Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Μείωση φόρων για να αντισταθμιστεί το ρίσκο από την αύξηση του κατώτατου μισθού

ΔΝΤ: Μείωση φόρων για να αντισταθμιστεί το ρίσκο από την αύξηση του κατώτατου μισθού
Να αυξηθεί η ευελιξία στην αγορά εργασίας προτείνει το ΔΝΤ
Την ανησυχία του για την περιορισμένη ευελιξία στην αγορά εργασίας εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η μειωμένη ευελιξία στην αγορά εργασίας και οι αυξανόμενες μισθολογικές πιέσεις, απειλούν την ανταγωνιστικότητα και αποδυναμώνουν τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Σχολιάζοντας την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους και την αύξηση του κατώτατου μισθού, το Ταμείο σημειώνει ότι αυτές οι δράσεις είναι πιθανό να στηρίξουν βραχυπρόθεσμα τη εγχώρια ζήτηση και την ανάπτυξη, συνιστούν απειλή για την ανάπτυξη της παραγωγικότητας , την κοινωνική ένταξη και την ανταγωνιστικότητα, λόγω της αύξησης του κόστους.
Το ρίσκο από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα αυξηθεί  εάν η αύξηση επεκταθεί στη δομή των μισθών, μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και λόγω της πιθανής μονομερούς προσφυγής στην υποχρεωτική διαιτησία,  προειδοποιεί το ΔΝΤ.
 

Τι προτείνει το ΔΝΤ

Το Ταμείο προτείνει την εφαρμογή πιο ευέλικτων πολιτικών στην αγορά εργασίας και την εισαγωγή μέτρων με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων, της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας.
Προκειμένου να μειωθεί το καθοδικό ρίσκο από τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ προτείνει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, μέσω της μείωσης των φόρων και του κόστους χρηματοδότησης.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης