Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Συστηματική ρύπανση από τα απόβλητα της Ελληνικός Χρυσός - Τι λέει το πόρισμα

tags :
Συστηματική ρύπανση από τα απόβλητα της Ελληνικός Χρυσός - Τι λέει το πόρισμα
Καταγράφονται συνολικά δέκα σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις της εταιρείας για τα υποέργα Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών – Μαντέμ Λάκκου
Συστηματική ρύπανση και υποβάθμιση του ποταμού Μαυρόλακκα που είναι ο αποδέκτης των υγρών αποβλήτων του μεταλλείου Ολυμπιάδας της Ελληνικός Χρυσός διαπιστώνουν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με τις δύο πρόσφατες Πράξεις Βεβαίωσης Παράβασης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, που δημοσίευσε το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων καταγράφονται συνολικά δέκα σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις της εταιρείας για τα υποέργα Ολυμπιάδας και Μαύρων Πετρών – Μαντέμ Λάκκου. Οι περισσότερες είναι παραβάσεις κατ’ εξακολούθηση και οι περισσότερες έχουν εντοπιστεί εκτός από τους Επιθεωρητές και από την Επιστημονική Επιτροπή Ελέγχου του έργου.
Στις Πράξεις Βεβαίωσης καταγράφεται ελλιπής παρακολούθηση των ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων και διάθεσή τους με υπερβάσεις ως προς τα επιτρεπόμενα όρια για τα μέταλλα ψευδάργυρο (Zn), κάδμιο (Cd), μόλυβδο (Pb), αρσενικό (As) και το pH.
«Από την εν λόγω παράβαση, με δεδομένο ότι πρόκειται για συστηματική απόρριψη υγρών αποβλήτων με υπερβάσεις, από την έναρξη λειτουργίας της δραστηριότητας (ήτοι 2ο εξάμηνο 2011) έως και τη σύνταξη της παρούσας, προκλήθηκε ρύπανση του περιβάλλοντος, κατά την έννοια του άρθρου 2 του Ν. 1650/1986″.
«Η μη συμμόρφωση της εταιρείας με τον όρο β.2.β είχε ως αποτέλεσμα τη συνεχή εκροή υγρών αποβλήτων με σημαντικά υψηλές συγκεντρώσεις στα μέταλλα ψευδάργυρο, κάδμιο, μόλυβδο, αρσενικό, προκαλώντας τη ρύπανση και περαιτέρω επιβάρυνση του υδάτινου αποδέκτη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η παράβαση αυτή έχει επισημανθεί επανειλημμένως στην εταιρεία επανειλημμένως και με απόλυτη σαφήνεια:
Από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, από τους πρώτους ελέγχους του 2014 μέχρι και την πιο πρόσφατη ΠΒΠ της 31-1-2019.
Από την αδειοδοτούσα αρχή ΔΙΠΑ/ΥΠΕΝ.
Από την Επιστημονική Επιτροπή παρακολούθησης της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων του έργου.
Η σημασία του εν λόγω όρου επισφραγίστηκε από το ΣτΕ με τις υπ’αρ. 551 και 549/2015 αποφάσεις.
Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, τονίζουν μετακξύ άλλων ίναι πραγματικά απορίας άξιον που η εταιρεία ακόμα και σήμερα μετά την έκδοση των ως άνω αποφάσεων, θέτει ζήτημα ερμηνείας, σαφήνειας κ.τ.λ. του εν λόγω όρου και εξαντλείται στο να εμμένει στην άποψή της και όχι στην ίδια την απόφαση του ΣτΕ και την εφαρμογή της. Η εταιρεία μονομερώς και επιλεκτικά, αγνοώντας την Απόφαση του ΣτΕ, δεν αποδέχεται τον συγκεκριμένο όρο».
Η εταιρεία λαμβάνει υπ’όψη μόνο τις εν διαλύσει τιμές των μετάλλων και όχι τις ολικές όπως ορίζει η νομοθεσία, με αποτέλεσμα να εξάγει πλασματικά και λανθασμένα συμπεράσματα ως προς την ποιότητα των υδάτων.
«Η ενέργεια αυτή είναι εξαιρετικά επισφαλής για το περιβάλλον αφού καταδεικνύει το ότι η εταιρεία δεν εφαρμόζει τις κάθε φορά ισχύουσες διατάξεις, όπως έχει υποχρέωση να πράττει, αλλά ακολουθεί παλαιωμένες πρακτικές, οι οποίες εν προκειμένω δεν συνάδουν με τους περιβαλλοντικούς όρους, την ισχύουσα νομοθεσία αλλά και την επιστήμη, στην οποία εδράζεται κάθε φορά η νομοθεσία».
«Βλέπουμε δηλαδή ότι προκειμένου η εταιρεία να αποκρύπτει τις υπερβάσεις των ορίων και συνεπώς την προκαλούμενη ρύπανση, χρησιμοποιεί ταυτόχρονα δύο ευεργετικά για αυτήν στοιχεία: τα ελαστικά όρια της Νομαρχιακής Απόφασης και τις μικρότερες συγκεντρώσεις των εν διαλύσει μετάλλων έναντι των ολικών».
Κρίσιμα βαρέα μέταλλα όπως υδράργυρος, χρώμιο, βάριο, σελήνιο, δεν μετρώνται καθόλου. Η εταιρεία συστηματικά αγνοεί αυτή της την υποχρέωση «παραβαίνοντας έτσι σημαντικούς όρους που σχετίζονται με την ποιότητα και παρακολούθηση των ήδη βεβαρυμμένων υδατικών συστημάτων της περιοχής».
Tέλος η εταιρεία παρακολουθεί την ποιότητα των νερών που χρησιμοποιεί ως αποδέκτες των υγρών αποβλήτων της με τον ίδιο αυθαίρετο και λανθασμένο τρόπο που παρακολουθεί και τα απόβλητα, «με αποτέλεσμα να απορρίπτονται συστηματικά υγρά απόβλητα με υπερβάσεις προκαλώντας τη ρύπανση και την υποβάθμιση των υδάτων Μαυρόλακκα».
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η συγκέντρωση μολύβδου στα επιφανειακά ύδατα του Μαυρόλακκα ήταν 13,05 μg/l, που η εταιρεία θεωρεί ότι είναι «εντός ορίων» επειδή παρανόμως τη συγκρίνει με τα ελαστικά όρια της αρεσκείας της. Στην πραγματικότητα η τιμή αυτή είναι 985% πάνω από το ισχύον όριο, γεγονός που αποτυπώνει και το μέγεθος της επιβάρυνσης του Μαυρόλακκα.

Στην Κομισιόν το θέμα της ρύπανσης

Για το θέμα αυτό ερωτήσεις προς τη Κομισιόν κατέθεσαν ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής και η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής, Σοφία Σακοράφα, μετά τη δημοσιοποίηση του νέου πορίσματος των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για συστηματικές παραβιάσεις της νομοθεσίας από την «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική.
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του σημειώνει ότι, στο πόρισμά τους οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος διαπιστώνουν συστηματικές παραβάσεις της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας, όσον αφορά «1) την ελλιπή παρακολούθηση ποιοτικών παραμέτρων των υγρών αποβλήτων και των επιφανειακών υδάτων, και 2) τη διάθεση υγρών αποβλήτων με υπερβάσεις στα επιτρεπόμενα όρια ψευδαργύρου (Zn), καδμίου (Cd), μολύβδου (Pb) και αρσενικού (As)», γεγονός που έχει οδηγήσει στη ρύπανση και υποβάθμιση του ποταμού Μαυρόλακκα, στην περιοχή της Χαλκιδικής.
Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, αφού υπογραμμίζει ότι «η συγκέντρωση μολύβδου στα επιφανειακά ύδατα του ποταμού Μαυρόλακκα υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια κατά 985%», απευθύνει προς την Κομισιόν τις εξής ερωτήσεις:
«Γνωρίζει τις παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ελληνικής και ευρωπαϊκής, που διαπιστώνονται στο πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος;»
«Έχει διαπιστώσει τυχόν καθυστερήσεις στον έλεγχο και την αντίδραση των ελληνικών αρχών στην προαναφερθείσα περιβαλλοντική καταστροφή;»
«Ποιος θα επιβαρυνθεί του κόστους αποκατάστασης της περιβαλλοντικής βλάβης, η επιχείρηση ή το ελληνικό κράτος;»
Η κα Σοφία Σακοράφα ζητά την ενεργοποίηση της Επιτροπής στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για τον τερματισμό της απαράδεκτης ρύπανσης προκειμένου να σταματήσει η εγκληματική αδιαφορία και πρακτική της υπεύθυνης εταιρείας η οποία μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Επιπλέον ζητάει από την Επιτροπή να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να προκαλέσει η ρύπανση, ανήκεστο βλάβη στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Σε ετοιμότητα οι έλληνες επενδυτές

Στο στόχαστρο δύο μεγάλων εισηγμένων Ομίλων με ποικίλλες δραστηριότητες, μεταξύ αυτών και στον τομέα των κατασκευών, έχει μπει η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της Eldoraldo Gold, όπως έχει γράψει ήδη το bankingnews.gr.
Τα διοικητικά στελέχη των δύo Ομίλων θεωρούν πλέον αβέβαιη την παρουσία της Εldorado Gold στην Ελλάδα και εκτιμούν ότι μετά τις εμπλοκές που έχουν παρουσιαστεί στις επενδύσεις των μεταλλείων είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσει από την Ελλάδα.
«Είμαστε έτοιμοι να δούμε το θέμα της Ελληνικός Χρυσός, όταν οι συνθήκες πλέον θα είναι ώριμες», λένε με νόημα οι έλληνες επενδυτές. Και καταλήγουν, «απλά χρειάζεται υπομονή».

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης