Τελευταία Νέα
Διεθνή

State Department: Οι ΗΠΑ αποσύρουν το διπλωματικό προσωπικό από τη Βενεζουέλα

State Department: Οι ΗΠΑ αποσύρουν το διπλωματικό προσωπικό από τη Βενεζουέλα
Εντός της εβδομάδας αναφέρει το State Department
Όλο το διπλωματικό τους προσωπικό θα αποσύρουν οι ΗΠΑ από τη Βενεζουέλα, όπως ανακοίνωσε το State Department.
«Η απόφαση αυτή αντανακλά την επιδείνωση της κατάστασης στη Βενεζουέλα, καθώς και τη διαπίστωση ότι η παρουσία του διπλωματικού προσωπικού στην αμερικανική πρεσβεία έχει μετατραπεί σε περιορισμό για την πολιτική των ΗΠΑ» επισημαίνει το State Department.
Σημειώνεται ότι στις 23/1 ο πρόεδρος Maduro ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αφού η Ουάσινγκτον αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης J. Guaido ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, και διέταξε την αποχώρηση όλων των αμερικανών διπλωματών από την επικράτεια.
Την 24η Ιανουαρίου το State Department ανακάλεσε όλο το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό και όλα τα μέλη των οικογενειών των διπλωματών που υπηρετούσαν στο Καράκας, ενώ προέτρεψε όλους τους αμερικανούς υπηκόους που βρίσκονταν στη Βενεζουέλα να εγκαταλείψουν τη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε κρίση.

Επίθεση Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ) σε Κούβα, Ρωσία για τη στήριξη τους στον Maduro

Επίθεση σε Ρωσία και Κούβα για τη στήριξη που παρέχουν στον πρόεδρο της Βενεζουέλας, N. Maduro εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo.
Αναφερόμενος στη γενικευμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης που πλήττει εδώ και 5 ημέρες τη Βενεζουέλα, ο Pompeo υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν φέρουν την παραμικρή ευθύνη γι' αυτή, αποδίδοντας το πρόβλημα «σοσιαλιστικό καθεστώς» της Βενεζουέλας.
«Ο Maduro υποσχόταν στους πολίτες της Βενεζουέλας καλύτερη ζωή και τον σοσιαλιστικό παράδεισο.
Κράτησε τον λόγο του ως προς τη σοσιαλιστική διάσταση, πράγμα που δημιούργησε για ακόμη μια φορά τη συνταγή μιας οικονομικής καταστροφής.
Όσο για τον παράδεισο, δεν ήταν αλήθεια» είπε ο Pompeo, ο οποίος έβαλε κατά Κούβας και Ρωσίας, κάνοντας λόγο «υπονόμευση των δημοκρατικών ονείρων και της ευημερίας» των πολιτών της Βενεζουέλας.
«Η Κούβα είναι η αληθινή ιμπεριαλιστική δύναμη στη Βενεζουέλα», τόνισε ο Pompeo, καταγγέλλοντας την «πολιτική υποστήριξη» και την «προστασία» του Maduro, που προσφέρει κατ' αυτόν η Αβάνα.
«Όταν δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, θα πρέπει να ευχαριστούμε τα θαύματα της πιο σύγχρονης κουβανικής μηχανικής.
Όταν δεν υπάρχει νερό, θα πρέπει να ευχαριστούμε τους εξαίρετους κουβανούς υδρολόγους.
Όταν δεν υπάρχουν τρόφιμα, θα πρέπει να ευχαριστούμε τους κουβανούς σπουδαίους σεφ» υποστήριξε ο Pompeo, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι είναι συνυπεύθυνη για «τη δημιουργία» αυτής «της κρίσης», διότι πουλάει για παράδειγμα οπλισμό στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Κούβα: Ψέματα και συκοφαντίες από τις ΗΠΑ

Ψέματα και συκοφαντίες χαρακτηρίζει η Κούβα τις κατηγορίες περί ανάμιξής της στη Βενεζουέλα, τις οποίες εξακόντισαν οι ΗΠΑ και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Juan Guaido,  τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο περίπου πενήντα κράτη.
Με ανακοίνωσή της, η Αβάνα απέρριψε «κατηγορηματικά το ψέμα» που διαδίδουν οι ΗΠΑ, κατά το οποίο η Κούβα έχει αναπτύξει «από 20.000 ως 25.000 στρατιωτικούς στη Βενεζουέλα» καθώς και «οποιονδήποτε υπαινιγμό ότι υφίσταται σε οποιοδήποτε επίπεδο μια σχέση υποτέλειας» μεταξύ των δύο χωρών.
Στο κείμενο προστίθεται ότι η Κούβα «δεν επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας, όπως και η Βενεζουέλα δεν επεμβαίνει σε εκείνες της Κούβας», παρά τη σθεναρή πολιτική και ιδεολογική συμμαχία ανάμεσα στις αρχές της νήσου και την κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου της χώρας σε κρίση Nicolas Maduro.
Επιπλέον, «είναι εντελώς ψευδές ότι η Κούβα συμμετέχει σε επιχειρήσεις της Εθνικής Μπολιβαριανής Ένοπλης Δύναμης (σ.σ.: Fuerza Armada Nacional Bolivariana [FANB], ο στρατός της Βενεζουέλας) ή εκείνες των υπηρεσιών ασφαλείας», επιμένει η ανακοίνωση της Αβάνας, για την οποία «πρόκειται για μια συκοφαντία που διασπείρει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με ελατήριο τους επιθετικούς πολιτικούς της σκοπούς».
 
www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης