος – Οι τράπεζες κρίνουν το μέλλον της αφού η αύξηση θεωρείται καλυμμένη

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι η Βαρβαρέσος – Οι τράπεζες κρίνουν το μέλλον της αφού η αύξηση θεωρείται καλυμμένη
Ήδη έχουν προκαταβάλει τα χρήματα οι βασικοί μέτοχοι – Που βρίσκονται οι συζητήσεις με τις τράπεζες και οι στόχοι της εταιρείας
Σε αύξηση κεφαλαίου διπλάσια της αποτίμησης προχωρά άμεσα η Βαρβαρέσος με στόχο να αντλήσει 1,47 εκατ. ευρώ, με τους βασικούς μετόχους ήδη να έχουν καταθέσει το μερίδιο που τους αναλογεί και να δηλώνουν ότι επιθυμούν να αποκτήσουν τυχόν αδιάθετα.
Ο κίνδυνος dilution είναι μεγάλος αφού η αναλογία είναι 3 νέες για 1 παλιά, αλλά τα χρήματα είναι απαραίτητα αφού η εισηγμένη έχει μεγάλες υποχρεώσεις για τα δεδομένα της που δημιουργούν σκέψεις ότι ίσως η αύξηση να είναι μικρή και δε βελτιώνει την εικόνα του ισολογισμού.
Το Μετοχικό Κεφάλαιο 1.474.509,60 ευρώ με καταβολή μετρητών, με την έκδοση και διάθεση 4.915.032 νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ η κάθε μία και τιμή διάθεσης 0,30 ευρώ ανά μετοχή, υπέρ των παλαιών μετόχων με αναλογία 3 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά μετοχή.
Σημειώνεται πως ο Κωνσταντίνος Βαρβαρέσος κατέχει το 41,33% και η Αναστασία Βαρβαρέσου 40,24%.
Οι βασικοί μέτοχοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αποκτήσουν αδιάθετες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου.
Σε ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς να μειωθεί από το 18,43%που είναι πριν την αύξηση στο 5,35%.
Στο πρώτο εξάμηνο 2018 είχε πωλήσεις 8,4 εκατ. ευρώ από 10,7 εκατ. ευρώ και ζημιές μετά από φόρους 1,29 εκατ. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια ήταν μόλις στο 1,09 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 29,1 εκατ. ευρώ.
Η Εταιρία κατά την 30.09.2018 παρουσίαζε στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, ανεξόφλητα υπόλοιπα δανείων ύψους 6.784.535 ευρώ.
Για την εξεύρεση κεφαλαίων που θα καλύψουν τις ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης της Εταιρίας για τις τρέχουσες δραστηριότητές της τους επόμενους 12 μήνες, η Εταιρία βρίσκεται σε συζητήσεις/διαπραγματεύσεις με τις δανείστριες τράπεζες προκειμένου να πετύχει συμφωνία για την χρηματοοικονομική της αναδιάρθρωση και τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου.
Με τη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση των δανείων, η Εταιρία στοχεύει να επιτύχει αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού μέσω δύο κοινοπρακτικών δανείων ύψους 5,3 εκατ. ευρώ.
Στο ανωτέρω πλαίσιο υπάρχει στόχευση για περίοδο χάριτος 2 ετών για το σύνολο των τοκοχρεωλυτικών δόσεων με αποτέλεσμα η Εταιρία να εξοικονομήσει από τη συμφωνία αυτή τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ, τα οποία την παρούσα φάση είναι άμεσα απαιτητά από τις τράπεζες.
Στο πλαίσιο της ανωτέρω διαπραγμάτευσης της αναδιάρθρωσης των δανείων, η Εταιρία διαπραγματεύεται συμφωνία και για ανακυκλούμενες πιστώσεις και εξεύρεση νέων ανανεούμενων πιστωτικών γραμμών ύψους 3 εκατ. Ευρώ με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης.
Στο ίδιο πλαίσιο διαπραγμάτευσης εντάσσεται και το αίτημα της Εταιρίας για μακροπρόθεσμο δανεισμό ύψους 2,37 εκατ. Ευρώ που αφορά τη χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου.
Οι όροι και οι προϋποθέσεις που αφορούν χρόνο διάρκειας, επιτόκιο, περίοδο χάριτος και εγγυήσεις δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί.
Εταιρία εκτιμά ότι η χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση θα ολοκληρωθεί μετά την παρούσα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και εντός του πρώτου τετραμήνου του 2019.
Με την παρούσα Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 1.474.509,60 Ευρώ, στο πλαίσιο της οποίας έχουν ήδη προκαταβληθεί 1.125.000 Ευρώ από τους βασικούς μετόχους και εφόσον καλυφθεί πλήρως, ποσό 598.613,26 Ευρώ θα προορίζεται για κάλυψη των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης.
Η Εταιρία δεσμεύεται ότι το κεφάλαιο κίνησης δεν θα διατεθεί σε μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος, σύμφωνα με τη μελέτη που κατατέθηκε στις Τράπεζες σε συνεργασία με την PWC, η Εταιρία στοχεύει να επιτύχει άμεση βελτίωση στον κύκλο εργασιών της κατά 30% και αύξηση των πωλήσεών της στο εξωτερικό κατά 15% σε σχέση με τις εξαγωγές της προηγούμενης χρονιάς.
Οι επενδύσεις που πραγματοποιεί η Εταιρία με την αγορά νέων μηχανημάτων και μηχανολογικού εξοπλισμού, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξησης της παραγωγής και παραγωγικότητάς της. Στόχος της Εταιρίας είναι η αύξηση των πωλούμενων ποσοτήτων ειδικών νημάτων με υψηλό περιθώριο κέρδους και η διείσδυση σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας για την βιομηχανία, τον επαγγελματικό ρουχισμό και την ιατρική.
Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι θα επιφέρει αύξηση των εξαγωγών και βελτίωση του χρόνου είσπραξης των απαιτήσεων τουλάχιστον κατά 2 μήνες.
Η Εταιρία στο πλαίσιο του ανωτέρω Επενδυτικού Σχεδίου έχει ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 2,29 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων 826.000 Ευρώ από την παρούσα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (βασικοί μέτοχοι) και 1,46 εκατ. Ευρώ από ίδια κεφάλαια της Εταιρίας.
Με τη σύναψη του μακροπροθέσμου δανείου ύψους 2,37 εκατ. Ευρώ (στα πλαίσια του επενδυτικού προγράμματος), το ποσοστό που αναλογεί στο Επενδυτικό Σχέδιο θα εισρεύσει ως κεφάλαιο κίνησης στην Εταιρία.
Επιπλέον με την ολοκλήρωση του 50% του επενδυτικού προγράμματος, η Εταιρία θα αιτηθεί την εκταμίευση μέρους της κρατικής ενίσχυσης (ήτοι 747.716 Ευρώ) από τον Αναπτυξιακό Νόμο, η οποία θα διατεθεί για κεφάλαιο κίνησης Εφόσον ευοδωθούν όλα τα ανωτέρω η Διοίκηση εκτιμά ότι το κεφάλαιο κίνησης θα επαρκεί για τους επόμενους δώδεκα (12) μήνες για τη χρηματοδότηση των τρεχουσών δραστηριοτήτων της.
Στην περίπτωση που δεν ευδοκιμήσουν ή ευδοκιμήσουν μερικώς οι ανωτέρω ενέργειες για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοοικονομική κατάσταση, τα αποτελέσματα και τις προοπτικές της Εταιρίας. Εάν η αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων ματαιωθεί, η Εταιρία θα χρειαστεί να διαπραγματευτεί εκ νέου την αναδιάρθρωση των δανειακών υποχρεώσεων της με τους Δανειστές, με αβέβαιο το χρόνο, το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα μιας νέας τέτοιας διαπραγμάτευσης και σημαντική αβεβαιότητα ως προς τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας της Εταιρίας.
Εφόσον αυτή η διαπραγμάτευση δεν καταστεί δυνατή ή δεν τελεσφορήσει οι Δανειστές θα δικαιούνται να καταγγείλουν τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί και να απαιτήσουν την άμεση εξόφλησή τους με αποτέλεσμα να προκύπτει σημαντική αβεβαιότητα ως προς τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας της Εταιρίας, καθώς θα δύνανται να ληφθούν εις βάρος τους μέτρα, όπως αναγκαστική εκτέλεση δια της ρευστοποιήσεως περιουσιακών στοιχείων ή και έτερα μέτρα εντός του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου περί αφερεγγυότητας, όπως κήρυξη σε πτώχευση, υπαγωγή σε ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία ή ειδική διαχείριση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης