Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τρίτο εξώδικο του Ρουμελιώτη στην ΤτΕ σήμερα 12 Μαρτίου - «Άφαντοι» οι μάρτυρες, κατηγορεί τον Στουρνάρα για πολιτικά παιχνίδια

tags :
Τρίτο εξώδικο του Ρουμελιώτη στην ΤτΕ σήμερα 12 Μαρτίου - «Άφαντοι» οι μάρτυρες, κατηγορεί τον Στουρνάρα για πολιτικά παιχνίδια
O Ρυμελιώτης έχει επιλέξει τον δρόμο των εξωδίκων για να απαντάει στην ασυδοσία της Τράπεζας της Ελλάδος
Τρίτο εξώδικο έστειλε σήμερα 12 Μαρτίου 2019 στην Τράπεζα της Ελλάδος ο πρόεδρος της Attica Bank, Παναγιώτης Ρουμελιώτης, κατηγορώντας την ότι παίζει πολιτικά παιχνίδια εις βάρος της Attica Bank και ότι σχεδιάζουν να τον αποπέμψουν με αβάσιμα στοιχεία.
Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος στην αρχή επικαλέστηκε καταθέσεις μαρτύρων του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank εν συνεχεία οι μάρτυρες αυτοί... έγιναν άφαντοι.
Ταυτόχρονα και μετά την εισαγγελική παρέμβαση να δώσει η ΤτΕ στοιχεία στον Ρουμελιώτη που αιτιολογούν τους λόγους για τους οποίους τον κατηγορεί, συνέβη το εξής απίστευτο: Η ΤτΕ να δίνει έγγραφα στον Ρουμελιώτη... τα οποία ο ίδιος είχε προσκομίσει τέλη Νοεμβρίου του 2018!
Μάλιστα από τα έγγραφα αυτά προκύπτουν αντίθετα ακριβώς συμπεράσματα από τις σε βάρος του κατηγορίες.
Έτσι η Τράπεζα της Ελλάδος εμφανίζεται να προσπαθεί να του επιβάλει διοικητικές κυρώσεις, χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο, αφού μάλιστα ομολόγησε εκ των υστέρων προς αυτόν εγγράφως ότι οι κρίσεις της δεν στηρίζονται σε συζητήσεις των στελεχών της με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, όπως αντιφατικά είχε ισχυρισθεί στην Κλήση του σε Ακρόαση.
Τα πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη της πολύπαθης αυτής Τράπεζας φαίνεται ότι συνεχίζονται...

Τι έγραφε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Η ασυδοσία της ΤτΕ στην Attica bank - Συγκαλύπτει πρωτοφανείς παρατυπίες και αποπέμπει τον Ρουμελιώτη που τις αποκάλυψε

Πρωτοφανείς ενέργειες, οι οποίες αναδεικνύουν τον μιαρό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος, τελούνται με επίκεντρο την Attica bank.
Σχεδιάζουν να "καθαρίσουν" τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη από Πρόεδρο της τράπεζας γιατί αποκάλυψε πολλά....το πρόσχημα της αποπομπής του θα είναι ότι λειτουργεί ως εκτελεστικό μέλος της Attica bank κάτι που ωστόσο η ΤτΕ αδυνατεί να αποδείξει.
Εντός των επόμενων 48 ωρών επίκεινται σημαντικές εξελίξεις.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως εποπτική αρχή,  πρωτίστως πρέπει να παρεμβαίνει όταν συντελούνται πράξεις επικίνδυνες για τη συστημική σταθερότητα.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτική αρχή στην περίπτωση της Attica bank φέρεται να προσπαθεί να «κουκουλώσει» - συγκαλύψει απίστευτες παρατυπίες, παρανομίες και ταυτόχρονα επιχειρεί  να αμαυρώσει τον πρόεδρο της Attica bank, Παναγιώτη Ρουμελιώτη.
Οι σχέσεις Ρουμελιώτη με τον Στουρνάρα, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ),  αλλά και τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Θεόδωρο Πανταλάκη, ήταν τρικυμιώδεις.
Στο παρελθόν, προς τα τέλη του 2018, έφτασαν Ρουμελιώτης (Πρόερδρος) και Πανταλάκης (CEO) να πιαστούν στα χέρια.
Ο ένας κατηγόρησε τον άλλον και έφτασαν στο σημείο να ανταλλάξουν μπουνιές, σπρωξίματα, βρισιές και άλλα συναφή ενός άγριου καυγά.
Σίγουρα αυτή η εικόνα δεν τιμά κανέναν.
Δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά ποιος προκάλεσε ποιον.
Για την ιστορία, ο Πανταλάκης πήγε στο γραφείο του Ρουμελιώτη και του ζήτησε τον λόγο και πάνω στην λογομαχία επήλθε και ο ξυλοδαρμός.   
Αυτά συνέβησαν.
Όμως η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει δικαιοδοσία επί του θέματος αυτού.
Το θέμα του ξυλοδαρμού αφορά την αστυνομία και την δικαιοσύνη.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτική αρχή παρεμβαίνει στα θέματα συστημικής ευστάθειας ή όταν διαπιστώσει ότι μια τράπεζα που εποπτεύει δεν διοικείται σωστά.
Πως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει διαμορφώσει τόσο αρνητική άποψη για τον Ρουμελιώτη;

Η προσπάθεια απαξίωσης του Ρουμελιώτη και οι αποκαλύψεις

Ο Θεόδωρος Πανταλάκης, ο διευθύνων σύμβουλος της Attica bank και ο Αθανάσιος Τσάδαρης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, πιθανόν και άλλο στέλεχος της τράπεζας, πήγαν στην Τράπεζα της Ελλάδος προς τα τέλη του 2018 και άρχισαν να συκοφαντούν τον Ρουμελιώτη.
Να τον χαρακτηρίζουν και να τον παρουσιάζουν με τα πιο μελανά χρώματα για να τον απαξιώσουν.
Όμως, όλα αυτά έγιναν για τον ξυλοδαρμό;
Προφανώς και όχι.
Ο Ρουμελιώτης σε επιστολή που είχε στείλει τέλη Νοεμβρίου του 2018 στον Στουρνάρα (διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος) και Παντελιά (διευθυντή της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ), τους ενημέρωνε για απίστευτες παρατυπίες, ανομίες και ατασθαλίες που έχουν συντελεστεί στην Attica bank.
1. Αποκάλυψε πως η εκτελεστική διοίκηση της Attica bank χορηγούσε δάνεια στον επιχειρηματία Καλογρίτσα χωρίς ουσιαστικά  εξασφαλίσεις .
Συγκεκριμένα,  χορηγήθηκαν 119 εκατ. ευρώ δάνεια στον επιχειρηματία Καλογρίτσα με μόνο 3 εκατ. ευρώ εξασφαλίσεις, που είναι πρωτοφανής κίνηση στα διεθνή τραπεζικά χρονικά.
Αρχικώς οι εξασφαλίσεις παρουσιάστηκαν ότι ήταν 25 εκατ. ευρώ, αλλά στην πορεία επανατιμολογήθηκαν και κατέληξαν οι εμπράγματες εξασφαλίσεις να είναι μόλις 3 εκατ. ευρώ.
2. Με ευθύνη Τσάδαρη (αναπληρωτή CEO της Attica bank), συνέχισαν να χορηγούν δάνεια στον Καλογρίτσα παρά την αντίθεση μελών του διοικητικού συμβουλίου.
3. Ο Ρουμελιώτης ως πρόεδρος, βλέποντας ότι η τράπεζα διατρέχει κίνδυνο από τα δάνεια Καλογρίτσα, ζήτησε από την επιθεώρηση της τράπεζας να ξεκινήσει έλεγχο και να συντάξει εσωτερικό πόρισμα.
Η έκθεση- πόρισμα 44 σελίδων αποκάλυψε απίστευτες παρανομίες, παρατυπίες και παραβιάσεις των τραπεζικών κανόνων κατά τη διαδικασία χορήγησης δανείων στον Καλογρίτσα.
Που ήταν τότε η Τράπεζα της Ελλάδος να απαγορεύσει στην Attica bank να συνεχίσει να χορηγεί δάνεια στον επιχειρηματία Καλογρίτσα;
Που ήταν η Τράπεζα της Ελλάδος όταν συνέβαιναν όλα αυτά τα οποία πλήττουν σοβαρά κεφαλαιακά την τράπεζα;
Όμως δεν είναι μόνο αυτά.
4. Ο Ρουμελιώτης κατήγγειλε ότι η Attica bank χορήγησε δάνειο σε ροζ ξενοδοχείο,  ενώ γνώριζε ότι οι ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου ξενοδοχείου ήταν ήδη στον Τειρεσία.
5. Ο πρόεδρος της Attica bank με παρέμβασή του ζήτησε να επιστραφούν τα δάνεια στα κόμματα,  τα οποία κατά λάθος ή εξεπίτηδες είχαν μεταφερθεί σε fund για να τα διαχειριστεί, χωρίς να το γνωρίζει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.
6. Μεσολάβησε ο Ρουμελιώτης ώστε να κλείσει το deal στο πρόγραμμα «Μετεξέλιξης» ύψους 700 εκατ. ευρώ που ήταν τιτλοποίηση NPEs.
Η μεσολάβησης του προέδρου ήταν σε πλήρη γνώση τόσο της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και του Πανταλάκη.
Γιατί όμως ο Ρουμελιώτης,  ως μη εκτελεστικός πρόεδρος και χωρίς αρμοδιότητα επί του θέματος αυτού, μεσολάβησε στο πρόγραμμα «Μετεξέλιξης»;
Γιατί ο διευθύνων σύμβουλος της Attica bank, Θεόδωρος Πανταλάκης, δεν γνωρίζει αγγλικά και έτσι, ζητήθηκε από τον πρόεδρο, ο οποίος σημειώτεον ήταν και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στο ΔΝΤ, να αναλάβει τις συνομιλίες με το fund που τελικώς πήρε το πρόγραμμα «Μετεξέλιξης».
Μάλιστα, ο ίδιος ο Ρουμελιώτης είχε αναφέρει στο fund ότι η μεσολάβησή του δεν δεσμεύει την τράπεζα και το είχε γνωστοποιήσει και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Η κεντρική τράπεζα και ο Στουρνάρας έβλεπαν στο πρόσωπο του Ρουμελιώτη ένα πρόεδρο που δεν μπορούσαν να ελέγξουν.
Ο Ρουμελιώτης ήθελε διαφάνεια και κατήγγειλε παρατυπίες σε μία τράπεζα που εποπτεύει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Γιατί θέλουν να απομακρυνθεί ο Ρουμελιώτης;

Δεν μπορεί να αποκαλύπτει ένας πρόεδρος παρανομίες τις οποίες δεν είχε διαγνώσει έγκαιρα η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εμφανιζόταν σαν να μην μπορεί να κάνει τη δουλειά της.
Η Τράπεζα της Ελλάδος – κάτι που γνωρίζουν λίγοι - κάνει ελέγχους στην κυριολεξία στο «πόδι».
Όταν ο Ρουμελιώτης με την επιστολή του προς την Τράπεζα της Ελλαδος  κατήγγειλε τις απίστευτες ανομίες στην Attica bank, η κεντρική τράπεζα θα έπρεπε αμέσως να διαπράξει έλεγχο.
Αντί όμως για έλεγχο, ζητάει την παραίτηση Ρουμελιώτη.
Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 ήταν να συνεδριάσει η ΕΠΑΘ (αρμόδια επιτροπή ελέγχων), αλλά τελικώς, μετά την παρέμβαση εισαγγελέα υπέρ του Ρουμελιώτη, η όλη υπόθεση πήρε παράταση έως την Τρίτη 12 Μαρτίου.
Η Τράπεζα της Ελλάδος θέλει να «καθαρίσει» τον Ρουμελιώτη που κατήγγελλε τις παρατυπίες,  ενώ δεν λαμβάνει μέτρα κατά Πανταλάκη και Τσάδαρη , οι οποίοι φαίνονται ως υπαίτιοι λόγω του εκτελεστικού τους ρόλου.
Σημειώνεται δε, ότι ο Στουρνάρας τοποθέτησε τον Πανταλάκη στην Attica bank και τον στηρίζει.
Άρα,  θα τον προστατεύσει εις βάρος του Ρουμελιώτη.
Αντί να αποχωρήσουν όλοι, γιατί αυτό είναι το δίκαιο και το ηθικό, διώχνουν τον Ρουμελιώτη κατηγορώντας τον ότι λειτούργησε ως εκτελεστικός πρόεδρος, μη έχοντας κάτι άλλο να του προσάψουν.
Αντί λοιπόν να αποχωρήσουν αυτοί που έκαναν τις παρατυπίες, θέλουν να απομακρύνουν τον Ρουμελιώτη που το αποκάλυψε.
Η κυβέρνηση κρατάει αποστάσεις και ανεπισήμως λέει ότι θα πρέπει να αποχωρήσει και ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Attica bank.
Η κυβένρηση λόγω του νόμου Κατσέλη που ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί,  δεν θα πάει κόντρα στον Στουρνάρα της ΤτΕ, ο οποίος παίζει ρόλο στην διαμόρφωση του νέου νόμου.
Στην υπόθεση Attica bank,   η Τράπεζα της Ελλάδος λειτούργησε ασύδοτα, στηρίζει τα εκτελεστικά μέλη της τράπεζας που έχουν την ευθύνη και επιχειρεί να «καθαρίσει» τον πρόεδρο Ρουμελιώτη επειδή αποκάλυψε όλα τα κακώς κείμενα της τράπεζας.
Την Πέμπτη 14 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί Διοικητικό Συμβούλιο στην Attica bank, όμως νωρίτερα αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις.
Ο Ρουμελιώτης έκανε το καθήκον του, η Attica bank παραπαίει και ήδη έχει διενεργήσει 30 εκατ. ευρώ προβλέψεις για το πρόγραμμα «Αρτεμις 1», που είναι τιτλοποίση NPE 1,31 δις. ευρώ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι εποπτική αρχή, είναι αρχή συγκάλυψης παρανομιών, αρχή ασυδοσίας.
Η πιθανή απομάκρυνση Ρουμελιώτη θα αναδείξει τα δόλια σχέδια των ενορχηστρωτών που βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και την ανικανότητα επαρκούς εποπτείας.
Πραγματικά όλα αυτά προκαλούν θλίψη,  τόσο για την Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και για την Attica bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης