Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΔΝΤ: Σοβαρό πρόβλημα τα κόκκινα δάνεια για τις ελληνικές τράπεζες, επηρεάζουν το ΑΕΠ – Να υιοθετηθούν όλες οι λύσεις

ΔΝΤ: Σοβαρό πρόβλημα τα κόκκινα δάνεια για τις ελληνικές τράπεζες, επηρεάζουν το ΑΕΠ – Να υιοθετηθούν όλες οι λύσεις
Τα υψηλά NPEs περί τα 83 δισεκ. και η προσπάθεια μείωσης τους επιβραδύνουν την οικονομία - Ένας από τους λόγους που ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι «ελεγχόμενος» σχετίζεται και με την περιορισμένη χορήγηση νέων δανείων.
Τα κόκκινα δάνεια μαζί με το χρέος αποτελούν τα δύο σοβαρότερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αναφέρει το ΔΝΤ στην έκθεση – αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στις 12 Μαρτίου 2019.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ με βάση την έκθεση βιωσιμότητας θεωρεί ότι μετά το 2032 το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Ουσιαστικά στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας του Μαρτίου 2019 το ΔΝΤ θα επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του για το χρέος αν και θα τονίζει ότι έως το 2032 το χρέος είναι βιώσιμο και ταυτόχρονα θα εστιάζεται στο μείζον τραπεζικό πρόβλημα που επιδρά και στον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα στα δάνεια των ελληνικών τραπεζών.
Τα υψηλά NPEs περί τα 83 δισεκ. και η προσπάθεια μείωσης τους επιβραδύνουν την οικονομία, οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις και ένας από τους λόγους που ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι «ελεγχόμενος» σχετίζεται και με την περιορισμένη δραστηριότητα των τραπεζών στο σκέλος της χορήγησης νέων δανείων.
Ταυτόχρονα το ΔΝΤ όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο Ταμείο αναφέρει στην έκθεση – αξιολόγηση ότι θα πρέπει να εξεταστούν όλες οι προσφερόμενες λύσεις για τα NPEs ενώ θα εστιάζεται και στο ιταλικό μοντέλο που περιλαμβάνει τιτλοποίηση προβληματικών δανείων με παράλληλη παροχή εγγυήσεων από το κράτος.
Το ΔΝΤ αναφέρει ότι θα πρέπει οι ελληνικές τράπεζες γρήγορα να απαλλαγούν από το υπέρογκο ύψος των προβληματικών τους δανείων καθώς οι καθυστερήσεις επιδρούν στις επιδόσεις τα αποτελέσματα και στην εξυγίανση των ισολογισμών τους.
Το ΔΝΤ να σημειωθεί έχει παρακολουθήσει σθενά την πορεία μείωσης των NPEs στην Κύπρο και ουκ ολίγες φορές έχει επικρίνει τις καθυστερήσεις.
Για την Ελλάδα το Ταμείο θα υποστηρίζει ότι ήδη από το 2019 θα πρέπει να φανούν οι πρώτες σημαντικές παρεμβάσεις στην μείωση των προβληματικών δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης